Pardus ile HDD sağlığı nasıl görülür?

Herkese esenlikler.

Pardus üzerinden, gerek grafik arayüzlü bir uygulama ile gerekse de terminalden HDD sağlığını, tıpkı Windows’taki AEOMEI gibi uygulamalardan birinde olduğu gibi görme şansımız var mıdır? fsck ve e2fsck -cfpv komutunu denedim ama pek işe yaramadı gibi, ayrıca USB’den boot yapmam gerekiyor aksi takdirde…

"/dev/sda1 is mounted.
e2fsck: Cannot continue, aborting."

…hatasını alıyorum.

Kısa süre sonra SSD’ye geçeceğim, HDD’yi depolama için kullanacağım ama sağlığından emin olmak istiyorum.

Esenlikler.

2 Beğeni

Selamlar,

Pardus 21 GNOME sürümünde “Diskler” uygulamasında SMART test işlevi mevcut.

Uygulamayı açtıktan sonra işlem yapmak istediğiniz diski seçin. Sağ üst tarafta bulunan menü simgesine tıklayın ve “SMART Veri & Öz Sınamalar…” seçeneğini tıklayın. Açılan pencerede sol altta bulunan “Öz Sınama Başlat” düğmesine tıklayarak testi başlatabilirsiniz.

1 Beğeni

Öncelikle Smartmontools kurmalısınız. Sonra kontrol edeceğiniz diski belirleyin.

sudo apt install smartmontools 
lsblk

Benim diskim M2 SSD olduğu için aşağıdaki komutu giriyorum:

sudo smartctl -a /dev/nvme0n1

SSD lerde muhtemelen sda1 dir.

sudo smartctl -a /dev/sda1
2 Beğeni

Merhaba Harddisk’in sağlığını kontrol edebilmen için önce taranacak diski unmount yapmalısın
eğer kök / dizin yapacaksan ancak bilgisayarı canlı bir cd ile açıp yapabilirsin ben burada home dizinin olduğu
bölümü nasıl yapılır yazacağım.

öncelikle root kullanıcısı olmamız gerekiyor
sudo su

umount /dev/sda3 (burada diski ayırıyoruz)

fsck -c /dev/sda3 (diski taramaya başlıyor )

-c (bad sector taraması yapar)
-f (diski temiz bile olsa kontrol eder)
-y (çıkan sorulara otomatik cevap verir)

1 Beğeni

Maalesef dostum, /home dizini de kurulum sırasında aynı bölüme kaydedildi, yani onu da değiştirmem için USB’den boot yapmam gerekiyor. Cevabın için teşekkür ederim.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.