Pardus…
Bugün size Pardus hakkında düşüncelerimi yazacağım:
İlk Düşüncem, “Abartmayın!”
Pardus sıfr Yerli ve Milli diye çok abartılıyor. Her şey neyse o şekilde açıklamak lazım. Evet, ülkemin teknoloji de gelişmesini çok isterim -ki istiyorum da, ancak bu her yerli olan şeyi göklere çıkartacağımız anlamında değil. Bu daha çok Pardus topluluğu ile alakalı ancak Pardus için olan kısımları da var. Mesela diyorum Pardus Debian’a çok benzer(bakın benzemesini kötü bulmuyorum, sadece farklı önerilerde bulunuyorum) Hemen örnek veriyorlar:
E o zaman UBUNTU ne?
yav kardeşim, Sen Pardus ile Ubuntu’yu aynı kefeye koyarsan, ohoooo… Arkasında büyük bir şirket olan, en fazla kullanılan, çok büyük bir yazılım deposu olan ve kendine has bir çok şeyi olan bir Ubuntu ile Pardus asla aynı kefeye koymak senin kendine yapacağın bir yanlıştır. Cevabın ne Pardus’u kötüleyecek, ne de 5 kilometre gökyüzüne çıkaracak şekilde olmalı.
Olmaz. Yapılmaz
Herkes TÜBİTAK’IN Pardus’a karşı beklentileri karşılamayacağını, ekibinin küçük olduğunu söylüyor, ancak bunu kullanıcıya anlatamayız. Bakın asla emek yok demiyorum, kesinlikle. Ancak bu konuda iyi olabilmek için bir plan lazım, gerekirse uzun sürsün.
- Geliştirici yok? Bulun
- Zor olur? Neden o zaman dağıtım yapıyorsunuz?
- Zaman lazım? Her şey zamanla olur
Yukarıdakileri söyleniyor veya söylenmiyor manasında yazmadım, soru cevap için yazdım)
Yapın? Ama Kullanma?
Arkadaşlar bakın, Pardus güzel, ancak nedense hala Pardus kullanmayan akıllı tahta ve bilişim sınıflarındaki bilgisayarlar çoook fazla!
Tamam, bu geçişler sırayla yaplıyor ama nerede bu işin sırası, neden biz de değil?
Hocalarıma soruyorum:
Çok sorun çıkarıyor, driver yüklemiyor…
Arkadaşlara soruyorum:
Pardus ne?
Burada ne yazılıyor… Orada neler söyleniyor. Bunun yapılması lazım, lütfen.
Çok eleştiri yaptık, ancak şunu söylemeden geçemeyeceğim:
Her ne kadar eleştirsem de, sisteme meraklılar gelip Pardus’a laf atmasın! Kardeşim silah dayamıyoruz, git Arch kullan, Gentoo derle, modernlik mi istiyorsun, KDE Neon kullan, güncel yazılım mı istiyorsun? Fedora kullan, Pardus herşey olamaz, daha doğrusu hiç bir dağıtım her şey olamaz. Bunu unutmayalım…
İyi günler hepinize…