Pisi ile Debian arasındaki fark nedir? sadece depo farkımı yoksa daha fazlası mı?
Bugün bir forum sitesinde, Pisi tabanlı özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Pisi Linux adında bir tük işletim sistemini gördüm ve denemek için kararlı sürümünü yükledim. Gerçekten kararlı çalıştığını söyleyebilirim. Sistemin stabil oluşu ve çalışma tarzı bana debianla aynı gibi geldi ondan merak ettim depo dışında bir farkları varmı diye
Yazılım yüklemelerinde " derlenmiş paketler " .deb - .rpm - .pisi gibi
kullanıcıların program yüklemesini kolay hale getiriyor.
RedHat, Fedora, Suse gibi dağıtımlar RedHat’ın geliştirmiş olduğu RPM paket sistemini kullanır,
Debian, Ubunutu gibi dağıtımlar ise DEB paket sistemini kullanır,
Pardus’un ilk yıllarında,
Pardus çalışanları kendi paket sistemlerini kurdular
" .pisi " pisi linux .pisi paket sistemini kullanan Linux dağıtımı.
Bence paket sistemi ile uğraşmak yerine kendine özgü bir masaüstü ortamı yapmak hem son kullanıcıya hitap eder hemde özgün olur.
Bir sorunla karşılaşınca debian tabanlıyken bile kaynak bulup sorunu çözmek saatlerimizi alıyor. başka paket sistemi kullanıyor olsa şahsen kullanmazdım ben.
Elementary Os bu konuda güzel bir örnek. Debian-Ubuntu tabanlı ama masaüstü ortamı çok özgün ve güzel bu nedenle DistroWatchda 4. sırada aslında bu masaüstü ile ilk sırayada çıkardı ama Bir pardus kadar kararlı değil.
Bence Pardusun son kullanıcıya hitap etmesi ve daha özgün olması için kendine ait bir masaüstü ortamı olması gerekli.
Herkesin test amaçlı kullanarak karşılaştığı sorunları listelediği bir ortama ihtiyaç var… Buralarda konuşulanlar havada mı kalıyor, birileri listeliyor mu bilinmez!