NebiOS’in gelişimine destek olmak veya projeyi daha yakından tanımak isteyenler için aşağıda sistemin öne çıkan teknik ve tasarımsal özelliklerini inceleyen bir yazı yer almaktadır. Projeyi bizzat test ettim sahip çıkılır ve gelişimine katkı sağlanırsa önemli bir proje.
NebiOS Yerli ve Yenilikçi Bir Ekosistem
NebiOS, sadece bir işletim sistemi değil; bulut depolamadan uygulama çalışma zamanına (runtime) kadar bir bütün olarak tasarlanmış bir dijital deneyimdir. Sarp Mateson tarafından başlatılan proje, bugün modern Linux teknolojilerini son kullanıcıyla en estetik şekilde buluşturmayı hedefliyor.
1. NebiDE: Geleceğin Masaüstü Deneyimi
NebiOS’i diğerlerinden ayıran en belirgin özellik, Wayland üzerinde yükselen NebiDE masaüstü ortamıdır.
Wayfire Tabanlı: Geleneksel X11 yerine modern Wayland protokolünü kullanan Wayfire kompozitörü üzerine inşa edilmiştir. Bu, akıcı animasyonlar ve yüksek performans sağlar.
Hibrit Tasarım: Görsel olarak macOS’in temizliğini ve Windows 7’nin meşhur “Aero” havasını harmanlar.
Modüler Yapı: Widget desteği (saat, RSS, yapışkan notlar) ve özelleştirilebilir paneller ile kullanıcıya esneklik sunar.
2. Teknik Altyapı ve Performans
Sistemin kalbinde, performansı maksimize eden modern çekirdek ve konteyner teknolojileri yer alır:
NTSYNC ve Oyun: Linux kernel 6.14 gibi güncel sürümlerle gelen NebiOS, özellikle oyun performansını artıran NTSYNC desteği ve Steam Proton entegrasyonu ile oyunculara “tak-çalıştır” bir deneyim sunar.
napp-runtime: Uygulamaların sistemden bağımsız, güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan Bubblewrap tabanlı bir konteyner mimarisidir. Bu, sistem kararlılığını korurken uygulama çeşitliliğini artırır.
Bundle Store: Baştan yazılan uygulama mağazası, yazılımların kolayca keşfedilmesini ve güncellenmesini sağlar.
3. NebiCloud Entegrasyonu
NebiOS, kullanıcılarını sadece masaüstünde bırakmaz; NebiCloud ile verilerin her yerden erişilebilir olmasını sağlar. Nextcloud tabanlı bu servis, kullanıcılara 10GB ücretsiz alan sunarak Google Workspace veya iCloud’a açık kaynaklı bir alternatif oluşturur.
Gelişime Nasıl Destek Olunabilir?
NebiOS henüz gelişim aşamasında bir proje olduğu için topluluk desteği hayati önem taşır. İşte katkı sağlanabilecek ana alanlar:
Hata Ayıklama (Bug Reporting): Özellikle ekran çözünürlüğü ayarları ve bazı widget’lardaki görsel hataların raporlanması, sistemin kararlılığını artıracaktır.
Yerelleştirme: Türkçe dil desteği ve dokümantasyonun geliştirilmesi, projenin yerel kullanıcı kitlesine ulaşması için kritiktir.
Tema ve Eklenti Geliştirme: NebiDE’nin modüler yapısı sayesinde yeni widget’lar veya ikon paketleri tasarlayarak ekosistemi zenginleştirebilirsiniz.
Paketleme: Popüler uygulamaların napp-runtime formatına dönüştürülmesi veya Bundle Store’a eklenmesi sürecine destek verilebilir.
Not: NebiOS “Cappadocia” (10.2) sürümüyle birlikte ciddi bir stabilite kazansa da, hâlâ ana işletim sistemi olarak kullanmadan önce sanal makinelerde veya yedek bir bilgisayarda test edilmesi önerilir.
NebiOS, “Teknoloji sanatla buluşuyor” felsefesiyle, Linux dünyasındaki karmaşayı estetik bir sadelikle çözmeye çalışan heyecan verici bir adım. Bu projeye vereceğiniz her türlü geri bildirim, yerli bir yazılım ekosisteminin dünya standartlarına taşınmasına yardımcı olacaktır.
Sanırım bu arkadaş hakkında senin başlığa daha önce de yazmıştım.
