Pardusa özel bir tarayıcı tasarlasak böyle bir işe girişsek masraflı olur mu bu işin artısını eksisini bilen arkadaşlar var mı
Aslında bu iş biraz maliyet meselesi. Öncelikle şunu düşünmemiz gerekiyor. “Biz chrome, mozilla ve operadan daha iyi yapabilirmiyiz” Gönlümüz hoş olsun diğe eğer böyle bir projeye girilecekse hiç girilmemesi daha iyi olacaktır. Nitekim daha adını bile bilmediğimiz yığın tarayıcı mevcut. Hiç birisi kazanamıyor. Bir tarayıcı yapmak web sitesi yapmak gibi olmuyor. Tahminimce ortada açık kaynak tarayıcı alt yapısı yok. Pardus için yapılması gerekecek en iyi şey. Diğer linux platformların da olmayan ve gerçekten de merak uyandıracak bir yenilik.
Maliyetsiz bir şekilde bir proje yapılması gerekiyorsa. En basitinden pardus için kendine has tema ve ikon seti yapmak olur. Hem maliyeti düşük hem de bunu herkes kullanabilir. Yarışabileceğimiz kimse yok. Figma üzerinden açık kaynaklı ikonlar tasarlanabilir. Ülkemizde bir sürü grafiker mevcut. Çünkü pardusu pardus yapan bir özellik yok halen. Bunu tüm içdenliğim ile söylüyorum. Biliyorum geliştiriciler zor şartlar altında bir şeyler yapmaya çalışıyor fakat yapılan işler genelde kurumlar için, Ancak son kullanıcıya hitap etmiyoruz. Sadece biz de değil ubuntu , deepin hariç hiç bir distro hitap şeklinde değil. Bizim en büyük hedefimiz insanlara farklılık göstermek olur. Şahşi düşüncem budur.
Böyle bir tarayıcı tasarlanacaksa tavsiyelerim:
- Google Chrome’ da hesabimla oturum açtığımda tum yer imlerim ve girdiğim şifreler otomatik olarak geldiği için başka tarayıciya gecemiyorum çünkü cogu siteye girerken kullandiğim sifreleri unuttum chromeda online senkronizasyon ile bu sifreleri her yerden kullanabiliyorum. Eğer yeni bir tarayıciya gececeksem ben o tarayicida Google hesabim ile oturum açarak online senkronizasyon yapabilmeliyim. Telefonum ile bilgisayarim senkronize olmalı.
- Pardus için ayrı bir mail adresi oluşturulmalı ve bu mail adresine ben google mail adresimde kayitli olan herseyi aktarabilmeliyim (rehber, drive, şifreler, yer imleri, android telefon yedeklerim … Vb.)
Ben Gmail kullandığım için bunu ornek verdim diger mail hesaplarindanda verileri aktarabilmeli tabiki
Kurduktan sonra oturum acmamizi istemeli orada ister google ile ister baska hesap ile oturum acilmali ve online senkronizasyon ile tum verilerimiz gelmeli ( yerimi,gecmis ve sifreler)
Sonra bize bu mail adresimizdeki verileri dilersek pardus mail adresine aktarabilecegimizi soyleyen bir secenek olursa pardus mail alip tum verileri (rehber, sifreler, drive, android telefon yedekleri… Vb. ) Bu mail adresine aktarabilmeliyiz ve google hesabini bir daha kullanmamiza gerek kalmamali.
Yani bu islem yapilcaksa pardus mail ve pardus drive da yapilmali yani Yandex in yaptığı yapılmalı
Dediğiniz gibi insanların bir çoğu bu yerleşik düzenden geçiş sırasında karşılaşacağı sorunlar sebiyle değişimden kaçınıyor.Bunu asgari düzeye indirmek için yapılacak çalışmalar mutlaka olmalı.
Bu iş için ayrıca öğrenmek,düşünüp,konuşmak istediğim şey ;
bunun için hangi teknolojilerin kullanılarak bu işlerin halledilebileceği aslında.
Mesela google tamamen angularjs teknolojisi ile single page tasarım kullanmış gmail kısmında.
Gereken teknolojileri keşfedip bu alanda kendini yeterli hisseden arkadaşlarla bunu tartışmak ve nereden başlanması gerektiği üzerinde kafa yormak gerekiyor ve tabi ki de zaman kaybetmeksizin başlamak.
Açık Kaynak alternatifler çokça mevcut. Firefox zaten açık kaynaklı bir üründür.
Arama motoru olarak https://www.yaani.com.tr/ 'yi kullanabilirsiniz yerli ürün kullanmak isterseniz.
Yaani dışında Google veya Yandex için başka bir alternatif arıyorsanız https://duckduckgo.com çok kullanışlı ve sizi takip etmeyen, verilerinizi sizden izinsiz orada burada saklamayan veya satmayan bir arama motorudur.
Tarayıcı yapmaya şimdilik bence ihtiyaç yok çünkü açık kaynak alternatiflerimiz var.
Ama yerli bir firma çıkıp chromium tabanlı veya başka bir şekilde güzel bir tarayıcı yapsa kimse hayır demez Devletin ihtiyacı yok diye düşünüyorum.
Bu sisteme özel,sistem ile beraber gelen bir tarayıcı artı bir değer ve özgünlük katacaktır sisteme.
Mesele açı kaynak olması değil bugün firefox var brave var vivaldi var.Var olması ömür boyu bunları kullanmamız gerektiğini göstermiyor.
