Pardus Hakkındaki Youtube Videosu

Merhabalar, Youtube da gezinirken rastgele bir videoya rastladım
pardus’un geçmişi hakkında sözde bilgi niteliğindeki videoda bulunan söylemlerne kadar doğru saftır bilmiyorum ama video beni üzdü açıkcası sizlerle paylaşmak istedim.
Saygılar.

1 Beğeni

Güzel video ama eksik

1 Beğeni

Pardus projesi ile ilgili bilgiler pardus.org.tr adresi ve diger adreslerimizde mevcuttur. Yanıltcı bilgiler içeren bu gönderiyi kaldırdık. Bilgilendirme için @cektor tesekkür ederiz.

5 Beğeni

Bu kadar kısa bir videoda bu kadar fazla yalan sığdırılabilmesi, tarihlerle oynanarak gerçeklerin değiştirilmesi bir yana, olmayan gazete kupürü hazırlanmış ve bir yerde de eski habere daha yeni resimler monte edilmiş.

Video hakkında ekip olarak bazı tespitler yaptık, mutlaka kaçırdığımız başka yalanlar da vardır. Tespitlerimiz:

Öncelikle “TÜRK WİNDOWS BATTI MI?” başlığı bile Linux ve Açık Kaynak dünyasını aşağılamaktadır. Linux çok önemli bir yazılım ürünüdür ve bir çok alanda Windows’dan üstündür. Pardus projesi başından beri Linux tabanlı bir projedir. Kullandığı arayüz ortamı da başından beri Linux dünyasından alınmaktadır. Bu yüzden “Türk Windows” tanımlaması gerçeği yansıtmamaktadır.

Projenin 2012 yılında sonlanan fazı ile 2013 yılında başlayan fazı arasındaki en önemli fark, yeni Pardus’un Pisi paket formatı yerine artık standartlaşmış olan “deb” paket formatını kullanması ve diğer Linux dağıtımları ile büyük oranda uyumlu hale gelmesidir. Videoda sık sık yeni Pardus’un görüntüleri ve başarıları sanki eski Pardus gibi yansıtılmış, yeni Pardus ise çok kısa bir şekilde geçiştirilmiştir.

0:13 de başlayan görüntü ve yorumlar sanki 2003 yılında başlayan Pisi bazlı eski Pardus’a aitmiş gibi yansıtılmıştır. Halbuki video 6 yıl önce yeni dönem Pardus üzerine hazırlanmıştır : Türkiye’nin Yerli Bilgisayar İşletim Sistemi Pardus - TRT Avaz Haber (youtube.com)

0:36 'da yer alan Aydınlık gazetesi kupürü 15 Eylül 2018 tarihine aittir. Pardus Projesinin ULAKBİM altında geliştirilmeye başladığı dönemdeki gelişmelerden bahsedilmektedir. Haber linki: Milli yazılımla örnek tasarruf: Pardus'la 15 milyon TL harcamaktan kurtuldular

0:39 Bahsi geçen ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür yardımcısı Mustafa Sancar’ın göreve başladığı dönem 2014 yılıdır. Zaten Pardus projesi farklı bir birime bağlı idi. Ancak videoda bu durum çarpıtılarak sanki Pardus ULAKBİM altına geçmeden önce olmuş gibi yer verilmiştir.

046

0:46 Anadolu ajansının 28 Ekim 2011 tarihli bir haberi gibi gösterilen yukarıdaki görüntü tamamen gerçek dışı ve üretilmiş bir kupürdür, arşivlerde de yer almamaktadır. Zaten hem Mustafa Sancar TÜBİTAK başkanı değildir, hem de tarih itibarı ile proje ile bir alakası yoktur.

0:43’de Sn Cumhur başkanımız Recep Tayyip Erdoğanın konuşmasından bir bölüm cımbızlanarak alınmış ve yine çarpıtılmıştır. Kaynak video: https://www.youtube.com/watch?v=y5vAh-39M5o Kaynak videoda 5:13’den sonra belirtilen cümle geçmekle asıl söylenen şudur: “Teknolojinizi üretemiyorsanız kültürde de belirleyici olamazsınız”

1:19 dk’da yer alan işletim sistemlerinin tarihiyle ilgili bilgiler de genel olarak çarpıklıklar ve Windows’un konudan alakasız bir şekilde aşırı övülmesinden ibarettir.

