Pardus İçinden Pardus'u Sıfırlayabilmek

Pardus kurulumu için USB’ye rufus işlemi uyguluyoruz. Peki sıfırlama işlemini daha basit ve kolay bir hâle getiremez miyiz?

Bir uygulama üretilse ve kullanıcı Pardus işletim sistemini USB olmadan yeniden kurmak istese (sıfırlamak, tıpkı Windows’ta olduğu gibi) bu uygulamayı çalıştırsa ve sistemin yeniden kurulumunu sağlasa…

NASIL BİR YÖNTEM UYGULANABİLİR ?
Bu uygulama çalıştığında sanal bir ortamda bellek (ram) üzerinde bu uygulama çalıştırılsa, daha sonra bağlı olunan kökten çıkılıp kullanıcıyı ram üzerinde çalışan sanal kurulum ekranına yönlendirse ve bu kurulum ekranından sistemi sıfırlayabilsek çok güzel olurdu?

Burada benim merak ettiğim konu şunlar:

  1. Herhangi bir işletim sistemi açıkken ram üzerinde yeni bir işletim sistemi (bizde kurulum iso’su) çalıştırabilir miyiz?
  2. Çalıştırabilsek bile bellek (ram) üzerinde bulunan iso dosyasını kaybetmeden (bilgisayarı kapatmadan / belleği sıfırlamadan) diğer işletim sistemine (bellekte bulunan kurulum sistemine) geçiş yapabilir miyiz?

Bu iki engeli araştırıyorum. Bilen birisi çıkarsa yardım ederse çok memnun olurum. Şuan bana Pardus’ta bulunan en büyük eksiklerden biri olarak bu geliyor.

Ya da daha basit düşünülerek İSO’da bulunan kök sistemdeki dosya ve dizin yapısını alırsak mevcud kurulu sistemde bulunan kök yapısı ile karşılaştırıp fazlalıkları silersek sistem ilk günkü hâlini alır. Bunu yaparken home dizin yapısına dokunulmaz ve kullanıcının verileri de korunmuş olur. Sonra kurulumda yapıldığı gibi son yapılandırma yapılır, böylece sistem sıfırlanmış olur.

AMAÇ
Pardus’u yeniden kurmak için kullanıcının USB’sindeki verileri bir yere yedeklemesi ve o USB’ye yeniden Pardus’u yazması gerekiyor. Bu da iş yükü ve vakit kaybı anlamına geliyor. Özellikle sıfırlayacağı diskten ve elinde bulunan USB’den başka bir yedekleme imkanı bulamayan kişiler ellerinde bulunan veriyi ne yapacaklarını, nereye yedekleyeceklerini bilemiyorlar. USB’ye Pardus diski yazmak için sıfırlamaları gerek ama bu USB’de bulunan veriyi nereye taşıyacaklar? Bu bir iş yükü ve bir sorundur. Bizim bu sorunu işletim sistemi içine bir sıfırlama yöntemi ekleyerek aşmamız gerekiyor.

Yaklaşık 2017-2018 yıllarında, Lise 9’dan bu yana Pardus işletim sistemini aktif olarak kullanıyorum. Pardus’tan önce Windows 8’i beğenerek kullanıyordum. Windows 10’u beğenmemiştim ama bunların ortak ve güzel bir özelliği var, bu özellik Windows 8 ile birlikte gelmişti; diske (usb/cd/dvd) ihtiyaç duyulmadan sistemi sıfırlamak. Windows kullanırken çok sevdiğim bu özellik, bilgisayardan az anlayan insanları bilgisayarcılara sırf format atmak için gitmekten kurtarmış, istediği zaman format atmayı sağlayarak kullanım kolaylığı sağlamış, hatta yeni kurulacak sisteme eski verileri taşıyarak kullanıcıyı yedekleme zorluğundan kurtarmıştı.

Pardus böyle bir şey yapmaya kalkarsa yeni sisteme veri taşımamalı, bu özellikle kamu bilgisayarlarında risk barındırabilir. Kurulumda herhangi bir sorun çıkarsa kişi verileri kaybedebilir. Bu da Pardus için kötü bir imaj oluşturur. Ancak kesinlikle sistem içi sıfırlama özelliği üzerinde kafa yorulup, böyle bir sistem geliştirilmeli.

Selamunaleyküm hocam
bu özellik zaten var. Pardus başlagıç onarma diye geçiyor. İster kullanıcı ayarlarını sıfırlıyorsunuz isterseniz de sistemi sıfırlayıp kullanıcı verilerin saklayabiliyorsunuz. tek kullanım zorluğu canlı usb üzerinden yapılması gerekmesi bunu sebebi de sisteme zarar gelmemesi için çalışırken diske kilit atılıyor diske . ama mount işlemleriyle belki bu çözülebilir. bakılması gerekiyor. bu özelliği direk Pardusun ayarlarına ekleseler daha iyi de olabilir
resim

2 Beğeni

işte bizim çözmemiz gereken de bu, yani bu dediğiniz sistemin içinde olan bir durum değil ve benim dediğim bu değil.
İnsanlar Windows’ta herhangi bir diske ihtiyaç duymadan sistemlerini işletim sistemi içinden sıfırlayabiliyorlar. Bu konfordur, kolaylıktır… Pardus kullanıcılarına da bu lazım. Eğer yaygınlaştırmak istiyorsak ‘diske yaz’ olayını kaldırmalıyız. Sistemi basit ve yalın hâle getirmeli, kullanıcıya her şeyi hazır vermeye çalışmalıyız.

İnternette “Windows sıfırlama” diye arasa iki tık ile sıfırlandığını öğrenecek. Biz ne yapıyoruz ?
İSO indir, USB’ye yaz. Sistemi yeniden başlat. BIOS’tan USB’yi seç ve başa taşı (BİOS ekranları bir de çeşit çeşit.) sonra kuruluma başla.

Biz bilgisi olmayan, sıfırdan bilgisayar kullanmayı öğrenen bir bebeğin işini kolaylaştırır gibi sistemi yapılandırmalıyız.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.