Pardus kullanılsın ama nasıl?

Son zamanlarda Türkiye’nin 4 bir yanında Pardus kullanılmaya başlandı. Açıkcası önceden de vardı ama yanlış yorum yapmak istemesem de şu an çok daha artmış ve hız kazanmış gibi. Ne güzel ülkemiz artık dışa bağımlılığını azaltıyor.

Ancak diyeceksiniz ki neden bu konuyu açtım. Çünkü benim asıl düşündüğüm şey okullarda Pardus’un nasıl kullanıldığı.

Öncelikle şunu demeliyim ki kimse bir yazılım mühendisi, çekirdek geliştiricisi vb. olmak zorunda değil. Ancak okullarda yaygınlaşan Pardusumuzda öğrencilerin herhangi bir bilgiye veya farkındalığa sahip olduğunu düşünmüyorum. Sadece benim okulumda olabilir ama ben çok kötü eleştiriler duyuyorum. İyi/Kötü yanlarını eleştirmek serbest ama hiç hoş olmayan sözlerle beraber kullanılınca olmuyor. Bence öğrenciler Pardus’a ne için geçtiklerini, bir yazılım açılmayınca neden olduğunu, Pardus’un bir linux dağıtımı olduğunu, Windows’dan olumlu yönde farklılıklarını (saymakla bitmez ama olsun) vb. gibi şeyleri temel düzeyde bilmeleri lazım. Yoksa Pardus/Linux kullanan bir nesil yerine Windows kullanan bir nesil göreceğiz.

Hoş tabi windows’da kullanabilirler ancak en azından Pardus/Linux’a hoş olmayan sözlerle beraber kötüleme içeren hakaretler etmelerini ve ömürlerinin sonuna kadar işe yaramaz bir işletim sistemi şeklinde akıllarında kalmasını istemiyorum.

5 Beğeni

Bunların sebeplerini sayayım.

1. Öğretmenler
  2. İlkokulda “Milli Bağımsızlık” duygusunun aşılanmıyor oluşu
  3. Yerli malı haftalarının bilinç dışına çıkıp piknik haftasına dönmüş olması.
  4. Çocukların üretici zihniyetle değil, tüketici zihniyetle yetiştirilmesi (bu yine öğretmek ve ebeveyn kaynaklı bir sorun)

Bu üç sorunu halledersek sorunlar kendiliğinden çözülecektir.

7 Beğeni

Çok güzel bir konuya “barnak” bastın.

Şimdiden böyle düşünüldüğünde, ilerde daha da iyi olsa bile akıllarındaki imaj aynı kalacak. Bu yüzden ki, şu anda tahta konusu çok aceleye getirildi. Karar alanların yanlışı. Planlama yapmadan direk hoooop diye geçiş yapamazsın. Birçok sorun detaylı analiz edilir, çözülmeye çalışılır, geçilir.

Pardus geliştiricilerine ne deniyorsa onu yapıyorlar. Yapın dediler, yaptılar. Şimdi bir sürü sıkıntı çıkınca onlar arada kalıyor. Şu anda onların yerinde olmak istemezdim. Nasıl bir stres altında olduklarını tahmin bile edemiyorum.

Yalnız, şu ikon takımını oluşturan abiyle ve temaya karar veren abilerle bir oturup çay kahve içmeyi çok isterdim. Biraz kulaklarını çekmek istiyorum.

2 Beğeni

Valla şu KDE getirilsin düşüncemizi de keşke dikkate alsalar 25 için KDE bekliyorum. İkon temasını kendileri hazırladıklarını bilmiyordum. Adwaita ikonları değildi ama bir değişidir diye düşündüm. Bence Pardus windows’a benzetilmeye çalışılmamalı. Linux’ta mükemmel masaüstüleri var. Orjinaliik sorunu çözecektir.

2 Beğeni

Çok karışık işler bunlar Berkay. O kadar kolay değil.

KDE’yi seven ve sevmeyenler var. Ona da bir sürü itiraz gelir.

Entegre ve stabil hale getirilmesi ekibe ekstra yük bindirir.

Senin beğendiğin tema ötekine uymaz. Yine bir sürü itiraz gelir.

Windowsa benzetseler, bu defa “windowsu taklit etmeye çalışmışlar” derler. Bu yüzden benzetilmeye çalışılmamalı evet. Ama windows gibi kolay ve aşina olmadığında da kullanıcılar sıkıntı çıkarıyor bu defa. İki ucu “çamurlu” değnek.

