"Pardus KDE Topluluk Sürümü" olabilir mi acaba?

Pardus KDE’nin burada zaman zaman konuşulduğu fakat herhangi bir ilerleme kaydedilemediği görülüyor.
Sanırım kısıtlı kaynaklar nedeniyle yakın gelecekte böyle bir resmi Pardus sürümü olabileceğe benzemiyor.
Öte yandan, muhtemelen şu anda Pardus kişisel kullanıcılarının masaüstü ortamı tercihlerinde resmi sürümleri olan GNOME ve XCFE’den sonra 3. sırada KDE Plasma yer alıyordur.
Linux dünyasında böylesi durumlarda gönüllüler tarafından “topluluk sürümü” olarak geliştirilip daha sonra resmi sürümlerden biri haline gelen örnekler olduğunu biliyoruz.
Önümüzdeki yıllarda genel olarak Linux ve özel olarak da ülkemizde Pardus işletim sisteminin giderek daha yaygınlaşacağı ve böyle bir projenin hem buna değerli bir katkı, hem de bunda önemli bir rolü olabileceği öngörülebilir.
Fakat bu noktada önemli olan şu; böyle bir gönüllü Pardus KDE projesi için neler yapılması gerekmektedir ve bunun için yeterli insan kaynakları mevcut mudur?

2 Beğeni

KDE imajı oluşturulmasının kaynak yetersizliği ile bir ilgisi yok. Bu bir tercih meselesi zorunluluk değil. KDE gelişti ama hâlâ yeteri kararlılıkta değil. Wayland’in gelişmesi ve sistemin oturması ile kararlılığı daha da artacaktır. Ancak bunun önümüzdeki iki yıl içerisinde gerçekleşeceğini sanmıyorum. Kullanmak isteyen için KDE depoda mevcut kurabilir veya topluluk ve siz isterseniz KDE Topluluk imajı da oluşturabilirsiniz. Pardus’un arayüz tercihi XFCE ve GNOME’dir. Ve bu tercihler doğru bu iki arayüz KDE’ye göre daha kararlılar. GNOME’nin son vakitlerde eski kararlılığı maalesef yok ama çok geçmeden güncellemeler ile düzeleceğini umuyorum.

Burada şunu hesaplamak gerek, Pardus KDE sürümü çıkaracaksa hangi masaüstü ortamını iptal edecek? GNOME mi? XFCE mi? Hepsinin birbirine kıyasla artısı mevcut. GNOME dokunmatikte başarılı, XFCE güç tüketiminde. Ve muhtemelen Pardus’ta buraya odaklanıyor.

1 Beğeni

PARDUS TOPLULUK SÜRÜMÜ devam etmiyor.Önceden vardı

Pardus sonuçta Debian kararlı sürümünün yerlileştirilmiş bir türevi ve Debian kararlı sürümünün GNOME ve XFCE’in yanı sıra KDE Plasma masaüstü ortamının son kararlı sürümünü (Plasma 5.27) içeren seçeneği de olduğuna göre, Pardus’ta da aynısı neden olmasın?
Sanırım Linux işletim sistemlerinde en yaygın kullanılan en azından bu 3 masaüstü ortamından kurumlar için (en kararlı olarak) XFCE, kişisel kullanıcılar için (daha modern görünümlü) GNOME masaüstünün önerilmesinin mantığı da anlaşılabilir.
GNOME ile KDE Plasma arasında bir tercih yapmak zorunlu mu, ikisi de sunulamaz mı sorusunun yanıtının kaynak yetersizliği olabileceğini düşünüyorum, fakat tabii yanılıyor da olabilirim.

Şahsen çeşitli Linux dağıtımları (ve masaüstü ortamları) arası uzun bir yolculuk sonunda KDE Plasma masaüstü ortamında karar kılmış biri olarak, en son Debian deneme sürümü, ardından Debian kararlı sürümüne, oradan da Pardus’a geçtim ve KDE Plasma 5.27 sürümünün muhtemelen GNOME’dan daha az kararlı olmadığını (ya da aradaki farkın çok az olduğunu) düşünüyorum.

Önemli olan şu: Pardus ekibi yakın bir zamanda Pardus’u KDE Plasma masaüstü ortamıyla da sunmayı planlamıyor ise, bunu “topluluk sürümü” olarak yapmak mümkün olabilir mi?

