Pardus Güncelleyici Hatası

Pardus güncelleyici uygulaması yaklaşık 2 haftadır sık sık aşağıdaki görseldeki depo hatasını veriyor . Düzeltme işlemi yapıldığında pardus depoları haricindeki tüm depoları siliyor.

Merhaba,
Pardus güncelleyicisi ile ilgili bir hata değil. Microsoft edge tarayıcının depo adresinin hatası.

/etc/apt/sources.list.d/

dizini içindeki microsoft depo adresini silerek güncelleme yapabilirsiniz.
Yetkili dosya yöneticisi ile dizindeki dosyayı silebilirsiniz ya da aşağıdaki komut ile bu dizin altında bulunan diğer depo adreslerini silebilirsiniz:

sudo rm -rf /etc/apt/sources.list.d/*
1 Beğeni

Depo adresi doğru görünüyor; Microsoft imzasının kontrolünde hata veriyor. Microsoft depo adresinin ve imzasının bulduğu dosyaları silip Edge tarayıcısının son sürümünü indirerek yeniden kurulum yaparsanız düzelebilir (bu imza sorunu çözüldüyse), yoksa imza kontrol işlemleriyle oynamak vs. gibi karmaşık işler söz konusu sanırım. Chromium tabanlı Microsoft Edge yerine Google Chrome ya da bir başka Chromium tabanlı tarayıcı kullanmak ise bir başka seçenek olabilir.

Üstadım son sürümü de denedim. Bu sorunla şuana kadar sadace Pardus’da karşılaştım. Pardus haricinde bir kaç linux dağıtımında denedik. Bir sorun gözlemedik. Neden doğrulama hatası verdiğinin bakılması gerekir diye düşünüyorum.

Konu anlaşılmıştır. :slight_smile:
Sorun Pardus’un temel aldığı Debian 13 tarafından 1 Şubat 2026’dan itibaren artık SHA1 türü imzaların yeterince güvenli kabul edilmemesi fakat Microsoft’un hala bu tür bir imza kullanıyor olmasından kaynaklanıyormuş.
Yakında diğer Linux dağıtımları da muhtemelen aynısını yapacaktır ve belki Microsoft da daha bunu bırakıp daha güvenli bir imza uygulamasına geçecektir.
Microsoft bunu yapıncaya kadar seçenekler:

1. Edge güncellemelerini apt yoluyla değil, (web sitesinden son sürümleri indirerek) elle yapmak.
  2. Edge depo adresinin bulunduğu /etc/apt/sources.list.d/microsoft-edge.list dosyasını açıp deb [arch=amd64] https://packages.microsoft.com/repos/edge/ stable main satırını deb [arch=amd64 trusted=yes] https://packages.microsoft.com/repos/edge/ stable main olarak değiştirmek.
    Bunu yaptığınızda Debian sizin bu tercihinize saygı duyup artık hatalı diye engellemek yerine, sadece bunun iyi olmadığına dair uyarı bilgisi göstermekle yetinecektir.:wink:

Bana sorarsanız, en iyisi, Microsoft Edge yerine Google Chrome ya da başka bir web tarayıcı kullanmaktır. :smiley:

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.