Sağlıklı olmayan bilgilerime göre ekip “yeterince” büyük değil. Yeni çıkacak güncellemeleri entegre edeceğiz diye yoğun mesai harcıyorlardır. Bir yandan forumu mu denetleyelim, bir yandan sorunlara mı bakalım, aha tahta yazıcıyı görmedi, aha ders notları açılmıyor… Bunlar hep yük, bunlar hep sorun.

Acele edilmemeliydi dememin nedeni bu. El ele tutuşup bir anda haydiiii tam geçiş yapıyoruz olmuyor. Devletin bütün kanallarına kanalize olup yoğun fizibilite çalışması yapılması lazım. Şu durumda bunlar zor. O yüzden zamana bırakılmalı ama çok da bekletilmemeliydi.

Bir anda geçince yeni kernel eski tahtalarda sıkıntı yaptı ve öğretmenlere yardımcı olunmadı. Ekip hangi birine yardım etsin.

Sıkıntı büyük.

1 Beğeni

KDE hoşuma gitti ama bende buga sebep oldu malesef . 2 defa denedim . 2 sindede sorun yaşadım . Bilgisayar ilk açıldığında Masaüstündeki Klasör leri sağ tıklayınca bilgisayar belli bir müddet donuyor . Hiçbirşeye tepki vermez hale geliyor . Sonra düzeliyor . Sağ tıklamazsan hiçbir sorun olmuyor du . Pardus 25.1 de sorun yaşadım . Böyle bir durumda var bende . Bu sorun herkezde mi yoksa sadece bende yaşadığım problemmi bilmiyorum yanlız . Pardus 25.1 gnome kullanıyorum .

Ahmed,

Bilgisayarına Pardus Server kuruyorsun,

Siyah ekranla açılıyor,

Komut gire gire KDE ful kuruyorsun,

Hiçbir sıkıntı çıkmıyor.

Sen GNOME tabanlı sisteme gider Qt tabanlı DE kurarsan, olacağı o.

standart bir KDE kurdum . Kurulum için Termianal kodlarını yazarsanız bir daha denerim . QT nedir bilmiyorum . sudo apt install kde-standard böyle bişi kurduğumu hatırlıyorum

Çok basit.

Kurulum aynen normal pardus gibi kolay yapılıyor. Disk bölümleme ve gerisi kolayca yapılıyor.

Bittikten sonra sistem seni siyah ekranla (ful terminal ekranı) karşılar. Bu işletim sisteminin ham halidir masaüstü yoktur.

paket listelerini güncelle:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

Bitince kde’yi kur (stabil olan):

sudo apt install kde-standard -y

Ya da KDE ful kurulum (içinde ekstra uygulamalar, oyunlar, eğitim araçları gibi KDE ekosistemindeki tüm yazılımlar kurulur:

sudo apt install kde-full -y

KDE’nin giriş ekranını da elle kurmak zorundasın. Full içinde zaten gelir. Ama standardın içinde gelmeyebilir. Garantiye almak için kurulum komutu ver, zaten var derse sıradakine geç:

sudo apt install xorg sddm plasma-nm -y

Aşağıdaki komutlar her defasında siyah ekrana düşmek yerine otomatikman KDE ile başlaması için gerekli:

sudo systemctl set-default graphical.target
sudo systemctl enable sddm

Yeniden başlat:

sudo reboot

Bu komutlar sıralaması benim komut not defterimden. Ama YZ ile not almıştım uygulamamda bende işe yaradı. Bir sıkıntı çıktığında YZ artık eskisi gibi hatalı komut vermek yerine sana çözümü gösteriyor. Soru sorarken önce “sorunu tespit edebilmek için bana komut ver ki sana çıktısını vereyim” de.

Olay bu.

Ayrıca GNOME/Herhangi başka bir masaüstünü KDE kurunca sildiğimizde ortak bağımlılıklarda siliniyor ve sorunların sonu gelmiyor.

Pardus 25.1 den vazgeçmek demek sanırım bu .

Hayır? Onu kim söylüyor?

Pardus Sunucu sürümü Pardusun şu anki güncel çekirdeğini kullanıyor bildiğim kadarıyla.

Ortak çekirdekten gelişmiş bir sürümü alıp KDE kuruyorsun sadece. Ama kurulum tamamlandıktan sonra standart pardus uygulamalarını elle kurman gerekecek ki zaten onlar depolarda varlar. terminali açıp elle synaptic’i kurduktan sonra gerisi kolaylaşır. Ardından kuracağın tüm uygulamalar mağaza da dahil hep güncel 25 sürümünden çekilir.

Aşağıdaki linke tıklattığında açılan pencerede dosya adı olarak 25.1 amd 64 yazdığını rahatça görebilirsin.

https://indir.pardus.org.tr/ISO/Pardus25/Pardus-25.1-SERVER-amd64.iso

Şimdi anladım . Server kurucam . Demek istediğim şuan kurulu mevcut Pardus 25.1 gnomeden vageçmem gerekiyor . Bu isoyu indirip kurup dediklerinizi yapmam gerek sanırım .

