Pardus KDE sürümü

Bence pardus kde sürümü geliştirilmeli, pardus’a zaten kde’yi sonradan kurabiliyoruz ama bu pek iyi bir yol değil çünkü bunu yapınca gnome ile ilgili bazı paketler kalıyor gnome’un bütün paketlerini temizlemek zor olabiliyor ve bazı uyumsuzluklarda yaşanabiliyor mesela kde mağzası açılmıyor ama pardus mağazası var zaten kde mağazası kaldırılabilir mesela ve pardus’a göre özelleştirme ayarları yapılabilir.

size ne düşünüyorsunuz?

Pardus KDE ile gelse tabi ki çok güzel olur. Bence pardus için bazı değişiklikler şart. Pardusda cinnamon da çok mükemmel çalışıyor. XFCE yerine cinnamon tercih edilebilir. Bu gün pisi linuxu inceledim. İmkanları kısıtlı olmasına rağmen KDE 6’yı depolarına eklemişler. Aslında yerli dağıtımlar arasında yardımlaşma yolu ile paketleme sorunları aşılabilir. Pardus debiana bağlı kalmayıp KDE 6’yı deposuna ekleyebilmeli.

6 Beğeni

Katılıyorum,
Bizzat bunun eksikliğini çeken biri olarak KDE’yi yükleyen ve uygulamaları ayarlayan bir betik yazmıştım. İlginizi çekerse bu linkten inceleyebilirsiniz. (şu anda kullanıma hazır değil, geliştirilmekte olan PR’ı incelemek isteyebilirsiniz)

Aynı zamanda KDE 6 debian paketlerinde olmadığı için gelmiyor diye düşünüyorum. Bu konuda belki debian’in haricinde eklenen diğer paketler için nasıl bir yol izleniyorsa KDE plasma 6 da depoya bu yolla eklenebilir. Lakin bir sürü bağımlılık sorunu ortaya çıkacaktır. Stabil bir dağıtım olmayı hedefleyen Pardus için mantıklı bir hamle olmaz.

Şimdilik bu betik sadece KDE Plasma 5 yüklüyor ama yakında bunu bir GTK kullanıcı arayüzüne döküp istenilen herhangi bir masaüstü ortamının yüklenebileceği şekilde ayarlamayı planlıyorum.

İlgilenenlerden destek bekliyorum :blush:

2 Beğeni

Geliştirdiğiniz KDE 23.2 sürümü için uygun mu?

1 Beğeni

Sanal makineye önce “Pardus sunucu” sürümünü, ardından KDE kurarak bahsettiğiniz olumsuzluklarla karşılaşmamış oldum.

Zaten masaüstü ile gelen bir sürüme başka bir masaüstü kurarsanız, diğer masaüstünde hazır gelen paket ve yazılımlar sistemde kalır. Karmaşa yaratır. Sağlıklı bir yöntem olmaz.

Öte taraftan KDE’de bazı eksiklikler var. Çeviride çok fazla eksiklik var. Yine de iyi bir DE türü, ben seviyorum.

Pardus sunucu kurulumu gerçekleştirip elle kurabilirsiniz. Ancak debian KDE’nin son güncel sürümünü barındırmadığı için 5’li sürümlerini kurabilirsiniz.

Bildiğim kadarıyla Pardus ekibi KDE sürümü çıkarmayı düşünmüyor. Haklı nedenleri vardır. Yine de isterseniz temasa geçerek istekte bulunabilirsiniz.

1 Beğeni

Evet, KDE stabil bir DE değildir. Ancak yine de son sürümlerde çok iyi gelişmeler katedilmiştir.

Pardus sisteminin başarılı bir şekilde devam etmesi açısından Gnome ve XFCE ile devam edilmelidir. Ben de XFCE kullanıyorum ve çok memnunum.

Yine de isteyen KDE kullanabilir, ona birşey diyemem. KDE görece fazla kaynak tüketiyor ve biraz yavaş çalışıyor.

2 Beğeni

xface sisteminin dosya yöneticisi değişmeli . Bizim işletim sistemi olacaksa bu bize uygun olmalı program isimleri ve logoları .

1 Beğeni

Selamunaleyküm hocam bencede yapılabilir.
Ben KDE kullandıktan sonra diğer masaüstü ortamlarını kullanamıyorum.

KDE sıkıntılı diyenler için önceki pardus sürümünde hem çeviri açısından hem de bazı küçük hatalar açısından sıkıntılıydı. Ama şu anki 5.27 versiyonu baya kararlı hale geldi. Bozmak için biraz uğraşmanız gerekecek.

Onun haricinde ben hem üniversitede hem çevremede yaygınlaştırmak için iso oluşturup Pardus ile özelleştirilmiş kde kullanıyorum. Çevremdekilere de biraz isteyerek biraz da pisikolojik baskıyla yükletmeye çalışıyorum.

Düşüncem Pardus topluluk hesabı var oradan çalşan betikler oluşturulup isteyen kendi isoyu hazırlayabilir isteyen de hazır isoyu indirip kurabilir tarzında bir sistem olabilir

2 Beğeni

hocam kullandığınız iso nasıl bilmiyorum ama kde’yi senelerdir kullanıyorum kararlılık açısından önce bi test etmenizi tavsiye ederim. Kararasız olsa çevremdekilere yükletmem yoksa başıma bi ton iş almak istemem

2 Beğeni

Evet, ben geliştirmeye başladığımda daha 23.2 sürümü çıkmamıştı dolayısı ile sürüm kontrolünü 23.1’e göre yapıyordum. 23.2 sürümünde de herhangi bir problem yok, gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Not: Yükleme işlemi sırasında terminali hareket ettirmeyiniz ve başka bir pencere açmayınız

Not2: varsayılan olarak firefox-esr / libreoffice vb. uygulamaları silecek şekilde ayarlı, dilerseniz terminal üzerinden yöneltilen silme isteklerine Hayır (h) şeklinde yanıt verebilirsiniz

4 Beğeni

hocam kde qt tabanını kullanıyor. gnome ve xfce gtk tabanını kullanıyorlar. Eğer ki sisteminizde qt ile alakalı herhangi bir şey yüklü değilse qt tabanlı bir programı çalıştırmak için bağımılılklarını kurmak zorunda. Sonrasında bir daha yüklemenize gerek yok. Sistemler genellikle gtk tabanlı geldiği için ilk başta fazla paket yüklemesi normal.

yani bunun eklenmesi çok mantıklı değil belki yanlışıkla eklemişlerdir. Hata kaydı açıp düzeltilebilir.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.