Pardus Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Öncelikle Merhabalar Bende Pardus Kullanıcısıyım Ve İnsanlardan Çok Fazla Sorular Alıyorum ve Bazen linçde yiyebiliyorum :slight_smile: Maalesef Ben Elimden Geldiğim Kadar Cevap Veriyorum Ancak Yetersiz kalıyor Mu Diyeyim Yoksa Açıklayamıyorummu Diyeyim Bilemiyorum Bu Yüzden Size en Çok Sorulan Soruları Ve Benimde Bazı Merak Ettiğim Konuları Sormak İstiyorum Özellikle Pardus Ekibine:

• Neden Pardus Kullanılsın?
  • Pardus sadece Debian Teması Mı Farklılıklar Nedir?
  • Neden Kendine Has olan .pisi Tabanı Bırakıldıda Debiana Geçildi ?
  • Son Kullanıcıya Olan Vaatleriniz Neler?
  • Diğer Dağıtımlardan Farklılıklarınız Neler?

Sizinde Eklemek İstedikleriniz Varsa Seve Seve Okurum :slight_smile:

Tabi Pardus ekibinden değilim ama cevaplamak isterim:

• 1: Pardus kullanma zorunluluğu yok. Yerli milli teknoloji kullanmak isterseniz uygun. Bazı insanlar Pardus kullanmamanın yerli teknolojiye düşman olmak olduğunu düşünüyor. Hayır.

• 2: Debian teması değil, ama tamamen özgün de değil. İlk olarak şunu söylemeliyim. Ubuntu ile Pardus’un yaptıkları aynı değil. Ubuntu, kendi özel repoları, geniş topluluk, bir çok masaüstü ortamına destek, masaüstü ortamı özelleştirme vb. gibi şeyler yapıyor. Pardus ise Debian Stable tabanını alıp. Daha özel ve odaklanması kolay Masaüstü ortamlarını seçip .iso oluşturuyor. Hala gelişmekte. Bu yüzden Ubuntu ile Pardus’u veya Mint ile Pardus’u karşılaştırmak saçmadır.

• 3: Eski hali güzel diyenler ne düşünüyor anlamıyorum? Aşırı mantıklı bir karar. Bu iş öyle hello, world! programı yazmaya benzemiyor. Gayet yerinde bir karar. Çünkü sıfırdan bir şeyler yapmaya çalışmak zordur.

• 4: Bu ekibe yönelik bir soru.

• 5. Devasa bir fark yok. Türk topluluk bulmak daha kolay. Direkt Debian kullanmaktansa biraz daha basit olsun diyenler için ideal.

2 Beğeni

Bu soruları soran veya linçleyen insanların zaten kullanası yoktur ve hiçbir zaman ilgilenmeyeceklerdir. Sen de yanıtlama olsun bitsin. “Sen windows kullan bro” de geç.

Bu arada:

Pardus bir iddiada bulunmak için yaratılmadı. Kamu kurumlarında windows lisans maliyetini sıfırlamak için ortaya çıkarıldı. Hiçkimse “Biz süper birşey yaptık. Çok iyi oldu.” diye birşey söylemedi.

İlk paragraf senin işine yarayacak olan. İkinci paragrafı boşver.

2 Beğeni

Pardus gnome 25 sistemini kullanıyorum . Dual bot var bir yandan windows 10 kurulu . Pardus 25 kuruş para harcamıyorum hertürlü güvenlik ve versiyon güncellemesi geliyor . windows 10 Aktifleştir uyarısı ile kullanıyorum :slight_smile: . Ayrıca ben güncellemeyi kapatıyorum windows açıyor. Programlardan siliyorum . şu resimdeki zımbırtıyı otomatik tekrar yüklüyor.

1

Benim bilgisayarımın arka planında göbek atıyor istediği gibi . Ayrıca neydiği belirsiz kapalı kaynak kodlar yok . Para bayılarak kullandığın uygulamarın altarnatifi var açık kaynak ve ücretsiz . Anlamıyacak olana anlatmaya çalışma . Anlamak istiyenlerle vakit harca yardımcı ol daha faydalı bence .