3:13’de Microsofta karşı ilk baş kaldırı deniliyor ama bu global bilgi de hatalı. Pardus Projesi 2003 yılında henüz fikir aşamasındadır ve ilk kullanılabilir sürüm 2005 yılında çıkartılmıştır. ancak bundan 1 yıl önce 2002 yılında Red Star OS projesi Güney Kore tarafından yapılmıştı. Almanya tarafından desteklenmekte olan SUSE linux 1992 yılında geliştirilmeye başlanmıştır.

3:21 Tarihler 2003’ü gösterdiğinde diye başlanıp 1998 yılına ait ULAKBİM ile ilgili, Pardus ile hiçbir ilgisi olmayan bir haber kupürü yer almakta ve sanki Pardus Projesi hep ULAKBİM altındaki bir proje imajı çizilmek istenmektedir. Pardus Projesi ilk olarak TÜBİTAK UEKAE altında başlatılmış ve 2012 yılında ULAKBİM altına geçmiştir. 1998 yılı ULAKBİM’in kuruluş yılıdır ve Elektronik kütüphane oluşturulmasına yönelik çalışmalar doğru olmakla birlikte PARDUS Projesi bu dönemde bir bağlantısı bulunmamaktadır.

3:23 1998 yılına ait habere 2003 sonrası çekilmiş bir resim sonradan eklenerek haberde tahrifat yapılmıştır.

4:11’de yer alan haber kupürü sanki TÜBİTAK UEKAE altındaki Pardus ekibi tarafından geliştirilmiş gibi verilmektedir ancak bu haber 25 Mart 2013 tarihinde Pardus projesi ULAKBİM altına geçirildikten sonra yapılan işlerle ilgilidir. Videonun ilerleyen dakikalarında bahsedilen 4 kişilik ekibin başarısıdır. bu kısımda da yanıltıcı bilgilere yer verilmiştir.
Kaynak Haber: Türk işletim sistemi Pardus evlere giriyor - Teknoloji Haberler

4:16’da Pardus’a özel word dosyalarından (OpenOffice uygulaması denmek isteniyor), medya oynatıcılarından bahsedilmektedir ancak bu uygulamalar uluslar arası olarak kullanılan açık kaynaklı uygulamalardır ve dönemin Pardus ekibi tarafından geliştirilmemiştir. Bu ekibin geliştirdiği projelerden ise bahsedilmemesi video’nun konudan ne kadar uzak olduğunu göstermektedir.

4:30: Eski Pardus döneminde yapılmış gibi gösterilen haber tarihi 15 Eylül 2018’dir ve haberde belirtilen sürüm ULAKBİM altındaki ekip tarafından hazırlanmıştır. Kaynak haber: Milli yazılımla örnek tasarruf: Pardus'la 15 milyon TL harcamaktan kurtuldular

4:34’de bahsedilen bir çok devlet dairesinde kullanılan Pardus sürümü ULAKBİM altında geliştirilen Debian tabanlı Pardus sürümüdür.

4:40’ta kolaj olarak verilen haberlerde de Akdeniz Gazetesinin haberi sanki 2005 yılındaki Sürümün başarısı gibi gösterilmektedir ancak Akdeniz Gazetesini haberi yine ULAKBİM altındaki çalışmalar sonrasındaki bir habere aittir.

5:06 da bahsi geçen Windows’taki tüm uygulamalar Pardus’ta çalışıyor ibaresi de yanıltıcıdır.

5:33’de bahsi geçen TÜBİTAK içerisindeki değişim ve Eski Hayvanat Bahçesi Müdürünün TÜBİTAK Başkanı olması bilgisi tamamen yalandır. Yukarıda da belirtilmiş olduğu gibi Mustafa Sancar ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Müdür yardımcılığına 2014 yılında atanmıştır. 2011 yılında TÜBİTAK ile bir işbirliği bulunmaktadır ve sonrasında bile Pardus projesiyle ilgili bir çalışması olmamıştır.

