PARDUS için eksik bir özellik

Merhaba PARDUS’a yeni geçen veya bir süredir kullanan kullanıcılardan eksik gördüğü veya zorlandığı bir taraf var mı söyleyebilir mi? PARDUS için bir yazılım yazmak istiyorum, aklımda paket yükleme uygulaması vardı ancak uygulama mağazası acaba buna engel olur mu merak ettim çünkü neredeyse aynı görevlere sahipti. Benim yaptığım yazılım Python dili ile QT kullanarak yazdım veri tabanından uygulamaları listeleyip tek bir tuşla kurmaya yarıyordu programı terminal bilmeyen kullanıcılar diledikleri yazılım paketlerini kurabilsin veya silebilsin diye yapmıştım ama son zamanlarda aklım çok karıştı zaten böyle giderse ya projeyi bırakacağım yada açık kaynak olarak paylaşacağım. Yazdığım program bazen çok güzel çalışabilse de bazen çok gereksiz hatalar veriyor. Kısaca PARDUS’ta eksik bulduğunuz en ufak bir şey bile varsa lütfen söyleyin bu mükemmel işletim sistemi için bir şeyler geliştirmek istiyorum. Diğer bir fikir olarak ta zaten olan bazı yazılımları yerli bir şekilde yeniden yazmak olabilir mesela yerli bir web tarayıcı falan filan… Desteklerinizi bekliyorum :slight_smile:

2 Beğeni

Pardus İçin güzel bir tema yapabilisiniz. Özellikle simge temaları çok eski duruyor. Ayrıca xfce için yeni görsel bir panel (araç çubuğu) ve uygulamalar menüsü tasarlayabilirsiniz. Mesela xfce’nin panelde yeralan kendi tavim uygulaması çok demode duruyor. Menü yazmak istersen burada yeralan kaynak kodları inceleyebilirsin.

2 Beğeni

Pardus için modern bir tema olabilir
Ayrıca kablosuz olarak bilgisyardan telefon ve TV ye bağlanılabilecek bir program,
Sosyal medya programlarının hepsinin bir arada seçmeli olarak aktifleştirebileceğimiz program,
Kapsamlı pdf düzenleyici (PDF dosyalarını farklı formatlara veya tersi çevirme, PDF dosyaları üzerinde düzeltme yapabilmeyi sağlayacak)program
Açılışta boot menüyü daha modern ve kurtarma seçenekli
Aynı zamanda boot menü bozulduğunda tamir edebilecek bir program…

2 Beğeni

Sorunuzu, forumumuzdaki “yazılım geliştirme” alanında açsaydınız belki uygun cevaplar alabilirdiniz.

2 Beğeni

@VastSea0, Egehan bey,

Ms Excel makrosunu Libre Office makrosuna dönüştüren bir çevirici program yazılırsa Ms Office kullanımından bir kaç kullanıcıyı daha Pardus’a alabiliriz. Böyle bir araç zaten var ama güncel değil ve açık kaynak değil.

1 Beğeni

Şuan bence paket kurucu yazmana gerek yok zaten. Dersen ki onların yapamadığı bir şeyi yapacağım o zaman başka. Synaptic, uygulama mağazası ve pardus paket kurucu var. kaynak kodlarının paylaşımını şarta bağlamanı da anlayamadım. Neden ? zorunda değilsin tabi ki de yani faydam olsuni benim gibi türkçe söz dizimli bir dil geliştirmek isteyenlere örnek olsun fikir versin diye paylaşabilirsin.

@VastSea0 Egehan bey, şu internet sayfasındaki yönlendirmelerden yararlanabilirsiniz:

https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-online/


Libreoffice tabanlı Collabora Online Geliştirme Sürümü sayfası:

1 Beğeni

İlk tarayıcı sürümünü yaptım WebKit tabanlı Min tarayıcısının üzerine yazdım C++ ve JavaScript ağırlıklı kullanılıyor electron kütüphanesini kullanıyor Node.js kullanıyor ayrıca Debian için derlme yaptım… Ve şu an ki ekran görüntüleri



özel sayfalar eklemeyi düşünüyorum daha geliştirecek çok şey var :slight_smile: umarum Pardus işletim sisteminin ilk yerli web tarayıcısını güzel şekilde yapabilirim

2 Beğeni

Xfce’de Varsayılan Olarak Gelen Programları Göze Alarak Xfce ye Program Geliştir Bence

Anka adında bir dil yazdım. Anka Python dili üzerine yazıldı kaynak kodlarını (Yorumlayıcı kısmını) GitHub üzerinden alıp GTK ile bir arayüz yazdım ve dilin komutlarını Türkçeleştirdim dilin söz dizimi şu şekilde:
ISLEV ANKA(ANA) bu programın genel bir kullanım olsun diye yaptım tıpkı c++ bir “main” fonksiyonu tanımlanıyorsa burada da bir “Anka” fonksiyonu yazılıyor bu fonksiyonun içinde ise ana kodları yazabiliyoruz.

