Pardus Harici SSD'de GRUB yok oluyor ve BIOS'ta gözükmüyor!

Harici SSD’ye Pardus’u yükleyip bir süre kullandım, çok beğendim. Ama sonrasında ana SSD’m olan Windows SSD’sini kullanmak için Bilgisayarı kapatıp Harici SSD’yi çekip Windows’u açtım. Ardından tekrar Pardus’u kullanmak için bilgisayarı kapattım ve harici SSD’yi taktım ama bilgisayarı başlatınca Pardus değil Windows açılıyor. Bios’a bakıyorum, Pardus yok.

Bunu Pardus GNOME’da 23.1’de, 23.2’de ve 23.3’te denedim. Otomatik olarak kurma ve manuel olarak live ortamda ve manuel olarak grafikel ortamda kurma seçeneklerini denedim. Boot GRUB’ını harici SSD’ye yükleyince hep boot yok oldu. Windows olan SSD’me boot GRUB’ını yüklediğinde ise (normalde bunu Linux Mint’te yaptığımda ve SSD’yi çıkarınca GRUB ekranı geliyor ve “exit” deyince tekrar Windows açılyor.) Pardus’un SSD’sini çıkarınca ve bilgisayarı açınca GRUB yerinde grub-rescue açılıyor ve “exit” dediğimde kapanmıyordu (yani grub-rescue’da kalıyordum).

Ve zaten ben SSD’me GRUB’ı yüklemek istiyorum ama dediğim gibi, GRUB’ı harici SSD’me kurunca GRUB açılmıyor, boot yok oluyor. Ben harici SSD’me (Boot da harici SSD’de olacak şekilde) Debian, Fedora, Ubuntu, Nobara, Arch Linux, Pop OS ve Kubuntu yükledim. Hepsinde ilk bahsettiğim olayı yapınca hiçbir sorun çıkmıyor ama Pardus’ta yapınca boot yok oluyor. Bu olayı sadece aynı harici SSD’de değil, USB’de bile yaptım ama yine aynı sorun çıkıyor.

Haberiniz olsun her zaman Pardus boot’unu Bios’da Windows’un üstüne koydum açılması için, yani boot sıralaması ile ilgili problemim yok.

Boot repair ile düzeltmeyi denediğimde düzeliyor, ama aynı şeyi yine yapınca bozuluyor. Lütfen bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

Uefi kurulum yapmışsanız olabilir.

Ssd yi sökmeden Boot tuşu varsa boot tuşuyla geçiş yapabilirsiniz.

Yoksa geçiş yapacağınız zaman biostan değiştirip yapın.

Monster kullandığım için UEFI tek seçeneğim çünkü UEFI yerine Legacy yapınca bilgisayarda görüntü gitti. Kendim kör gibi BIOS’a girip UEFI boot’u etkinleştirince bilgisayar geldi.

Ve harici SSD’yi çıkarıp windows’u açıp tekrar takınca diğer işletim sistemlerinde böyle bir problem çıkmıyorken (Debain, yani Pardus’un tabanı olan işletim sisteminde bile olmuyorken) neden pardus’ta böyle bir problem çıkıyor anlamadım.

Ben çoğunlukla kurulum yaparken genellikle ventoy kullanıyorum. Şu an rufus ile deneyeceğim.

Bir de geçiş yapacaksanız BIOS’tan değiştirip yapın demişsiniz ama zaten Pardus’u harici SSD’ye kurunca BIOS’ta boot’u USB HardDrive gibi bir şeyde gözüküyor ki o da harici ssd’mde hangi işletim sistemi var ise ona göre gösteriyor.

Rufus ile deneyince oldu mu olmadı mı tekrardan bahsederim.

Olabilir debian 12 nin yapmadığı hatayı pardus 23 yapmaz.

ISO’yu rufus portable ile açmaya çalışınca geçemediğim bir grub ekranı geldi. O yüzden Balena etcher kullanacağım bu sefer de.

