Pardus + KDE masaüstüm

Bir ay önce ilk defa Linux’a Pardus’u tercih ederek geçiş yaptım ve KDE yükleyerek masaüstümü kendime göre şekillendirmeye başladım. Şu an için vardığım sonuç bu ve çok memnunum.

13 Beğeni

Mutluysan sıkıntı yok. Bence de güzel olmuş.

1 Beğeni

Linux ile bir buçuk yılı geçtim. Bu süre zarfında kendime göre KDE arayüzünü olgunlaştırdım ve hem görsellik olarak hem de işlevsellik olarak tatmin edici bir noktaya ulaştım.

https://youtu.be/4Iixfg1EI_g

  • Windows 11 tarzı ikonlar
  • Windows 11 tarzı uygulama başlatıcı
  • Ortada yüzen ve sadece uygulama başlatıcı ile etkinlik sayfalayıcı bulunduran görev çubuğu
  • Şeffaf blur görev çubuğu, pop-uplar vs.
  • Kullanıcı değiştirici, sık kullanılan uygulama ikonları, takvim, hava durumu, sanal masaüstü sayfalayıcı ve sistem tepsisi içeren üst panel
  • Canlı masaüstü arkaplanı

Performans için;

*Zram
*Earlyoom
*Preload
*Fstrim

Kapsam genişliği için;

Flatpak+Şişeler+Waydroid.

Sonuç= Windows’dan çok daha iyisi.

1 Beğeni

Bu tür paylaşımları görünce aklıma hep şu soru geliyor: Eğer Windows veya macOS görünümüne bu kadar bağlıysak, neden Linux’a geçtik?

Linux’un en güçlü yönlerinden biri, kullanıcısına hem özgürlüğü hem de özelleştirme esnekliğini sunması. Ama bu özgürlüğü sadece görsel olarak eski sistemlere benzetmek için kullanıyorsak, gerçekten özgürleşmiş oluyor muyuz?

Elbette herkesin masaüstü zevki farklı olabilir, bu anlaşılabilir. Ancak bana göre Linux’a geçmek, sadece görünüm değil; felsefe, yapı, işleyiş ve özgürlük anlayışı bakımından da bir dönüşüm anlamına geliyor.

Windows’a benzetilmiş KDE temaları ya da macOS görünümündeki GNOME dock’ları belki kısa vadede alışkanlıklarımızı devam ettirmemize yardımcı olabilir, ama uzun vadede bizi gerçekten özgürleştiren şey, bu sistemlerin arkasındaki değerleri anlamak ve sahiplenmek olacaktır.

2 Beğeni

Sağ üst köşedeki yüzde değerlerini hangi uygulamadan alıyorsunuz? Yüzde işaretinin yerelleştirilmesinde hata var, eğer KDE içindeyse düzelteyim.

Merhaba Emir Bey;

Evet “%” işareti Türkçe’de olması gerektiği gibi değerlerin solunda değil İngilizce kullanımdaki gibi değerlerin sağında görünüyor. Ayrıca bir uygulama yüklemedim. Plasmanın standart araç takımı. Nasıl düzeltebiliriz?

Merhaba Fatih Bey;

Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim. Genel çerçeveye katılıyorum. Ancak değinmek istediğim bazı hususlar var. Maksat muhabbet olsun.

Elbette özgür yazılım ekosistemi, açık kaynaklılık, mahremiyet, merkeziyetsizlik, siber egemenlik vb konular bunların sunduğu değerler ve bütün bunların gerekliliği bir işletim sisteminin arayüzünün estetiğinden, ergonomisinden daha önemlidir.

Pardus’un güçlü ve avantajlı yanları için geçiş yaptık diye önceki işletim sistemlerimizin sevdiğimiz beğendiğimiz yanlarından neden vazgeçelim ki? Herkesin önem öncelik ve ihtiyaç hiyerarşisi farklı tabiki. Beni linux’a geçmeye motive eden en büyük sebeplerden birisi “özelleştirilebilirliğinin” gücü idi. Bu özelleştirilebilirliği kullanıcı arayüzünü Windows’a ya da MacOs’a benzetmek için değil “Bana” benzetmek için istedim. Sonuç olarak ortaya çıkan görünüm sistemin ve benim yeteneklerimin elverdiği ölçüde benim hayallerimi yansıtıyor. Windows’tan beğendiğim fikirler var, Android’den var, Mac’ten var vs. Hepsinden birşeyler var ama hepsinden farklı. Hepsinden daha çok bana uygun. İşte özgürlük budur. :slight_smile:

Yazının bundan sonrasını Pardus geliştirme ekibinden okuyan olursa eleştiri, öneri mahiyetinde okuyabilir.

Arayüz Önemlidir!