1 Beğeni

Selam dostlar.
Şu adresteki
https://cdimage.debian.org/cdimage/archive/12.8.0-live/amd64/iso-hybrid/debian-live-12.8.0-amd64-standard.iso üzerine Pardus araç gereçleri eklenip KDE Plasma arayüzlü iso olarak tekrar paketlenebilir, yani bunu herkes yapabilir.

Bu adreste üsttekinin wifi tanıyan sürümleri mevcut
https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/archive/

Ben yaparım. KDE li Pardus iso hazırlarım linki buraya yapıştırırım ama adı üzerinde unofficial kde plasma pardus olduğu için kimse indirmeye tenezzül etmez.

2 Beğeni

Pardusa da debianda olduğu gibi kurulum aşmasında masaüstü ortamı seçimi yapma seçeneği eklenebilir. En azından xfce, kde ve gnome masa üstü ortamlarından istediğini kurma imkanı verilebilir kullanıcılara. İSO dosyasının boyutunu biraz artıracaktır ancak ayrı ayrı iso yapmaktan daha mantıklı olabilir.

2 Beğeni

Aydın GÖLGE söylediğinize katılıyorum, Pardus kendine has seçmeli yalın bir iso iyi olur.
XFCE
LXQt
GNOME
LXDE
JWM
Başlangıçta kullanıcı http://depo.pardus.org.tr adresinden bunlardan birini seçebilmeli.

Bahsettiğiniz masaüstü ortamı seçme menüsü Debian ana dağıtım mini.iso ile kurulum yaparken karşınıza çıkıyor
Debian netboot-netinstall
https://d-i.debian.org/daily-images/amd64/daily/netboot/

Diğer ilgili siteler:

The Debian Administrator’s Handbook
https://debian-handbook.info/browse/stable/sect.installation-steps.html

How to Install Debian 12 (Bookworm) Step-by-Step

How To Install Debian 12 Bookworm [A Step-by-Step Guide]
https://ostechnix.com/install-debian-12-bookworm/

Calamares (software)

Bu eklentiyi sürekli hatırlatabilirim

Resmi olarak yayınlanmamasının sebebi sizin belirttiğiniz gibi kaynak sorunu olduğundan değil, böyle bir şeye gerek duyulmadığından. XFCE ve GNOME birbirlerine çok benzer yapıya sahipler QT kullanmıyorlar. KDE ise farklı bir yapıya sahip. Debian saf bir dağıtım, Pardus gibi bir amaca yönelik değil, kıyasınız yanlış. Pardus’un amacı günlük kullanım diyebileceğimiz koşullarda verimli çalışması, çünkü bu işletim sistemi kamuda ve ev bilgisayarlarında kullanılacak. XFCE ve GNOME arasındaki farklılıklar sebebiyle bile kullanıcıların kafası karışıyor bu seçeneği üçe veya daha fazlaya çıkartmanın bir anlamı yok. Siz KDE beğeniyorsunuz diye resmi KDE sürümü istiyorsunuz. Diğer adam ise hafif işletim sistemi istiyor olabilir. O da XFWM ve İ3WM arayüzleri ile bir imaj çıkartılmasını istiyor olabilir. Linux dünyasında şunu anlmaanız gerekli; “seçenekler çok fazladır ve içlerinden birisine odaklanılmalıdır.”

XFCE ve GNOME odaklanma için en elverişli olanı.

Elbette hepsi desteklenemez ama kaynak yetersizliği sebebiyle değil, neticede hepsi kullanılabilinir ve ayarlanabilir. Burada yaptım oldu mantığı ilerlemez, sonrası da mühim. Debian kurarsın, olur biter. Pardus ise destek verir, ilgilenir. Kamu ile anlaşmalar yapar, Debian’a göre üzerinde farklı alanlarda sorumluluk vardır ve çok fazla çeşitlilik hem kullanıcının kafasını karıştırır, hem de personelin iş gücünü arttırır.