Balena Etcher ile de denediğimde aynı problemle karşılaşıyorum. Pardus açılmıyor, Windows açılıyor. Yaptığım şeyler şunlardı. Kendi SSD’mdeki Ubuntu’yu silmek istemediğim için bir tane USB aldım. Pardus’u, (GRUB USB içinde olacak şekilde) grafik arayüzünde tüm diski kullan seçeneği ile kurdum. Sonra Pardus indirmesi bitince başlattım. Pardus Greeter’ın yönergelerine uydum. Pardus Greeter’ı kapattım ve bilgisayarı kapattım. Ardından USB’yi çıkardım, bilgisayarı açtım (Windows 11 açıldı). Ardınan bilgisayarı kapattım. USB’yi taktım. Bilgisayarı açtım ve Pardus yerine Windows açılıyor. Boot sıralamsına bakıyorum Pardus’un yüklü olduğu USB daha üstte olmasına rağmen açılmıyor. Yani (Pardus’ın taban aldığı işletim sistemi) Debian’da olmayan bir problemi Pardus’ta yaşıyorum. Ve bu olayı sadece Debian değil, dediğim gibi Fedora’da, Arch Linux’ta, Ubuntu’da, Nobara’da, Pop OS’te de denedim ama bu sorunu hiçbirinde yaşamadım. Sadece Pardus’ta yaşadım. İnanmıyorsanız kendiniz deneyebilirsiniz. Ben Pardus GNOME 23.1’de, 23.2’de ve 23.3’te denedim ve her birinde bu problemle karşılaştım.

Rufus portable ile pardusun isosunu dd modda flash belleğe çok kez yazdım.

Hiç sorun olmadı.

Pardus Çalışan ile başlatıp Pardus yükle ile kurmak istediğim diske kuruyorum ve kullanıyorum.

Grafik arayüz ile kurda grub yükleme sorunu olabiliyor.

Xfce 23.3 ü sanal makinada pardüs çalışan ile 10 gb lık diske kurdum 15gb lık ikinci diski bağlayıp diskler uygulamasında 10gb lık diskin disk görüntüsü oluştur ile görüntüsünü 15gb ta kaydettim.

Flash belleği sanal makinaya bağlayıp diskler uygulamasında disk görüntüsünü geri yükle ile yükledim.

Flash bellekten boot ettim o kadar yavaş çalışıyor ki nvme lerin değerini anlamak için tecrübe etmek lazım bi defa.

Kapattım çıkardım ve açtım nvme den yüklendi kapattım taktım biostan tekrar seçtim ve tekrar açıldı.

Kesinlikle Pardusta sorun yok.

Tamam o zaman bir kere daha deneyeyim.

1 Beğeni

Bu sefer de Pardus Canlı’da “Pardus Yükle” uygulaması benim USB’mi görmüyor. Yani o yüzden de USB’ye yükleyemiyorum. O usb’ye sağ tık yapıp çıkar diyorum ama yine Pardus Yükle’de gözükmüyor.

Üstat grup kurulumunda sorun var. Grup kurulumunu pardus çalışan üzerinden kurulum yaparken kurulum yaptığınız usb üzerine kurmalısınız. Kurulum usb diskini (iso) aşağıdaki linkte yeralan kılavuza göre hazırlayın.

Bu videoda bahsettiğim olay, sizin attığınız rufus ile ISO yükleme yönergelerini kullanınca da oluyor. O yüzden sizin attığınız rufus yönergeleri ile kurmuş olduğum ISO’da Pardus Grafik arayüzü seçeneği ile başka bir USB’ye kurulum yaptım. Ve bu seferde de GRUB açılmıyor ve Windows direk açılıyor. Yardımlarınız için teşekkürler ama artık yoruldum ve Pardus kullanmaktan vazgeçtim. Ubuntu kullanmaya devam edeceğim. Hayırlı günler.

1 Beğeni

Aşamadığınız sorun bu işte liveda kurmuyor. Grafik arayüzle kurda da grub u yükleyemiyor.

Sanal makinalarda dediğim yönyemle aşabilirsiniz.

Dosyası çok büyük upload edeyim desem bizim net hızları belli.

Sağlık olsun.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.