Ubuntu gibi büyük dağıtımların en büyük artısı resmi depoların yanında sistemlerine uyumlu kullanıcı depolarının da varlığıdır. Benim önerim bir kullanıcı deposu oluşturmaktan yana. Eğer gönüllüler varsa server ücretini karşılamak için bir bağış sistemi oluşturup kendi derlediğimiz yazılımları bu depo da tutabiliriz. Hatta bunun için küçük bir web arayüzü bile oluşturabiliriz.
Bu sayede resmi depoda olmayan her yazilim bu depoda yer alir.
Kategiriler disinda Koleksiyonlar olusturarak son kullanicinin isini kolaylastitiriz. Mesela MEB koleksiyonu diyelim. MEB de calisan herkesin kullandigi yazilimlari iceren bi koleksiyon vs… Ya da Oyuncu Koleksiyonu gibi.
Evet bence de böyle bir girişim olumlu sonuçlanacaktır. Ne kadar çok kişiselleştirme imkanı olursa rağbet artacaktır.
https://gnupardus.org/ diye bir yer açılması düşünülüyormuş gönüllüler tarafından.
telegram @gnupardus grubunda geçenlerde paylaşılmıştı fikir. Telegram kullanıyorsanız grubu katılıp iletişime geçilebilir.
Böyle bir şey bence de gerekli. Pardus ekibinin sırtındaki yük de hafifletilmiş olur ve Pardus’ un geliştirilmesi hızlanır. Paket yapıları ve çalışma biçimleri konusunda cahilim ancak böyle bir projeye elimden gelen desteği yaparım.
Güzel bir fikir gibi gözüküyor fakat bu depodaki uygulamaların güvenli ve kötü niyetli kişiler tarafında n yeniden derlenmediğinden nasıl emin olacağız.
Kanaatimce resmi depoda olmayan yada resmi sitesinden indirilmemiş tüm uygulamalar risk taşımaktadır.
Bu konuda nasıl bir çözüm üretilebilir onun üzerine düşünmek gerekir.
Şu an böyle projelere destek verebilecek imkanım yok ama ilerleyen zamanlarda yazılım desteği verebilmeyi umuyorum. Elimden gelen bir şey olursa destek veririm.
Güvenlik sıkıntısı yaşamamak için Flatpak paketlerinden oluşan bir uygulama mağazası yapılabilir. Tasarımı da son kullanıcıya uygun yapılır. Hem paketler güvenli ve güncel olmuş olur hem de istediğimiz gibi koleksiyonlar oluşturabiliriz. Belki mağaza için bir de konsol uygulaması yapılıp, uçbirimden de ulaşılabilir.
Kendi depomuz gibi olmaz ama yine de Pardus’ a bir geliştirme yapmış oluruz.
Bu proje icin ben gerekli altyapıyı hazırlayabilirim.
Gerekli hosting ve domaini alıp başlarız.
Hatta basit bir web arayüzü bile tasarlarım.
Gönüllüler olmadan işe yaramaz. En az şu gönüllüler laızm
1- Diger dagitimlardan Pardus’a yazılım portlayacaklar
2- Winepak gibi Türk kullanıcıların ihtiyaç duyduğu yazılımları wine ile flatpaklayacak geliştiriciler
3-Yapacağım basit web arayüzünün yerine kullanışlı bir arayüz geliştirecek geliştiriciler