Pardus güncellemesi sonrası aşırı ısınma

Aynı Bilgisayarda Hem Ubuntu hem Pardus kurulu özellikleri resimdeki gibi.
Bu gün güncellemeden sonra hiçbir program açık olmamasına rağmen iki işletim sisteminde de test ettim. Pardus durduk yere işlemci kullanıyor ve sürekli fanı çalıştırarak soğutmaya çalışıyor.

Kapatıp Ubuntuya geçtim. Masaüstünde bekledim bu kadar işlem yapmıyor arkaplanda ve fan çalışmıyor. Hemen hemen aynı programlar kurulu ikisinde de.
Güncellemeden sonra noldu bu pardusa ?

sistem gözlem merkezinden bakıyorum. Isınma 85 derecelerde bu niye böyle ? :angry:

Pardus Hakkında uygulamasında bulunan sol üst menü simgesine tıklayarak Sistem Raporu Çıkart seçeneğini seçiniz.
Masaüstüne oluşacak olan sistem raporu dosyasını paylaşabilir misiniz?

1 Beğeni

Veli Hamza Pardus Sistem Raporu

Ayrıca Nvidia driver yüklü olsa da “Davinci Resolve Studio” Open GL istiyor. Açamıyorum.
Pardusa Nvidia Open GL desteği nasıl verebilirim ?

legacy kartların nvidia sürücüsünde opengl bulunmuyor. nouveau olarak kullanmalısınız.

1 Beğeni

Sisteminizde gördüğüm anormallikler:

1. Pardus 23 olmasına rağmen Pardus 21 backports repoları ekli. Donanımınız gayet eski, backports kernelini kullanmanıza gerek yok:
sudo rm /etc/apt/sources.list.d/yirmibir-backports.list
sudo rm /etc/apt/sources.list.d/yirmiuc-backports.list

sudo apt update
sudo apt autoremove
  1. Sistem günlüklerinizde bazı hatalar var, örneğin telegram için font paketi hatası vermiş, şu paketi yükleyin:

DING: (telegram-desktop:4785): Telegram-WARNING **: 00:38:03.107: Application was built without embedded fonts, this may lead to font issues. On Debian-based systems, make sure you have the fonts-open-sans package installed

sudo apt install fonts-open-sans
  1. Samba hatası da almışsınız, smbcontrol veya winbindd gibi programları root olmayan kullanıcıyla açtığınızda root yetkileri gerektiren log dosyalarına erişememiş:

winbindd[6627]: reopen_one_log: Unable to open new log file ‘/var/log/samba/log.rpcd_epmapper’: Böyle bir dosya ya da dizin yok

Çözüm olarak ya bu servisleri ilgili yetkili kullanıcı ile açın(örneğin root) veya bu dizinin diğer kullanıcıların erişimine de açık hale getirin:

sudo chmod 770 /var/log/samba
  1. Yine sistem günlüklerinizde epey fazla DING yani Masaüstü ikonlarını gösteren eklentinin hatası var, buna iki çözüm önerebilirim:

gnome-shell[2830]: DING: DSvgRenderer::load: XML parse error: Error domain 1 code 4 on line 1 column 1 of data: Start tag expected, ‘<’ not found

1. Tüm Gnome Eklentilerini kaldırın ve sorun çıkmayana kadar tek tek tekrar kurun.
  2. Login ekranında sağ alttaki ayar ikonunu tıklayarak Xorg yerine Wayland oturumunu seçin.

Sisteminizi mümkün olduğunca internette gördüğünüz her ayarı ve komutu çalıştırarak config sarmaşığı haline getirmeden sade bir şekilde kullanmanız önerilir. Sonradan eklediğiniz ayarlar ve içeriğini bilmeden çalıştırdığınız komutlar sisteminizi sorunlu çalışır hale getirebiliyor.

1 Beğeni

çok teşekkürler. :heart:

harici usb 5g wifi çalışmadı bu yüzden backports tavsiye ettiler. çekirdeği güncelledim çalıştı. sonra nvidia open gl için snaptic den bazı driverlar eklemeye kaldırmaya çalıştım sanırım sistemi bozdum.

kullanım açısından ev kullancısı ve kurumsal için ubuntudan daha iyi pardus çünkü program yükleme merkezi çok kullanışlı ve windowsa benzetebiliyorsunuz desktopu ubuntuda windowsa benzetene kadar bir sürü eklenti yüklemnek gerekiyor.