2 Beğeni

Öncelikle Yanıtlarınız için Teşekkür Ediyorum Ancak @shampuan Hayır Pardusum Sitesine Girip Vizyonları oku Artık Pardus Son Kullanıcıyı Hedefliyor Ve Dünyada ilgi çekici Bir Dağıtım Olmayıda Benim Burdaki Amacım İnsanları Bilinçlendirmek O Yüzden Pardus Ekibinden Birinin De Yanıtlamasını İsterim Ayrıca @Beko Katılmıyorum Sadece Debiana Masaüstü Ortamı Seçip İso Vermiyorlardır İllahaki. @ysfduzgun Hocam Belki Siz birşey Demek İsterseniz Etiketlediğim için kusuruma Bakmayın.

Bana katılmamışsınız ama neleri eklediklerini de yazmamışsınız. Kötüleme yapmıyorum. Ancak eklenilen en küçük şeyleri zaten sayamayız. Büyük şeylere odaklanıyorum. İsterseniz repoya bakın. Bulduklarınız varsa yazarsınız.

Kesinlikle Katılmıyorum O Zaman Bende Debiana Msaüstü Ortamı Seçerim Al Benim Dağıtımım Bu Derim Kesinlile Yanlış İşte Ekledikleri İyice Araştırdım Ve Bunun Hakkında Makale Yazıcam Yakında

Kendi Geliştirdikleri Kurumsal ve Kullanıcı Odaklı Araçlar
Pardus ekibi, sistemi özellikle teknik bilgisi az olan kullanıcılar ve kamu/kurum yönetimi için kolaylaştıran bir dizi yerli yazılım geliştiriyor. Bunların en popülerleri:

Pardus Mağaza: Debian’ın karmaşık paket yönetimini bilmeyenler için tek tıkla program, oyun ve sürücü yüklemeyi sağlayan özel bir arayüz.

Pardus Hoşgeldiniz: İlk kurulumda sistem temasını değiştirmeyi, duvar kağıtlarını seçmeyi ve temel ayarları yapmayı sağlayan sihirbaz.

Pardus Kalıp Yazıcı & Disk Kalıpçısı: ISO dosyalarını USB’ye yazırmak veya disk yedeklemek için basit araçlar.

Ve Daha Var

Pardus Hakkında & Pardus Güncelleyici: Sistemin durumunu takip etmeyi ve güncellemeleri tek tıkla almayı kolaylaştıran araçlar.

1. Kurumsal Entegrasyon ve Güvenlik (LİMAN)
    Pardus’un asıl varlık sebeplerinden biri kamuda dışa bağımlılığı azaltmak. Bu yüzden bireysel kullanıcıların pek görmediği, arka planda LİMAN (Merkezi Yönetim Sistemi) gibi devasa bir altyapı var. Bu sistem sayesinde binlerce Pardus yüklü bilgisayar tek bir merkezden güncellenebiliyor, kısıtlanabiliyor ve yönetilebiliyor. Standart Debian’da bunu bu kadar entegre ve Türkçe kılavuzlarla yapmak ciddi bir uzmanlık gerektirir.

2. Türkiye’ye Özel Entegrasyonlar
    E-İmza ve Akıllı Kart: Türkiye’deki kamu kurumlarında ve e-Devlet altyapısında sıkça kullanılan e-imza (kamusm, akis vb.) ve akıllı kart sürücüleri Pardus’ta hazır veya çok kolay kurulabilir şekilde geliyor. Debian’da bunları çalıştırmak bazen tam bir işkenceye dönüşebiliyor.

Yerelleştirme: Türkçe dil desteği, klavye düzenleri ve yerel ağ yapılandırmaları tamamen optimize edilmiş olarak geliyor.

Bunlarla Birlikte Pardusa Özel 548 Paket 50 Üstü Geliştirilen Uygulama Var
Bunlar Küçük Şeyler Değil Size Göre Küçük

Hala Cevap Bekliyorum Ayrıca

1 Beğeni

Lider ahenk bulunmaktadır.

2 Beğeni

Üstadım sorularınıza uzun yıllardır kullanım tecrübeme dayalı olarak verebileceğim bazı cevaplar;

1. Neden Pardus Kullanılsın?

Pardus; güvenli, kararlı, özgür ve yerli olarak geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır. Özellikle kamu kurumları, eğitim kurumları ve bireysel kullanıcılar için düşük donanım gereksinimi, uzun süreli destek ve kolay kullanım sunmayı hedefler.

