Hatta kara liste başlığı oluşturarak linux sistemlerde çalışmayan ya da sorunlu çalışan donanımları not edersek çok iyi olur. Yıllar evvel ubuntu forumunda böyle birşey görmüştüm.
Genel olarak birçok cihaz artık linux ile çalışıyor. Bir ara bir araştırma yapmıştım. En uyumlu markalar hp, dell ve lenova olarak gösteriliyordu. Şimdilerde bazı markalar kendi linux işletim sistemlerini çıkarıyorlar. System76 bilgisayar üreticisi tarafından geliştirilen POP OS linux ve Manjora markalı cihazlar üreten Manjora linux buna en iyi örnek.
Kara liste fikrinin de harika olduğunu düşünüyorum.
Şu an Xiaomi MiBook air 13 (2017) kullanıyorum ve parmak izim burada çalışmıyor. Ancak diğer üreticilerin dizüstü bilgisayarlarında sorunsuz çalıştığını gördüm.
Casper Nirvana C550 i5 1235U işlemcili cihaz almıştım bir ara.
Sorunsuz çalışıyor her şey. Mikrofon kamera denemedim sadece. Ama wifi 6 chipset çok iyi çalışıyor 700mbite kadar hız aldım.
Type-C den görüntü çıkışı da alıyor.
Sadece kapağı kapatıp açınca ses gidiyordu, o da ufak bir script yazımıyla düzeliyordu.
Bir de HP ve Dell’in Ubuntu certified laptopları vardı, onların hepsi iyi çalışır. Dell Vostro serisi de iyi çalışıyor baya. HP’nin Probook serileri de iyi.
ThinkPad’ler gerçekten sık sık öneriliyor. Beni ThinkPad almaktan alıkoyan tek şey görünüşü. Benim zevkime göre biraz eski moda.
AMD gerçekten düşünmeye değer. Mevcut dizüstü bilgisayarımda Nvidia ile de bazı zorluklar yaşadım. Bir noktadan sonra daha fazla zaman kaybetmek istemiyor insan.
Peki ya CPU’lar? Genel olarak Linux için AMD’yi Intel’e tercih ettiğinizi söyleyebilir misiniz?
AMD son zamanlarda laptoplarda daha iyi, hem güç hem verimli hem de batarya süreleri son 2-3 senedir çıkan CPU modelleri baya intele fark atıyor. Windows için de öyle zaten.
NVIDIA’nın Wayland desteği biraz problematik sadece, ama onu da çözmeye uğraşıyorlar.
X11 üzerinde problem çıkartmıyor, eğer NVIDIA GPUlara özgü teknolojiler kullanıyorsanız (CUDA kullanan programlar, G-Sync Monitör vs.) AMD ekran kartlara geçişi çok önermem.
Ama kullanmıyorsanız genel olarak AMD daha rahat olur.
Önce usbyi görmedi onu hallettim
Sonrasında kurulum esnasında dil seçeneği ile başlamasını beklerken grub kod satiriyla başladı
Sonrasında onu da hallettim Pardus çalışan ile pardusu açtım kurulumu masaüstünde yapayım dedim kurulum.penceresinden hardiski kurcaladım biraz ama kurmadan kaydetmeden geri geri yaparak çıktım windowsu açayım dedim olmadı pardusu kurayım dedim o da olmadı en sonunda Windows ta gitti Pardus te kurulmadi
Windows yanına Pardus kurmak istemiştim sonrasında windowsu kaybettim pardusu tek başına kurayım dedim o da olmadı
Forumlarda ezcaliburda kurarken sorun yaşanıyor diye konuşuluyordu o yüzden dedim
Huawei Matebook 14 (2020) Amd Ryzen 5 4600H 16Gb 512Gb. Ventoy ile hem Pardus’u hem de Windows’u yan yana kurdum. Gayet güzel çalışıyor. Sadece ara sıra wifi de sorun yaşıyorum. Evdeki diğer bütün cihazlar internete bağlıyken Pardus ve diğer bazı Linux dağıtımlarında 1-2 dakika internet kesintisi oluyor. Sebebini bir türlü bulamadım.
Wifi cihazı ile pc arasında bağlantıda bir sorun yokken internet siteleri yüklenmiyor, bağlanılamadı tarzı hatalar görüyorum. Aynı anda evdeki diğer cihazlar sorunsuz şekilde internete bağlanabiliyorlar. Bu sorunun nedenini ve çözümünü bulamadım. Benden başka yaşayan var mıdır bilmiyorum.