Bu geliştiriciye ulaşabiliyorsan, sitesine ekran görüntüleri koymasını ve nebios’un ne olduğu, hangi temelden yazıldığı, masaüstü ortamının ne olduğu gibi şeyleri açıkça yazdığı bir sayfa oluşturmasını rica edebilir misin? Çünkü bunları anlayabilmek için okuyucunun tüm blog yazılarını araştırması yorucu olabilir.
Beni eleştirdiler diye ağlıyor ama daha sitesi bile düzgün çalışmıyor. Google üzerinden eriştiğimde başka bir sayfa, site üzerinden anasayfa linkine tıklatınca başka bir sayfa çıkıyor. (*/x/ ile biten ayrı).
İşletim sistemi dağıtımı yapmak, yayınlamak, bakımını sürdürmek, geribildirimlerle uğraşmak bir ekip işidir. Eğer tek kişi ise bunalıma girmesinin normal olduğunu söyle. Eğer yapamayacaksa bıraksın, çünkü gerçekten en az 15-20 kişilik ekip ve donanıma ihtiyacı var. Organizasyon oluşturması gerekiyor.
Eğer eleştiri kaldıramayacak biriyse ve “eleştiri” ile “toksik yorumu” birbirinden ayıramayan biriyse hiçbirşey söyleme. Sadece selam söyle. Bunalmamasını ve devam etmesini söyle.
Üstadım, bizim amacımız bir hevesle başlanan bir projenin sonlandırılması değil sağlanacak katkılar ile devam ettirilmesi. Proje henüz geliştirilme aşamasında. Burada seninle ayrışıyoruz. Ayrıca bazı eksikleri olsa da dağıtımla ilgili internet sayfasında her türlü bilgi mevcut. Bir proje katkı yapılırsa gelişir ve büyür. Eğer destek verilmez ve katkı yapılmazsa 100 kişilik ekip kur hiçbir işe yaramaz. Hala ülkemizdeki linux dağıtımlarının istenilen hedefe ulaşamamasının en büyük sebeplerinden bir tanesi de katkı ve destek yerine sadece acımasızca eleştiri yapılması ve orada kalınması.
Minitool Partition Wizard… ← Kimsenin desteğiyle kurulmadı. Birisi ortaya sermaye koydu, etkili planlama yaptı, arge çalışmaları yaptı, ekip topladı ve başardı. Şu anda dünyanın en duyulmuş yazılım şirketi olarak aşırı kar değil ama hatırı sayılır kar elde ediyor. Bunun gibi zibilyon tane yazılım firması var. Konu yerlilik değil burada; plansızlık.
Değil Aydın’ım değil. Bu genç arkadaş, kafasında güzel bir hayalle ortaya çıkıyor ve ben bu işi yapacağım diyor. Ben, plansız hareket ettiğini düşünüyorum. Tamamen hazırlıksız gidiyor ve kervan yolda düzülür mantığıyla başlamış. Yeterince destek görür bir proje. Nasıl? Güven verirsin. Ben şu yılında buna karar verdim, şu yılında laboratuvarımızı kurduk, şu kadar kişiyle bu işe başladık, şöyle kilometre taşlarımız var diye ortaya bir vizyon koyarsın. Bu arkadaşın sitesi bile düzgün çalışmıyor. Acımasızca eleştiri yapmıyorum bak aha şimdi tıklattım zor açıldı. Verdiğin linki açınca (çocuğun başlığında bile imla hatası var) orada bir anasayfa linki var. Oraya basınca düşünüyor da düşünüyor. Google ile girince ise başka bir anasayfa açılıyor.
Her neyse tamam.
Umarım başarılı olur da ben de utanırım. Ama şunu da illa söylemem lazım: tek kişiyle olmaz o iş. Destek mestek hak getire.
Bi dakika bi dakika ben vazgeçtim, yazılarımın üzerini çiziyorum.
Bu arkadaşı tanıyorsan bu foruma davet edebilir misin?
Hem burada birikim sahibi olsun, hem de takıldığı yerde başlık açsın bize sorsun biz de fikirlerimizi beyan edelim yardımcı olalım.
Diğer dediklerimi hiç dememişim say. İlerde çuvallarsa “ben demiştim” demicem. Elden geldiği kadar ben de yardım etmek istiyorum. Olmazsa olmasın sorun yok.