Yaani arama motorunu kullanan bir tarayıcıda olabilir.Amacımız değer katmak olduktan sonra istiyorsa binlerce alternatif bulunsun.
Buradaki amac bunu yapmak isteyip kendine ve bazı şeylere değer katmak isteyen insanlar ile birlikte bir üretim konuşmak bir ürünü ortaya koyabilmek yaani yede ihtiyaç yoktu yaani çıktı firefox ben varım diyip yan taraftada brave geliştirmeyebilirdi ama durmadı devam etti.
tek özelliği yerli olması olursa yapmanın mantığı yok.
bir ihtiyacı çözmesi gerekiyor. maksat gizlilikse bir çok yazılım var zaten.
yapılmak istendiğinde webkit ile çok da zorlanmadan yapılabilir.
örnek bir çalışma
bunun dışında günümüzde artık web içeriğinin yarısından fazlası mobil cihazlardan tüketiliyor.
bir tarayıcı geliştirilecekse android platformuna geliştirilmesi çok daha mantıklı olacaktır.
fakat öncelikle bu girişimin bize ne fayda sağlayacağını tespit etmemiz gerekiyor.
biraz düşününce web tüketiminin çoğu yurt dışı kaynaklı olduğu için yerli bir fayda bulamadım
Dediğim gibi bunu birileri çıkıp yapsa kimse hayır demez, ben de şahsen kullanırım.
Ama her şeyi devletten beklemek pek akıllı bir iş değil. Pardus’un kendine has tarayıcısından ziyade işlevleri için geliştirmeler yapılması gerek. Tarayıcı yapımı devlet için 3 veya 4. planda kalır. Öncelikler mühim. Özel bir şirket yapsa (Turkcell’in yaptığı gibi) kimse hayır demez
Amaç ne yerli olması nede para kazanmak.
Pardus özgür yazılım platformu.Özgür yazılım demek bilgisayarı kullanan insanların istediği gibi ihtiyacına göre programlar yazıp istediği programı kullanarak bilgisayarı lisans yükü altında olmadan tereddüt duymadan çıkar gözetmeksizin kullanması demek.
Yani amacımız bu özgür yazılım platformun da bir topluluk ile beraber bi üretim sağlamak ve bunu bu platformda gerçekleştirmek.
Pardusu geliştirmeyi sadece bu işi yönetenlerden beklemek pardusa ve özgür yazılıma hiç bir şey katmayacak arkadaşlar.
Depoda sizin yazdığınız bir tarayıcı olması bile gurur verir motivasyon sağlar ve hiç bir şey başladığı gibide bitmez gelişir değişir büyür.Mühim olan bir yerden başlamak.
Diğer ülkelerin her birinin birer kendine ait alternatifleri var.Rusyanın yandexi var ve daha bilmediğimiz kendilerine ait sosyal medyaları var.
Özellikle çin de facebook girilmiyor yüzüne bile bakılmıyor.Biz de yaparız yapabiliyoruz başkasının malını neden kullanayım diyor adamlar.
Buradan çıkacak üretilecek olan bir yazılım bir çok değer katar arkadaşlar
Özgürlük kendi ellerimizle yapacaklarımızda kim istemezki her şeyiyle kontrol edebildiği bir tarayıcısı olsun.Elbette zorlukları mevcut altyapısı önemli zaten bu altyapının derinliklerini konuşmak istiyorum ben.Ne gerek ne yapılabilir hangi teknolojiler kullanılabilir bunları düşünüp tartışmak gerek
Pardus yapsın diye demiyorum zaten bunu buradaki topluluk ile beraber biz geliştirelim pardus sadece tek bir ekip tarafından desteklenmiyorki devlet işletim sistemi diye sadece devletin ekibimi yazılımsal destek sağlamlı.Bizler burada birlikte topluluk ile beraber yazarız gerek görürlerse dağıtım ile birlikte gelir yoksa depoda durur isteyen yükler
Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.
Düşüncenize katılıyorum. Yeni kolay ve görsel bir yükleyici ekranı olmalı (bu linkteki gibi) ayrıca Gnome, Budgie, DDE ve elematary os… gibi daha görsel bir masaüstü ortamı olmalı. Bu masa üstü ortamı için önerimse şöyle olur:
- Ubuntu Budgie’de yer alan üst panele benzer ama kolayca arayüz kullanılarak daha çok özelleştirilebilen ve kullanımı kolay bir üst paneli olmalı
- Elementary Os’da yer alan rıhtım (Dock) gibi bir alt paneli olmalı ama kolayca arayüz kullanılarak daha çok özelleştirilebilmeli.
- Çok daha görsel bir ikon seti olmalı
- Conky ile tasarlanmış çok güzel hava durumu saat ve tarih masaüstünde yer almalı ve bir kaç tasarım seçeneği sunulmalı ve kolayca arayüz kullanılarak özelleştirilebilir olmalı.
Ve en önemlisi üzerinde pardus logosu bulunan görseli çok güzel olan herkesi pardus kullanmaya özendirecek masaüstü duvar kağıtları tasarlanmalı. Logolu Desktop Walpaper’lar bir tür reklamdır. windowsda temasından sıkılan kişiler nette wallpaper arayıp özelleştirmek istiyorlar bu sırada pardus wallpaperları görüp beğenen kişilerin ilgisini çekerse bu işletim sistemine geçebilirler. hdef kitle zaten alışıla gelmişten sıkılıp yeni birşeyler arayanlar olmalı. masaüstüne duvar kağıdı arayan kişilerde bu hedef kitleden olabilirler. Bunlar şahsi düşüncelerim.