Bir kullanıcının işletim sistemi ile teması büyük oranda görseldir ve Arayüz deneyimi genel kullanıcılar için işletim sistemi deneyiminin önemli bir kısmını oluşturur. Estetik olmayan, göz yoran, hatalar barındıran, eski görünen bir arayüz işletim sisteminin teknik kararlılığı ve kabiliyetleri ne kadar iyi olursa olsun kullanıcıların işletim sistemi ile ilgili düşüncelerini ve tercih sebeplerini etkileyecektir. Otomobil alırken de sadece yakıt verimliliği, sorunsuzluk, motor performansı vb kriterlere bakmayız, iç ve dış dizaynının çekiciliği de önemlidir ve stil “mühendislik gereksimlerden” oluşmaz. Hatta çoğu zaman çatışır. Dolayısı ile denge önemlidir. “Fine End” önemlidir. Güzel, modern, premium görünmek önemlidir. Olumsuz ön yargıları azaltır ve olumlu intiba oluşturur.

Türkiye’nin Pardus’u göz alıcı olmalı.

Sezgisellik, Standartlar ve Refleksler Önemlidir!

Hepimiz farenin sol tıkının nesneleri seçeceğini ya da açacağını, sağ tıkının bu neslelerle ilişkili yardımcı işlevleri listeleyeceğini biliriz. Bu bütün işletim sistemlerinde böyle olur çünkü artık standartlaşmıştır. İlk defa kullanacağımız bir işletim sisteminde de bunun böyle olduğunu sezgisel olarak bilir ve amerikayı yeniden keşfetmeden fareyi alır, kullanırız. Yeni bir işletim sistemini denersek ve bu işlev tersi olursa doğal olarak rahatsız oluruz. Windows’tan pardusa geçecek herkesin bilgisayar kurdu olmasını ya da “derin” faydaları için geçmesini bekleyemeyiz. Herkese de “Pardus’un şu şu üstünlükleri var, işine gelirse gel, işine gelmezse gelme.” diyemeyiz. Temel ve genel işlevlerin çok farklı olması geçiş yapacak kullanıcılar için yeni bir öğrenme süreci oluşturur. Konforunu bozar, tedirginlik yaratır. Çoğu günlük kullanıcı günlük işleri için bu maliyete katlanmak istemiyor. Bu bir çok kişinin aşinalık kazanamadan tekrar Windows’a dönmesine neden oluyor. Bu sebeple temel ve genel işlevler mümkün olduğunca standartlaşmalı, insanların zaten windowstan aşina oldukları yer ve şekillerde yapılmalıdır. Zaten bilgisayar konusunda kendini geliştirmiş ya da Linux’ta belirli bir deneyime ulaşmış kişiler Linux’un sağladığı esneklik ile kendilerine göre uyarlamalarını yapacaktır. Ve bu yeni ekosistemin faydaları ile ilgili farkındalıkları derinleşecektir. Burada daha elzem olan “yeni” kullanıcıları kaçırmamak. Windows’un hem iş hayatında hem günlük kullanımda ezici bir pazar payına sahip olduğu ve insanları Linux’a teşfik etmeye çalıştığımız mevcut ortamda bir linux dağıtımının arayüzünün ve temel/genel işlevlerinin Windows’a benzemesini “olumsuz” bir durum değil aksine bir hedef ve başarı kriteri olarak değerlendirmek gerekir.

Türkiye’nin Pardus’u kolay ve tanıdık olmalı.

Benim Keşkem

Pardus’un xfce ya da gnome ile değil de güzel ve modern görünen, temel ve genel yerleşim ve işlevleri Windows’a mümkün olduğunca benzeyen, kişiselleştirebilirlik seçenekleri windowstan çok da farklı olmayan kendine özgü geliştirdiği hafif bir masaüstü ortamı ile birlikte gelmeli. Bu masaüstü ortamının stili pardus markası ile bütünleşmeli. Yeni kullanıcıları kendi masaüstü ortamı ile kucaklamalı. Genel, günlük kullanıcılar eski aşinalıkları ile mücadele etmeden sorunsuz ve akıcı şekilde geçiş yapıp kullanmalı. Deneyimli kullanıcılar dilerler ise xfce, gnome, kde ya da hangi ortamı tercih ederlerse onun üzerinden kendi yollarını bulup yürümeli.

Esenlikler.

Plasma sürümünüz nedir? Eski bir sürümse büyük olasılıkla düzeltmiş olabilirim, yeni bir sürümse bakayım.

1 Beğeni

Güzel olmuş . Senin beğenmen önemli . Sonuçta araba alıyorsun hep benzer işleyiş teker motor egsoz , triger kayış cart curt . Markalar kendine göre tasarım dizayn eklemeler çıkarmalar filan filan . Pardus da öyle ordan burdan şurdan özelleştirme yapabiliyorsun istediğin gibi . Bişilere benziyor illaki . Buda benim masaüstü .

1 Beğeni

Plasma sürümüm 5.27.5

Teşekkürler.

İstediğimiz gibi düzenleyip beğene beğene kullanabilmek muazzam bi olay. Çoğu kişi için gereksiz bir zahmet olsa da bu tür şeylerle zaman geçirmek benim hoşuma gidiyor. Sizin düzeniniz de çok güzel. Güle güle kullanın.