5:41’de belirtilen “Tübitak Önce Allah’a Sonra Bilime Hizmet edecektir” iddiasının çıkış yeri 2014 yılında gerçekleştirilen Kamu açık Kaynak konferansında bir katılımcının Pardus Topluluk Temsilcisi olarak sunumu sırasında söylediği “Biz önce Allah rızası için daha sonra da özgür yazılıma sahip çıkabilmek için uğraşıyoruz, elimizden geldiği sürece de uğraşmaya devam edeceğiz” sözleridir.

5:54’de bahsedilen ekibin dağılması konusunda ULAKBİM’in hiçbir ilgisi yoktur

6:38 itibarı ile yeni ekip çeşitli haksız şekillerde kötülenmektedir. “Göstermelik ekip” çok yakışıksız ve gerçekten uzak bir tabirdir. Yapılan sunumlar o tarihlere ait değil, videoda daha önce de eski ekip yapmış gibi gösterilmiş olan başarılardan sonra yapılmıştır ve görüntüler incelenirse Özgür Yazılım ağırlıklıdır.

6:51 “Gerçekler ise tamamen hüsrandı”, “Fatih projesinin hiçbir ürünü Pardusla uyumlu hale getirilemedi” hem gerçeklerden uzaktır, hem de videoda daha önce eski ekibe aitmiş gibi gösterilen haberlerle çelişmektedir.

7:00 “Pardus’u değiştirdiler, yeniden yazdılar, defalarca güncellediler” yorumları oldukça yersizdir, Pardus geliştirilmesi oldukça stabil bir şekilde yıllardır devam etmekte ve her modern işletim sistemi gibi sıklıkla güncellenmektedir.

7:07 “Yapılan bu hatalı hamleler” yalan haberler çıkarıldığı zaman tamamen havada kalmaktadır.

7:10 “Pazar payını tamamen kaybetti” . Elimizde 2003 yılından itibaren Pardus’un ne kadar kullanıldığı konusunda bir veri yoktur, bir karşılaştırma yapmak mümkün değildir. Ama günümüzde çok daha yaygın olarak kullanıldığı açıktır.

7:17’de belirtilen Pardus Projesi bu şekilde son buldu söylemi tamamen yalandır. Pardus Projesi TÜBİTAK ULAKBİM altında kesintisiz şekilde devam etmektedir. En yeni sürümü olan Pardus 23.1 17 Ocak 2024 tarihinde yayımlanacaktır.

18 Beğeni

Cengiz bey, detaylı açıklamalarınız için çok teşekkür ederiz. Ancak maalesef meselenin acı bir tarafı var; youtube’daki ilgili videonun altındaki kişiler (eğer gerçeklerse) videoya inandıklarına dair yorumlar yazmışlardır. Ben sizlerin videoyu youtube’a şikayet etmenizi ve engellettirmenizi tavsiye ediyorum. O videoyu ben de üstünkörü izledim ve en çok takıldığım detay, pardus’un günümüzde bitmiş, sonlandırılmış bir proje olarak lanse edilip videonun bu şekilde bitmesiydi. Anlayacağınız video baştan sona kadar yalan, yanlış ve çirkin ithamlarla doludur. Uygun bir şikayet yazısıyla gerek bunlardan bahsederek gerekse “pardus” logosu vb’nin izinsiz kullanımını telif hakkıyla bahane ederek videoyu kaldırtın. İşin içine “telif” girdi mi, youtube ve google karşı tarafın gözünün yaşına bakmaz.

İyi çalışmalar dilerim.

3 Beğeni

Hem videoyu şikayet edip engelletmeye çalışın, hem kanalını…

Ayrıca bir kurumu ve kişileri yıpratmaya yönelik gerçek olmayan ifadeler var. Kurum adına da dava açın. Böyle kişilerin önünü kapatmak lazım, cezalandırmak da lazım. Hatta tazminat davası falan açıp, o oarayla da reklam yapmak lazım. :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Bir diğer üzücü durum, ilgili video gerek youtube aramalarında gerekse google’da en başta çıkıyor. Youtube üzerinden videoyu şikayet ettim, umarım birşeyler yapılır.