Pardus’u tercih etmek için başlıca nedenler şunlardır:

• Tamamen özgür ve ücretsizdir.

• Güvenlik güncellemeleri düzenli olarak yayınlanır.

• Eski ve yeni donanımlarda yüksek performans sunabilir.

• Türkçe dil desteği ve yerel topluluk desteği oldukça güçlüdür.

• Kamu kurumlarının ihtiyaçlarına yönelik ek yazılımlar ve araçlar içerir.

• Lisans maliyetlerini ortadan kaldırır.

2. Pardus Sadece Debian Teması Mı? Farklılıkları Nedir?

Hayır. Pardus, Debian tabanlı olmasına rağmen yalnızca görünümü değiştirilmiş bir Debian değildir.

Pardus’un farklılıkları arasında:

• Pardus ekibi tarafından hazırlanan özel yapılandırmalar bulunur.

• Türkçe kullanım deneyimi ön planda tutulmuştur.

• Kurumsal ihtiyaçlara yönelik paketler ve ayarlar hazır gelir.

• Pardus’a özgü yönetim araçları ve yardımcı yazılımlar geliştirilmektedir.

• Güvenlik, güncelleme ve sistem yönetimi konusunda ek iyileştirmeler yapılmaktadır.

• Uzun süreli destek politikası ve test süreçleri Türkiye’deki kurumların ihtiyaçlarına göre yürütülmektedir.

Yani Debian’ın sağlam altyapısını kullanırken üzerine Pardus’un kendi geliştirmeleri eklenmektedir.

3. Neden Kendine Has Olan .pisi Tabanı Bırakıldı da Debian’a Geçildi?

Bu karar teknik ve sürdürülebilirlik açısından alınmıştır.

Eski Pardus sürümlerinde kullanılan PiSi paket sistemi başarılı bir proje olmasına rağmen:

• Paket sayısı sınırlıydı.

• Her yazılımın ayrı ayrı paketlenmesi ciddi insan kaynağı gerektiriyordu.

• Güncel yazılımları takip etmek zorlaşıyordu.

• Küçük geliştirici ekibiyle büyük bir ekosistemi sürdürmek maliyetli hale geldi.

Debian’a geçilmesiyle birlikte:

• On binlerce hazır pakete erişim sağlandı.

• Güvenlik güncellemeleri daha hızlı sunulmaya başlandı.

• Daha geniş geliştirici topluluğunun katkılarından yararlanılabildi.

• Kaynaklar temel paketleri korumak yerine Pardus’a özgü geliştirmelere ayrılabildi.

Dolayısıyla bu geçiş, teknik açıdan sürdürülebilirliği artırmak ve daha güçlü bir ekosistemden faydalanmak amacıyla yapılmıştır.

4. Son Kullanıcıya Olan Vaatleriniz Neler?

Pardus’un son kullanıcıya sunduğu temel vaatler şunlardır:

• Güvenli ve kararlı bir işletim sistemi.

• Düzenli güvenlik ve sistem güncellemeleri.

• Ücretsiz kullanım ve lisans maliyeti olmaması.

• Kolay kurulum ve kullanıcı dostu arayüz.

• Uzun süreli destek.

• Türkçe dokümantasyon ve topluluk desteği.

• Eski donanımlarda dahi verimli çalışma.

• Açık kaynak yazılım felsefesine uygun şeffaf geliştirme süreci.

5. Diğer Dağıtımlardan Farklılıklarınız Neler?

Pardus’u diğer GNU/Linux dağıtımlarından ayıran bazı özellikler şunlardır:

• Türkiye’de geliştirilen ve kamu kurumlarının ihtiyaçlarına göre şekillendirilen bir dağıtımdır.

• Yerel dil ve kullanıcı deneyimine özel önem verir.

• Eğitim ve kamu projeleriyle güçlü entegrasyona sahiptir.

• Debian’ın kararlı altyapısını kullanırken Pardus’a özgü araçlar ve özelleştirmeler sunar.

• Yerli geliştirici topluluğu tarafından desteklenmektedir.

• Kurumsal kullanım, güvenlik ve uzun süreli bakım odaklıdır.

Özetle Pardus, Debian’ın sağlam altyapısını temel alırken, Türkiye’deki kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş, sürdürülebilir, güvenli ve kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımı olmayı amaçlamaktadır.

4 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.