2 Beğeni

Sanılanın aksine bu durum ISO boyutunu düşürür ama internete bağımlılık yaratır. Bu da istenmeyen bir durum ortaya çıkartır. Bazı cihazların internet sürücülerinde sorun yaşanıyor, özellikle kamuda iş kolaylığı sağlanmalı. Eğer dediğiniz gibi bir sistem kurulursa evet kullanılabilinir ama tek başına yeterli olmaz çevrimdışı kurulum için de imaj gereklidir.

Pardus’un Gnome, KDE ve Xfce gibi üç farklı masaüstü ortamıyla sunulmasını, kaynak israfı veya gereksiz bir yük olarak görmek doğru bir yaklaşım değildir. Pardus ekibi, şimdiye kadar gerçekleştirdiği çalışmalarla kullanıcılarına diğer dağıtımlara göre daha iyi bir deneyim sunmayı amaçlamış ve bu doğrultuda sadeleştirilmiş (minimal) sürümler yerine, tüm özelliklerin bulunduğu (full) sürümlere ağırlık vermiştir. Bu nedenle, bu konudaki düşüncenizin hatalı olduğunu düşünüyorum. Bence Pardusun ilerleyen sürümlerine güncel bir KDE plasma çok yakışacaktır.

Bu konuda size katılıyorum. Bununla ilgili toplu geri bildirimler yapmalıyız böylece geliştirici ekibi bunu değerlendirmeye alacaktır diye düşünüyorum.

Merhaba, forumda bu şekilde tartışma konularının canlandığını görmek güzel. Burada fikir ve düşüncelerimizi belirterek geliştirici ekibe taleplerimizi iletebilir ve onlara bir ışık tutabiliriz. Bu konuda ben de tartışmaya katılmak, düşüncemi iletmek ve gördüğüm yanlışlıkları düzeltmek istiyorum.

Öncelikle bir topluluk sürümünün olması kulağa hoş geliyor ama diğer tarafta şu da bir gerçek ki bence şu an için çok erken bir konu. Bunun şu an yapılması, topluluğun büyük bir kısmının şu anki eksiklikler ve sorunlardan çok buna yönelmesi demektir. Bu da şu an için odak kaybedilmesine sebep olur diye düşünüyorum.

Yanlış gördüğüm ilk konu ise kaynak konusu. Pardus ekibi şu an topluluk sürümü olmadan da bir KDE sürümü yayınlayabilir. İkinci konu ise KDE arayüzünün stabil olmadığı düşüncesi. Bu kesinlikle yanlıştır. KDE en köklü ve donanımlı arayüzdür ve arayüzlerin en önde gelenlerinden biridir. Bunu dağıtım olarak örneklendirirsek, arayüzlerin Debian’ı diyebiliriz.

Bir diğer yanlış konu da KDE ile sürüm yayınlanırsa Gnome veya Xfce arayüzlü sürümlerin birinin iptal edilmesi gerektiğidir. Böyle bir şeyin söz konusu olması şart değildir ve komik bir durum da olurdu zaten. Ben de KDE ile sürüm sunulması taraftarıyım. Özellikle arayüzlerin son ve en güncel sürüme yükseltilmesini de geliştirici ekibe şiddetle tavsiye ediyorum.

1 Beğeni

Amaç ev kullanıcısının KDE kullanmasıysa Fedora Kinoite gibi dağıtımlar en güncel KDE deneyimini sağlam ve stabil bir ortamda sunuyor. Pardus’un KDE ile gelmesinin pek bir anlamı yok gibi. Gördüğüm kadarıyla tüm Pardus altyapısı GTK üzerine kurulu.

1 Beğeni

Burada konu sadece ev kullanımı değil aslında amaç benim şahsi düşüncem Pardus için kullanıcı deneyimi ve çeşitlilik sağlamaktadır.

Üstat debian iso’sunu aşağıdaki linkten indirip kurulum yaptığımız zaman da masaüstü ortamı seçimi yapabiliyoruz. Birden fazla masaüstü ortamı barındırdığı için iso boyutu yükseliyor. Daha önce denemiştim. Bu iso’lar internet olmayan bilgisayarlar için hazırlanıyor. Onu belirtmek istemiştim.
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-dvd/debian-12.9.0-amd64-DVD-1.iso

Konuyu çok güzel bir biçimde özetlemişsiniz gerçekten,tebrik ediyorum. :clap::clap::clap:

2 Beğeni