2 Beğeni

Evet madem bu kadar kısa süreye bu kadar yalan sığdırmış. Youtube yerine adliyeye şikayet edilmeli.

2 Beğeni

Son bir yılda ortaya çıkan, yalanlar ile içerikler üreten, özel hak ve yaşamı ihlal eden, videolarına yorumcuklarını katarak firma/vakıfların itibarına zarar veren ve en son Pardus hakkında içerikleri ve haberleri değiştirerek yalanlar ile Youtube’de video paylaşımı yapan youtube üreticisi hakkında TÜBİTAK ULAKBİM’in hukuki süreç başlatmasını can ı gönülden istiyor, bekliyor ve destekliyoruz.

Bu durum sadece Pardus değil, her birey için tehlikeli. Önüne gelen her şey hakkında eksik ve yalan bilgiler ile video yayınlıyor. Hazır dili TÜBİTAK gibi köklü bir firmaya değmişken o dilin kopartılması gerekli.

2 Beğeni

Aynı kişinin Gezginler.net hakkında çektiği video da iftira, yalan ve özel hayatın suistimali ile dolu.
Videoyu gördüğümde Gezginler.net ile iletişime geçtim kendileri de bu durumdan haberdar olduklarını ve ilgili kişi ile ilgili adli süreci başlattıklarını bildirdiler.

Gezginler ile ilgili videosunda bu zât;

  • Gezginlerin korsan/crackli oyun indirme sitesi olduğunu ifade etmişti. ancak gerçek tamamen farklı, Gezginler Net’e bakan kişiler ücretli ve ücretsiz pek çok uygulamanın üreticinin resmi sayfasından çekildiğini görebilirler.

  • Gezginler için ‘masum değil’ ibaresi kullanarak Gezginlerin itibarını kirletiyor

  • Gezginler ekibinin özel hayatlarını araştırarak, onların yüzlerini, özel hayatlarını ve fotoğraflarını izinsiz videoya eklemiş.

  • Gezginler sitesinin reklamlardan elde ettiği geliri tarikatlara aktardığı hakkında delilsiz bir iddia sundu. Gerçek bile olsa derneklere ve vakıflara bağış yapmak yasaldır.

  • Gezginler sitesindeki reklamları abartarak anlatıyor. Sanırım ki internet âleminden uzak olduğu için abartarak anlatıyor. Gelir elde etmeyen çoğu sitenin tek gelir kapısı sitede bulunan reklamlardır.

Bu zât kaale alınacak içerikler üretmiyor. Zât araştırmadan içerik üretiyor. Güvenilir değil. Özür dileme huyu da yok. Pardus’un bu karakterde kişilerin reklamına ihtiyacı yok.

3 Beğeni

Detaylı tespitlerinizi bizimle paylaşığınız için teşekkür ederim. Videoya şikayet göndermek ve kaldırtmak yerine içerik üreticisi ile görüşülüp yanlışların giderildiği yeni bir videonun çekilmesini sağlamak Pardus’un sempati kazanması açısından iyi olabilir.

4 Beğeni

Videoda yanlışlık yok. Üzerinde oynanmış gazete haberleri ile yapılmış bir ahlaksızlık var. Bunu şikayetin en iyi yeri adliyedir.

1 Beğeni

Merhabalar, öncelikle ne böyle bir forumun ne de Pardus’un varlığından haberim yoktu.Yaklaşık 15 dk önce izlediğim videodan önce…
Yani demek istediğim:Ben çok dışarıdan bir göz olarak söylemlerinize göre yanlış bilgilerle dolu olan bu videoyu izlemeyi bitirdiğimde herhangi bir karalama hissetmedim. Videoyu bitirdiğimde hislerim aynı altındaki yorumlar gibiydi yani böylesine yararlı bir projenin bir şekilde gelmesi gereken yere gelememesi ve buna duyduğum hüzündü. Demek istediğim bu video sayesinde iyi ya da kötü olarak - dediğim gibi ben dışarıdan bir göz ve konuyla çok da bağlantısı olmayan biri olarak kötü bir şey hissetmedim-böyle bir projenin varlığı konusunda insanların bilgilendirilmesini fikrimce kötü bir şey değil.Videoyu kaldırtmak yerine içerik üreticisi ile görüşüp doğru bilgiler ile yeni bir video üretilebilir ki bence bu her iki taraf içinde daha yararlı olur fikrimce.İyi günler dilerim.

