Pardus kopyası satacağım

Merhaba linux kopyalarının çoğaltılıp satılmasına izin veriliyor bende satıp bi kısmını pardusa ayıracağım
sizce sakıncası varmı

Bu arada hakkınızı helal edin

Merhaba. Ben bir forum üyesi ve pardus kullanıcısıyım. Pardus kopyası satmanızda kendi adıma bir sakınca görmüyorum. Ama nasıl satacaksınız? DVDlere mi basacaksınız? Zaten pardus sitesinden bedava indirilebiliyor. Planınız nedir tam olarak?

Yasal Olarak Bir Sakıncası Yada Yaptırımıda Yok.
Hatta Biraz Bilgi Sahibiyseniz Özelleştirip APP ekelem-çıkartma Yapıp da Satabilirsiniz.

Pardus ismi ve logosunun telif hakları Tübitak’a ait dolayısıyla izinsiz kullanıp bu isim ve logoya sahip bir şeyi parayla satamazsınız.

Bunun dışında Pardus işletim sisteminin tüm yazılımlarının lisanslarına bağlı kalarak kendiniz yeni bir dağıtım oluşturup bunu satabilirsiniz, fakat çoğu GPL olan açık kaynak lisansları sebebiyle bu satacağınız yazılımın kaynak kodları açık kaynak olmalı.

1 Beğeni

Özetle:

  • Sattığınız İşletim sisteminin GPL kaynak kodlarından ben evde derleyerek aynısını elde edebilmeliyim
  • Buna rağmen elde etmeye üşenen veya başka sebeplerden dolayı direkt sizden almak isteyenlere de parayla satabilirsiniz (Bkz. RHEL)

Yani anladığım kadarıyla pardus satamam

1 Beğeni

Pardus satabilirsiniz ama neyi nasıl satmayı planlıyorsunuz. Mesela bir kuruma gittiniz, size Linux satalım demeyeceğinize göre direk bir satış değil aslında destek hizmeti satışı yapacaksınız.

Önceden de satılan Linux dağıtımları vardı. İnternetin henüz çevirmeli telefon hatları üstünden sağlandığı ilk zamanlarında bu tip satışlar çok yaygındı. Çünkü bu CD’leri indirmek günler sürebiliyordu.

Mesela Pardus logosunu aldınız, T-shirt’e bastınız ve satışa koydunuz. Burda Pardus markası hakları Tübitak’da olduğu için yapamazsınız. Yasal süreci başlatırlarsa falan filan.

Mesela bir kutu hazırladınız. İçine değiştirilmemiş biçimiyle Pardus Cd’sini koydunuz. Peki içine başka ne koyacaksınız? Örneğin önceden o işletim sisteminin nasıl kullanılacağını anlatan kitaplar konuluyordu. Bu şekilde kişi de boş kutu almak yerine, internette bulamayacağı ek bir kaynağa erişiyordu.

Şimdi çıktım bir tane CD/DVD hatırlattım. Kapağa Pardus koydum ve satış sitesine koydum. Birileri merak etti ve aldı. Muhtemelen yorum şu olacaktır: Bu zaten internette var, siz sadece DVD’ye yazmışsınız. Yorumlarda tepki çekersiniz.

Satalım ama eşsiz bir şey olsun. Hem alan kişi de bir değer kazansın.

2 Beğeni

Dvd ye basıp satmayı düşünüyom

Pardus DVD’ si satmayın.
Pardus yükleme hizmeti satın.

Kişi bilgisayarını getirsin. Siz yükleyin, hizmetin karşılığını alın.

2 Beğeni

İkiside aynı değil mi

@zombirock “format işinden para kazanın” demek istiyor. Tabii talep varsa…

Açıkçası ben Tubitak yetkilileri yerinde olsam bir duyuru yayınlar doğrudan satılmasına, kaleme, tshirte, bardağa falan baskı yapılıp satılmasına kesinlikle izin verdiğimi söylerdim. Bedava reklam.

1 Beğeni

format işleminde o kadar bilgim yok bir sorun çıksa napacam

Format atmadan önce verilerin yedeğini alabilirsiniz. Tabii sistemin düzgün bir imaj programıyla tam yedeğini de alabilirsiniz. Yine de 13 yıllık Linux maceramda sadece 1 kişi bana Linux kur diye geldi.

Bir dönem teknoloji dergileri vardı. Linux dağıtımlarını derginin yanında hediye ediyorlardı. İnternet olmadığı ve olsa bile o kadar büyük dosyaları indirmek bazen günler hatta haftalar alabildiği için dergileri dört gözle bekliyorduk.

Konunun biraz da arz-talep dengesi var. Talep olmayan bir şeyi arz ediyorsunuz. Onun yerine talep olan bir şeyi arz etmeye çalışın.

Mesela gidip Tübitak ekibini kafalayın ve Pardus logolu eşantiyon ürünler satan bir mağaza falan kurdurun. Pardus bardakları, T-shirtler olabilir. Hatta plastik aslanlar bile olabilir.

Önceden yoktu fakat şimdi TAI ve Baykar gibi askeri firmalar bile bu tip ürünleri, diğer üretenler neredeyse çöp kalitesinde ürettikleri için, alan bari kaliteli ürünleri alsın diye satmaya başladılar.

Reklam amaçlı değildir, fikir almanız açısından bırakıyorum.

1 Beğeni

Bak abicim. Burdan ekmek yemek istiyorsan Linux/FOSS ekosisteminde uzmanlas.

Sonra Linux / acik kaynak yazilimlar uzmani / serbest yazilimci / freelancer yazaraktan kendine kartvizit bastir.

Sagda solda dolas kendini tanit. Nette degil gercekten fiziki olarak dolas diyom.

Ozel/kamu egitim kurumlarina, barolara, adliyelere ozel/kamu hastanalere, OSB’ leri filan gez.

Napapilecegini soyle. Sansini boyle dene. Ben boyle ekmek yiyebilecegini dusunuyom kendini biraz

yetistirirsen.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.