Bunları öğretmenlere Pardus kurulu bilgisayar vermek yerine Pardus kurulamayan bilgisayarlar veren Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile de paylaşmak lazım. ![]()
2 Beğeni
Pardus kurulu gelen veya donanımı test edilmiş üreticilerin olması şart. Örneğin Dell, XPS serisiyle bunu yapıyor; Tuxedo, System76, Slimbook, Star Labs gibi markalar ise doğrudan Linux odaklı dizüstü bilgisayarlar ve sistemler üretiyor.
Kendi milli işletim sistemimiz olmasına rağmen, ülkemizde bu konuda neden bir atılım yapılmıyor? Eğer son kullanıcının ‘Sistemim çalışır mı, sorun yaşar mıyım?’ endişesi taşımadan alabileceği yerli bir donanım üreticisi olsaydı, bu durum Pardus’un yaygınlaşmasına ve genel kullanıcı kitlesine ulaşmasına büyük katkı sağlardı.
bu konuda Pardus Linux topluluğu olarak yerli üreticilere yönelik bir talep oluşturmak gerekiyor. Monster veya Casper gibi markaların ürün yelpazelerine Pardus yüklü dizüstü bilgisayarlar eklemeleri yönünde bir istek belirtilmelidir. Yerli ve milli işletim sisteminin yerli donanımla buluşturulması, hem Pardus hem de üreticiler için büyük bir fırsat olabilir. Özellikle Linux’un yaygınlaştığı bu dönemde, böyle bir girişim tam bir ‘nokta atışı’ olacaktır.
Belki biraz fazla hayalperestçe gelecek ama forumda organize olup farklı kollardan böyle bir talepte bulunmak bir şeyleri değiştirebilir.
Benim naçizane görüşüm bu yönde.
2 Beğeni
Daha bu önerilerin yönetime ulaştığı konusunda bir fikrim yokken
Bu konular üst mercilere nasıl gider diye düşünüyorken . Bu Yukardaki mevzular bence CIMER yazılmalı .
Aslında önce bilgisayar firmalarına Pardus yüklü bilgisayarlar piyasaya sürdürtmek lazım abi. Güzel de bir reklamı yapılıp algı oluşturtmak lazım. Meb personeli işletim sisteminin detayını bilmez.
3 Beğeni
Dün şeker pancarı eken bir çiftçi ile konuşuyorduk.
Pancar tohumunu Yahudi’nin ürettiğini söyledi.
İçtiğimiz şekerde bile bu kadar dışa bağımlılık varken Pardus konusunda böyle bir adım atacaklarını zannetmiyorum.
1 Beğeni
Bilgisayarlar ya windows yüklü satılıyor ya da freedos.
Bakın freedos diyorum herhangi bir işletim sistemi olmadan satılıyor ama buna rağmen hala pardus yüklü olarak satılmıyor.
Ben 15 yıldır öyle ya da böyle Pardus kullanıyorum, Windowsa geçiyorum bazen mecburiyetten ama tekrar pardusa dönüyorum. 15 yılda bu konuda bir ilerleme yok.
Özellikle kamu için oluşturulmuş bir sistem diyoruz ama kaç tane kamu kuruluşunda pardus kullanılıyor?
Birkaç yıl önce şehir hastanalerinde ubuntu yüklüydü pardus yine yüklü değildi, şu an durum nedir bilmiyorum.
Yani kısacası biz bu hızla gidersek pardusa geçene kadar pc diye bir cihaz kalmayacak.
Türkiye piyasasında Linux yüklü bilgisayarların tamamı Dell. Bu da Ubuntu ile Dell arasında yapılan anlaşmalardan kaynaklı.
Bilgisayar satıcıları ve üreticiler muhtemelen “buna uygulama yüklenmiyor” şikayetleri ile birlikte pazar puanlamalarını düşürmemek için satmıyor olabilir.

1 Beğeni
Aslında evet gerçekten Pardus’un yaygınlaştırılması veya Pardus dışında bile Türk yapımı dışa bağımlılığı olmayan her türlü şeyi yaygınlaştırmamız gerekli. Ama bunun için Linux’taki sorunları oturup düşünmeliyiz. Hatta son kullanıcılara sorup geri bildirim alıp ona göre davranırsak Pardus çok daha kullanıcı dostu olur ve tercih edilir. İnsanlara Pardus’un Windows’a göre olan avantajlarını halkımıza anlatmalıyız. Ve Pardus’un uygulamaları çeşitlenmeli. Mesela Plymouth ayarlarını “Pardus Açılış Ekranı Ayarları” adında GUI bir uygulamada kolaylaştırmalıyız. Böyle bir şey mesela GRUB için dahi yapılabilir. Oyun meselesi de önemli bir etken aslında. Ve Pardus’a Flatpak desteği getirilmeli. Uygulama mağazasındaki uygulama sayısı halen az ve bu artmalı. Umarım Pardus ekibi bu görüşlerimi görüp uygular.