3 Beğeni

sanırım yeni bir gelişme olmuş, video sahibi “PARDUS’un isteği üzerine sabitlenmiştir” diye başlayarak bir kaç link ile birlikte burayı da eklemiş.

PARDUS diye kastettiği kesinlikle biz değiliz, bizim tek isteğimiz video’nun kaldırılması, eğer yalan ve üzerinde oynanmış haberleri kendisi üretmediyse de kaynağını belirtmesi olabilir. Ayrıca iftira atılan sadece Pardus da değil, TÜBİTAK, bazı şahıslar, ve bence ilk Pardus ekibini ve onların destekleyicilerini rencide etmesi gereken çarpıtmalar var.

Tarih ve olayların bu derecede çarpıtılmasının motivasyonu sadece izleyici toplamak mıydı, meyve veren ağaç taşlanır kulübüne resmi olarak girmiş olduk mu soruları hala beni meşgul ediyor.

Bu arada tabi ki hukuki başvurular yapılıyor, ilginiz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.

Toplum psikolojisi açısından da enteresan bir durum, toplum olarak olumsuzlukların (doğru ya da yalan) bu kadar talep alması, öte yandan önemli başarılara ilgisiz kalınması. Bir de tabi linç kültürü, yazılan olumsuz ama tabi çok az somutluk içeren yorumlar. Öte yandan yine yakınlarda çıkan nispeten olumlu bir video altında da genelde olumlu yorumlar vardı : https://x.com/hakki_alkan/status/1746589091632718124?s=20

Çok kısa da önceki ekip ile ilişkilerimize değinmek istiyorum. Öncelikle bu ekipten çoğu kişi söylendiği üzere yurt dışında. Biz bu ekibin çalışmalarını ve tarihteki yerlerini her fırsatta takdir edip övmekteyiz. Ekipte üniversite yıllarından şahsen tanığım bir kişi vardı zaten, kendisi ile ve fırsat buldukça diğer üyelerle fikir alış verişinde bulunduk. Hatta gönüllü platformu çalışmalarımızı bu ilk ekipte yer alan kişilerle başlattık.

Son olarak yukarıdaki metni ve tespitleri sadece ben hazırlamadım. Hatta bir güncelleme de geldi, ona göre biraz değiştireceğiz biraz bu mesajı.

9 Beğeni

“Pardus’un isteği üzerine sabitlenmiştir” diyerek eklediği yerde bile çok çok geçmişte Pardus’u eleştiren iki kişinin şahsi blog yazısını eklemiş. Yani "bak öyle diyorsunuz ama burada ne yazıyor demek istemiş sanırım. İki kişinin ya da üç beş kişinin şahsi düşüncesi önemli değil. Şu anda tam gaz devam ediyor ve ben bunu görebiliyorum.

Bence bu sürece çok hakim biri değil. Hala birşeyleri ya yanlış anlıyor, ya yanlış biliyor ya da bilerek yapıyor. En büyük yanılgısı Pardus projesinin sona erdiğini zannetmesi ya da lanse etmesi ki haksız olduğu gün gibi ortada. Buranın linkini vermesi onun adına intihar oldu bence. Okuyanlar neyin ne olduğunu daha iyi anlayacaktır.

2 Beğeni

Bu forumun linkini eklemesini kendisine ulaşıp ben istemiştim. Lakin forum linki ile birlikte benden bağımsız birkaç link daha eklemiş. Her ne kadar Pardus çalışanı olmadığımı ve sadece forum linkini eklemesini istediğimi belirtsem de de geri dönüş yapmadı. Sizlere ulaşmasının daha doğru olacağını da belirttim ama kale almış gibi değil.

