Raspberry Pi OS’in standart dosya yöneticisi PCManFM (PCMan File Manager)
Hah, tamam.
Hocam o sevdiğiniz panel, masaüstü ortamı ve dosya yöneticisi, bir zamanların masaüstü ortamı LXDE’ye aittir. Şimdi geliştirilmesi resmi olarak durdurulsa da hala yaşatılmaya çalışılıyor.
Eğer o dosya yöneticisini çok sevdiyseniz, LXDE kurarak tekrar elde edebiliyorsunuz. Yani Ras-Pi’ye ait bir sistem değil o.
PCManFM çok hafif ve pratik bir dosya yöneticisidir.
Panel çok hafif ve kullanışlıdır.
Ortam çok hafif ve rahattır. Bazı bugları olsa da…
Ben onu yıllar evvel Lubuntu ile kullanmıştım. Şimdi Lubuntu farklı bir masaüstü’ne geçti. ← hiç güzel değil.
Bakınız LXDE masaüstü ortamında kaynak kullanımı:

Bu masaüstü ortamı ile kendinize bir sistem yapın, 15 yıllık sistemi ayağa kaldırır o derece.
Hani çok seviyorum, bundaki güzelliği hiçbirinde bulamıyorum diyorsanız onun aslı LXDE masaüstü ortamıdır bunu kurunca hepsi kurulur.
Doğru. Raspberry Pi’nin değil. Raspberry Pi bunu donanımlarını en verimli çalıştıracağı için seçtiklerini söylüyor.
Aslında Raspberry Pi 5 gibi son donanımları ile Ubuntu oldukça rahat çalışıyor, ama Raspberry Pi OS eski çok daha düşük donanımları ile de çalışsın istiyor.
Tüm bu sebeplerden dolayı yapılmış tercihlerin sonucunda hâlâ PCManFM kullanıyor.
Ben sizler gibi yazılımcı değilim.
Ayrıca Raspberry Pi OS’un sâdece alta aldığım o panelini seviyorum.
Başlat menüsü ve Dosya Yöneticinden hoşlandığımı söyleyemem.
Ayrıca Raspberry Pi OS Wayland’a ilk geçen dağıtımlardan.
Daha sonra yine donanımına en uygun olduğunu açıklamaları ile hemen Wayfire’ı terk edip Labwc’ye geçtiler.
Raspberry Pi OS’un bir sürü sorunu vardır.
En başta mesela Print Screen tuşu çalışmaz!
Ekran görüntüsü alamazsınız!
Halâ daha terminalden grim screenshot.png yazıp ekran görüntüsü aldığım çok oluyor!
Neyse ki wayland ile çalışan Botspot Screen Recorder diye bir uygulama yapmışlar da ekran kaydı alabiliyorum. En son OBS Studio da sorun çıkartıyordu. Düzeldi mi bilmiyorum.
Fakat yine de Raspberry Pi OS yeniliklere Pardus’dan bile önce kavuşuyor.
Geçenlerde “Raspberry Pi Connect yakında Windows’u uzaktan kontrol edebilir.” diye haber çıkmıştı.
İstesem Raspberry Pi 5 (8GB) cihazıma windows 11 bile kurabiliyorum, ama istemiyorum. Alternatif seçeneklerin arasında en çok tercih edileni herhâlde Ubuntu’dur, ama ben nedense Ubuntu’dan hiç hazzetmedim!
Zâten Linux’a LMDE6 ile geçmiştim ve LMDE 7’nin yanına Pardus 25 Gnome betasını kurdum ve tam sürüm çıkınca LMDE 7’yi sildim! Masaüstü Bilgisayarımda sâdece Pardus 25 var.
Bu cevabı şu an Pardus’dan yazıyorum.
Az önce biraz oyun oynadım. ツ
Raspberry Pi’de seçim sâdece dağıtımla ilgili değil.
Ortada bir donanım var ve o donanımı tasarlayan adamlar, kendi tasarladıkları donanım ile en rahat ve verimli çalışacak bir dağıtım da tasarlıyorlar.
Raspberry Pi OS bir çok sorununa rağmen o yüzden Raspberry Pi’lerde en rahat çalışan dağıtım!
Bu yüzden değiştirmiyorum.
Raspberry Pi 5 (8GB)'e (16GB RAM’li olanı da var);
Ubuntu Desktop (23.10 ve üzeri)
Fedora Linux
EndeavourOS
Alpine Linux
DietPi
LibreELEC
RetroPie
OpenMediaVault (OMV)
Kali Linux
gibi dağıtımlar kurulabiliyor.
Pardus’un ARM mimari sürümü Pardus ARM maalesef en son Raspberry Pi 4 için bile ancak Beta seviyesinde. Raspberry Pi 5 henüz resmi olarak desteklenmiyor!
Bende pardus 25 gnome üstüne KDE kurdum, giriş ekranınıda KDE sddm olarak ayarladım. Nadiren sorunlar yaşasamda geçici problemlerdi. Güncellemeleri günlük olarak yapıyorum ve şu anda stabilitesi gayet iyi durumda. Dediğiniz gibi bende sağ tıklamalarda (klasör, masaüstü, deb, run) herhangi bir donma bekletme olmuyor. Oturum açarken Plasma x11 oturumunu seçmeyi deneyebilirsin. Wayland oturumlarda problem olabiliyor.
Pardus aceleye getirildi diye bir şey yok yıllardır Ulaştırma Bakanlığı MEB’ e pardus yüklü bilgisayar göderiyordu bu iş yukarıda kesin talimat gelmeden yaygınlaşamadı çünkü yıllarca ön yargı ile kullanılmadan vindovs yüklenenler oldu ve bugün artık kararlılıkla pardusa geçiş tamamlanmaya çalışılıyor acele etmez isek devlet dairesinde hiç bir zaman pardus linux göremeyiz MALİYE 2013 EN BERİ GİBUX kullanıyor
Gibux Projesi Başladı
Nisan 2013