Bu kadar kısa bir videoda bu kadar fazla yalan sığdırılabilmesi, tarihlerle oynanarak gerçeklerin değiştirilmesi bir yana, olmayan gazete kupürü hazırlanmış ve bir yerde de eski habere daha yeni resimler monte edilmiş.
Video hakkında ekip olarak bazı tespitler yaptık, mutlaka kaçırdığımız başka yalanlar da vardır. Tespitlerimiz:
Öncelikle “TÜRK WİNDOWS BATTI MI?” başlığı bile Linux ve Açık Kaynak dünyasını aşağılamaktadır. Linux çok önemli bir yazılım ürünüdür ve bir çok alanda Windows’dan üstündür. Pardus projesi başından beri Linux tabanlı bir projedir. Kullandığı arayüz ortamı da başından beri Linux dünyasından alınmaktadır. Bu yüzden “Türk Windows” tanımlaması gerçeği yansıtmamaktadır.
Projenin 2012 yılında sonlanan fazı ile 2013 yılında başlayan fazı arasındaki en önemli fark, yeni Pardus’un Pisi paket formatı yerine artık standartlaşmış olan “deb” paket formatını kullanması ve diğer Linux dağıtımları ile büyük oranda uyumlu hale gelmesidir. Videoda sık sık yeni Pardus’un görüntüleri ve başarıları sanki eski Pardus gibi yansıtılmış, yeni Pardus ise çok kısa bir şekilde geçiştirilmiştir.
0:13 de başlayan görüntü ve yorumlar sanki 2003 yılında başlayan Pisi bazlı eski Pardus’a aitmiş gibi yansıtılmıştır. Halbuki video 6 yıl önce yeni dönem Pardus üzerine hazırlanmıştır : Türkiye’nin Yerli Bilgisayar İşletim Sistemi Pardus - TRT Avaz Haber (youtube.com)
0:36 'da yer alan Aydınlık gazetesi kupürü 15 Eylül 2018 tarihine aittir. Pardus Projesinin ULAKBİM altında geliştirilmeye başladığı dönemdeki gelişmelerden bahsedilmektedir. Haber linki: Milli yazılımla örnek tasarruf: Pardus'la 15 milyon TL harcamaktan kurtuldular
0:39 Bahsi geçen ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür yardımcısı Mustafa Sancar’ın göreve başladığı dönem 2014 yılıdır. Zaten Pardus projesi farklı bir birime bağlı idi. Ancak videoda bu durum çarpıtılarak sanki Pardus ULAKBİM altına geçmeden önce olmuş gibi yer verilmiştir.
0:46 Anadolu ajansının 28 Ekim 2011 tarihli bir haberi gibi gösterilen yukarıdaki görüntü tamamen gerçek dışı ve üretilmiş bir kupürdür, arşivlerde de yer almamaktadır. Zaten hem Mustafa Sancar TÜBİTAK başkanı değildir, hem de tarih itibarı ile proje ile bir alakası yoktur.
0:43’de Sn Cumhur başkanımız Recep Tayyip Erdoğanın konuşmasından bir bölüm cımbızlanarak alınmış ve yine çarpıtılmıştır. Kaynak video: https://www.youtube.com/watch?v=y5vAh-39M5o Kaynak videoda 5:13’den sonra belirtilen cümle geçmekle asıl söylenen şudur: “Teknolojinizi üretemiyorsanız kültürde de belirleyici olamazsınız”
1:19 dk’da yer alan işletim sistemlerinin tarihiyle ilgili bilgiler de genel olarak çarpıklıklar ve Windows’un konudan alakasız bir şekilde aşırı övülmesinden ibarettir.
3:13’de Microsofta karşı ilk baş kaldırı deniliyor ama bu global bilgi de hatalı. Pardus Projesi 2003 yılında henüz fikir aşamasındadır ve ilk kullanılabilir sürüm 2005 yılında çıkartılmıştır. ancak bundan 1 yıl önce 2002 yılında Red Star OS projesi Güney Kore tarafından yapılmıştı. Almanya tarafından desteklenmekte olan SUSE linux 1992 yılında geliştirilmeye başlanmıştır.
3:21 Tarihler 2003’ü gösterdiğinde diye başlanıp 1998 yılına ait ULAKBİM ile ilgili, Pardus ile hiçbir ilgisi olmayan bir haber kupürü yer almakta ve sanki Pardus Projesi hep ULAKBİM altındaki bir proje imajı çizilmek istenmektedir. Pardus Projesi ilk olarak TÜBİTAK UEKAE altında başlatılmış ve 2012 yılında ULAKBİM altına geçmiştir. 1998 yılı ULAKBİM’in kuruluş yılıdır ve Elektronik kütüphane oluşturulmasına yönelik çalışmalar doğru olmakla birlikte PARDUS Projesi bu dönemde bir bağlantısı bulunmamaktadır.
3:23 1998 yılına ait habere 2003 sonrası çekilmiş bir resim sonradan eklenerek haberde tahrifat yapılmıştır.