Sırf abone kasmak için umursamadan bir video yapmış zaten, yanlışını düzeltmek için herhangi bir adımda da bulunmuyor. Her ne kadar bu sayfadaki önceki yorumumla çelişecek olsam bile eğer yanlışını düzeltmek için bir adım atmıyorsa ve sizinle iletişime geçmiyorsa hukuki yollara başvurmak mantıklı.

Dediğiniz gibi toplum ne yazık ki olumsuzluklara daha çok bakıyor ve gereksiz bir linç kültürü var. Bu video gerçekten bu durumu bizzat gösteriyor

Pardus projesinin hak ettiği ilgiyi görmesi, hızla geliştirilmeye devam edilmesi ve daha fazla yaygınlık kazanarak daha büyük bir pazar payı elde etmesi dileği ile.

2 Beğeni

Söz konusu video yeni ve oldukça fazla (430B) görüntüleme almış. Yeni olmayan Pardus hakkında orada burada konuşulan, doğruluğu takipçiler tarafından teyit edilemeyen bilgilerin bir şekilde yayılmış olması.

Ben de daha önce bu hususta bir şeyler yazarak Forum takipçilerinin dikkatini çekmek için bir konu açmıştım. Bir alanda doğru ve yeterli bilgilendirme yapılmadığı takdirde bazı kimseler tarafından bu boşluk yanlış ve tartışmalı bilgilerle doldurulabiliyor. Pardusun yaşamış olduğu iki macera, teknoloji meraklısı takipçilerine detaylarıyla anlatılmış mıdır?

Elbette internetteki bilgi kirliliğinin topyekün önüne geçmek mümkün olmuyor ancak doğru bilgi edinilecek kanallar kendilerini göstermediği takdirde yanlış bilgi yayıp paylaşanlar kendilerine rahat bir alan buluyor.

3 Beğeni

Cengiz Bey bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederiz.

400+ Bin izlenme alan bu videonun ısrarla yanlışlardan dönmemesi üzerine artık Tübitak Ulakbim olarak yasal süreci başlatmanız gerekiyor.

@asandikci nın kişiye ulaşıp Pardus çalışanı olmadığını, sadece linki eklemesini istediğini belirtmesine rağmen “Pardus” ismini kullanarak farklı linkler ile istenilen linki en sona eklemiş. Burada konu, videoyu çeken şahsın, ismi tescilli olan bir projenin ismini yanlış bilgiler vererek kullanmasıdır.

Bu tarz yanlış bilgilerin toplumda daha çok ilgi uyandırması sebebi ile Pardus’un sosyal medya hesaplarının her zaman aktif paylaşım yaparak projenin devam ettiğini belirtmesi en iyi tedbir olacaktır.

Projeye güvenimiz tam, her zaman destek olmaya çalışacağız. Böyle bilgi kirliliklerinin önüne geçilebilmesi için farklı adımlar bekliyoruz.

İyi çalışmalar.

4 Beğeni

Cengiz bey hem “pardus diye kastettikleri biz değiliz” diyorsunuz hem de videonun kaldırılmasını istiyorsunuz bu biraz kafamı karıştırdı (tarafsız bir bakış açısı olarak) kimsenin tarafını tutmuyorum ama videoyu kaldırtmak yerine beraber bir video çekmeyi teklif edin? Her şeyi detayı İle anlatın? “Kriz” yönetiminden anlayışınız videonun kaldırılması ise tarafsız bir izleyici yorumu olarak yanlış olduğunu belirtmek isterim. Bu video sayesinde Pardusu ilk defa duyan bir çok kişi var bence bu Pardusun tanıtımı ve özelliklerinin tam anlamıyla bilinmesi için bir fırsat. Saygılarımla.

1 Beğeni

Bu bahsedilen kanalı ve videolarının yarısını izledim, çoğu çarpıtılmış ve gerçek dışı. Youtube’a şikayet ederek kapatabileceğimizi düşünüyorum. Ama tabikide bir kişi ile olacak iş değil bu, çok fazla kişinin şikayet etmesi gerekiyor.

2 Beğeni