ISLEV ANKA(ANA) 

SON
ANKA(DOGRU)

Bu parçada ana fonksiyon tanımlanıyor ve içine istediğimiz kodu yazabiliriz

ISLEV ANKA(ANA) 
    ISLEV dongu_bir(sayi)
        ATA x = BOS
        ICIN x = 1 DEN sayi SONRA
            YAZ(x)
            ATA x = x + 1
        SON
        EGER x == sayi SONRA
            YAZ("Döngü sonlandı!")
            BIRAK
        SON
    SON
    ATA donguGirisi = GIRIS_SAYI()
    dongu_bir(donguGirisi)
    
SON
ANKA(DOGRU)

Burada bir döngü fonksiyonu tanımlanıyor ve "for " döngüsü oluşturuluyor…
Bu dilin bana göre önemli tarafı Türkçe söz dizimine sahip olması bildiğim kadarıyla tek Türkçe söz dizimine sahip olan yazılım dili. Dil tabii ki güçlü bir dil değil ama özellikle çocuklara yazılım öğretmek için kullanılabilir eğer ilgilenecek olan varsa projeyi açık kaynak paylaşırım…

5 Beğeni

Web tabanlı Libre Office tarzı birşey üzerinde çalışacağım, zaten büyük ihtimalle GTK ile web view kullanabilirim. Kaynak önerebilecek olan olursa güzel olur; kütüphane, makale, teknoloji falan fark etmez. şuan aklımda React kullanmayı düşünüyorum. Tema konusunda araştırma yapacağım oda aklımda. fikir verenler için teşekkür ederim :slight_smile:

2 Beğeni

.deb Dosyalarını Nasıl Yaptın ?

Paylaşabilir durumunuz varsa açık kaynak paylaşın ki destek olmak isteyen varsa olabilsin. Bazı tükrçe kodlama dili üzerine çalışmalar yapılıyor. Karamel, yap, kojo gibi çalışmalar var. herkes kendi çapında birşyeler yapmaya çalışmaktan ziyade herkes bir çatıda toplansada katkı koysa yapılır ama herkes kendi başına takılıyor ve destek bulamamaktan yakınıyor. Şahsınıza algılamayın bu arada genel konuşuyorum. Yalnız kovboyu oynamaya gerek yok. tek başıan dil çıkarmaya çalışırsan ahirette de çalışmaya devam edersiniz. Amaç gerçekten türkçe ise hava atmak değilse. Bir ekip kurmaya yada bir ekibe dahil olmaya çalışsak daha iyi olur diye düşünüyorum.
Türkçe yazılım konatını da bir araştırın.

kaynak kodunu paylaştım GitHub - VastSea0/humapy: Python based first Turk's programming language

Geçenlerde forumda denk gelmiştim sanırım yerli Office programı tarzında bir şeyin olmamasından yakınıyorlardı şu son çıkan boykot furyasından dolayı, bence bu tarz bir çalışma insanların dikkatini çekebilir ve açık kaynak paylaşırsan burada ki bir çok kişinin çeşitli geliştirmelerde sana yardımcı olabileceği kanaatindeyim

2 Beğeni

Forum yazılımı bence. Pardusun forum yazılımı bana göre ideal değil. Daha iyi bir forum yazılımı tercih edilebilir.

Forum yazılımı yazmak Pardus’un işi değil. Tema konusunda XFCE temalarını indirip uygulayan bir yazılım veya özellik yapılabilir. GNOME tarafında zaten tema desteği bozuk sayılır.

3 Beğeni

Forum yazılımı yazsınlar demiyorum zaten, daha iyi bir forum yazılımı tercih edilsin diyorum.

1 Beğeni

Evet maalesef opera veya firefox umuzda yok. İyi olur

1 Beğeni

Ahmet bey, Opera pardus da var. Yazılım merkezinden indirebilirsiniz.