Pardus guncelleme problemi dpkg lock error

Surum: Pardus 19.4-1
kernel: 4.19.013 amd 64
Desktop KDE (gnomda son guncelleme ile birlikte ekran 180 derece ters gelmeye baslayinca mecburen yukledim)

Sorun: pardusta yeni paket ve guncelleme yapilamiyor. yeni yazilim/paket yukleme sirasinda Dpkg Lock Error veriyor veya ayni anda birden fazla paket yukleme manager i calistiralamaz diyor. Cozum icin cesitli forumlarda okuduklarimla birkac gundur sorunu cozmeye calisiyorum ama basarili olamadim .Zannediyorum sorunun kaynagi Pepperflashplugin-nonfree de, ne zaman update/ upgrade veya dpkg -configure -a komutu versem pepperflashplugin-nonfree de uzun sure takili kalip islemi yapamiyor. hicbir sekilde yeni paket yukleyemiyorum

E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-frontend - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), is another process using it?
hangi processin bu hataya neden oldugunu bulamiyorum, pardus update checker vs. kill komutu ile kapatmama ragmen sorun devam ediyor.

adobe desteginin ocak 2021 itibari ile son bulmasi mi bunun kaynagi? nasil bu sorunun ustesinden gelebilirim.

yardim ve yorumlariniz icin simdiden pesin tesekkurler.

Bilgisayarı baştan başlatın, interneti kapatın ve uçbirime sudo dpkg --configure -a yazın.

1 Beğeni

cevap ve oneriniz icin cok tesekkurler,
sorunu sizin cevabinizi okumadan once cozmeyi basardim. bahsettiginiz komutu bir cok defalar yeniden baslattiktan sonra calistirdim ama bunu interneti kapatarak yapmamistim dolayisiyla ayni problemle karsilasacak arkadaslara yardimci olup olmayacagini pek bilemiyorum .
Benim nasil cozdugume gelecek olursak , zannediyorum sistemi uzun sure kendi haline biraktigimda arka planda problem yaratan process i sonuclandirdi cunku ben pepperflashplugin dosyasini ki bu surekli guncelleme sirasinda yarim kalan bir dosyaydi , manuel indirip apt install komutu ile kur dedigimde kurulumu tamamladi :slight_smile: , yani daha once herhangi bir program kurulumu icin verdigim komutlarda karsilastigim hata mesajlari ile karsilasmadim.

Bu problemle ilk karşılaştığımda format atmak zorunda kalmıştım. İkincide atmak istemedim çünkü çok fazla ayar yapmıştım, emek vardı. Sonra dosyanın güncelleme yapmaya çalıştığını düşündüm. Bilgisayarı baştan başlattım, interneti kapattım, denedim ve oldu. Ben böyle yaptım belki bilgisayarı baştan başlatmaya bile gerek yoktur, sadece interneti kapatıp denemek bile sorunu çözebilir.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.