4:11’de yer alan haber kupürü sanki TÜBİTAK UEKAE altındaki Pardus ekibi tarafından geliştirilmiş gibi verilmektedir ancak bu haber 25 Mart 2013 tarihinde Pardus projesi ULAKBİM altına geçirildikten sonra yapılan işlerle ilgilidir. Videonun ilerleyen dakikalarında bahsedilen 4 kişilik ekibin başarısıdır. bu kısımda da yanıltıcı bilgilere yer verilmiştir.
Kaynak Haber: Türk işletim sistemi Pardus evlere giriyor - Teknoloji Haberler
4:16’da Pardus’a özel word dosyalarından (OpenOffice uygulaması denmek isteniyor), medya oynatıcılarından bahsedilmektedir ancak bu uygulamalar uluslar arası olarak kullanılan açık kaynaklı uygulamalardır ve dönemin Pardus ekibi tarafından geliştirilmemiştir. Bu ekibin geliştirdiği projelerden ise bahsedilmemesi video’nun konudan ne kadar uzak olduğunu göstermektedir.
4:30: Eski Pardus döneminde yapılmış gibi gösterilen haber tarihi 15 Eylül 2018’dir ve haberde belirtilen sürüm ULAKBİM altındaki ekip tarafından hazırlanmıştır. Kaynak haber: Milli yazılımla örnek tasarruf: Pardus'la 15 milyon TL harcamaktan kurtuldular
4:34’de bahsedilen bir çok devlet dairesinde kullanılan Pardus sürümü ULAKBİM altında geliştirilen Debian tabanlı Pardus sürümüdür.
4:40’ta kolaj olarak verilen haberlerde de Akdeniz Gazetesinin haberi sanki 2005 yılındaki Sürümün başarısı gibi gösterilmektedir ancak Akdeniz Gazetesini haberi yine ULAKBİM altındaki çalışmalar sonrasındaki bir habere aittir.
5:06 da bahsi geçen Windows’taki tüm uygulamalar Pardus’ta çalışıyor ibaresi de yanıltıcıdır.
5:33’de bahsi geçen TÜBİTAK içerisindeki değişim ve Eski Hayvanat Bahçesi Müdürünün TÜBİTAK Başkanı olması bilgisi tamamen yalandır. Yukarıda da belirtilmiş olduğu gibi Mustafa Sancar ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür yardımcılığına 2014 yılında atanmıştır. 2011 yılında TÜBİTAK ile bir işbirliği bulunmaktadır ve sonrasında bile Pardus projesiyle ilgili bir çalışması olmamıştır.
5:41’de belirtilen “Tübitak Önce Allah’a Sonra Bilime Hizmet edecektir” iddiasının çıkış yeri 2014 yılında gerçekleştirilen Kamu açık Kaynak konferansında bir katılımcının Pardus Topluluk Temsilcisi olarak sunumu sırasında söylediği “Biz önce Allah rızası için daha sonra da özgür yazılıma sahip çıkabilmek için uğraşıyoruz, elimizden geldiği sürece de uğraşmaya devam edeceğiz” sözleridir.
5:54’de bahsedilen ekibin dağılması konusunda ULAKBİM’in hiçbir ilgisi yoktur
6:38 itibarı ile yeni ekip çeşitli haksız şekillerde kötülenmektedir. “Göstermelik ekip” çok yakışıksız ve gerçekten uzak bir tabirdir. Yapılan sunumlar o tarihlere ait değil, videoda daha önce de eski ekip yapmış gibi gösterilmiş olan başarılardan sonra yapılmıştır ve görüntüler incelenirse Özgür Yazılım ağırlıklıdır.
6:51 “Gerçekler ise tamamen hüsrandı”, “Fatih projesinin hiçbir ürünü Pardusla uyumlu hale getirilemedi” hem gerçeklerden uzaktır, hem de videoda daha önce eski ekibe aitmiş gibi gösterilen haberlerle çelişmektedir.
7:00 “Pardus’u değiştirdiler, yeniden yazdılar, defalarca güncellediler” yorumları oldukça yersizdir, Pardus geliştirilmesi oldukça stabil bir şekilde yıllardır devam etmekte ve her modern işletim sistemi gibi sıklıkla güncellenmektedir.
7:07 “Yapılan bu hatalı hamleler” yalan haberler çıkarıldığı zaman tamamen havada kalmaktadır.
7:10 “Pazar payını tamamen kaybetti” . Elimizde 2003 yılından itibaren Pardus’un ne kadar kullanıldığı konusunda bir veri yoktur, bir karşılaştırma yapmak mümkün değildir. Ama günümüzde çok daha yaygın olarak kullanıldığı açıktır.
7:17’de belirtilen Pardus Projesi bu şekilde son buldu söylemi tamamen yalandır. Pardus Projesi TÜBİTAK ULAKBİM altında kesintisiz şekilde devam etmektedir. En yeni sürümü olan Pardus 23.1 17 Ocak 2024 tarihinde yayımlanacaktır.