Aynen işte. Hiç yapamadın nerde kaldıysa foto çekip YZ’ye at o sana ne yapcağını söyler.

KDE sürüme bu kadar bağımlı olmaya gerek yox. Windows’ta kimse size arayüz seçme hakkı tanımıyor. Aslında bir süre sonra sisteme alıştığınızda ne kullandığınızın hiçbir önemi kalmıyor yeter ki TTY ekranı olmasın :slight_smile:

Ben Windows 8.1’in metro görünümünü çox beğeniyorum, keşke Linux dünyâsı da böyle bir görünüm geliştirse. Bana göre popüler masaüstü ortamlarından GNOME, Windows 8.1’in kullanım kolaylığı ve sadeliğine en yakın olan masaüstü deneyimini sunuyor.

Lakin Windows kullanıcılarının büyüq çoğunluğunun Windows 8.1’i beğenmediğini de biliyorum, Windows 8.1’i beğenmediler şimdi Windows 11’in reklâmlarıyla uğraşıyorlar. Windows 11 ile Windows 8.1’i yan yana koyarsanız Windows 8 şüphesiz çox daha iyidir.

Bence en iyi Windows sürümü Windows 8, 7 ve XP idi. 10, 11, Vista bunlar kullanım açısından oldukça sıkıntılı.

Nitekim, buradan da anlayacağınız gibi Windows’un tüm sürümleri arasında oldukça kuvvetli bir geçiş farkı var. Bu sebeple masaüstü ortamlarına takılmayın derim. Alışın ve kullanın, alıştıktan sonra zaten kendiniz masaüstü ortamını değiştirmek istemeyecektir.

GNOME <3

1 Beğeni

Başardım yapmayı biraz kullandım. Alışmak lazım . Gnome ilk tercihim şahsen .

Edit : Pardus 25.1 server üzerine Kde Kurdum dep paketi üstünde iken sağ tık yapınca geçici bir donma yaşadım yine aynı sorun burada da var .

1 Beğeni

Önceki sorunun aynısı yine tekrar ediyorsa bu KDE’nin o sürümü ile ilgilidir. Pardus Paket Kurucu’nun kurulup yeniden denenmesinde fayda var. Tekrar ediyorsa o KDE sürümü ile ilgili bir sorundur. Çünkü önceki sorun da aynı depodan kuruluyordu. Demek ki Gnome ile Qt (KDE) yapısının çakışmasından kaynaklanmıyormuş.

GNOME KDE ve XFCE’ye göre ağır bir masaüstü ortamıdır. Boşta bile gereğinden fazla kaynak meşgul eder. Nispeten daha yavaş çalışır (hızlı bilgisayarlarda farkedilmez).

Dosya kopyalamasında ilerleme çubuğu göstermez.

Dosya yöneticisi (nautilus) birçok eksiğe sahiptir, backspace ile geri gidememek sadece biri.

Birçok eksikle gelir, bu eksikler çoğu kullanıcının olmazsa olmazıdır, bunlar tarayıcıya eklenti kurup bu eklenti üzerinden eklenti kurarak kurulur. Stabil olanı, olmayanı var. Uğraştırıcıdır. Sitemi adam edene kadar vakit kaybettirir.

Bunun yanında KDE kadar özelleştirme olanağı vardır. Çekip çevirir istediğin düzene sokarsın. Şu anda Pardus GNOME’daki tema seçeneklerini Zorin OS, pro sürümde parayla satıyor.

“İşte Türk’lerin yaptığı” yada “bizimkiler yapmış işte” şeklinde yorumlar bile yapılıyor
etap ve pardus un nasıl bir ilişkisi var hangidi hangisinin dalı hangisi diğerini kapsıyor bunu bilmeden yapıyorlar üstelik

pardus=kötü hiç bir şeye benzemiyor algısı oluştu pardsusun asıl hedef kitlesinin kafasında asıl en büyük sıkıntı bu

Bu sebeple masaüstü ortamlarına takılmayın derim. Alışın ve kullanın, alıştıktan sonra zaten kendiniz masaüstü ortamını değiştirmek istemeyecektir.

Buna katılıyorum. Fakat İnsanın bunu tam anlayabilmesi için aynı anda birden fazla farklı masaüstü kullanması gerektiğini sanıyorum.

Aksi hâlde İnsan eskisi ile yanisini aklında kaldığınca karşılaştırmaya kalkıyor.

Fakat aynı anda kullanınca ikisine de alışıyor ve işte o zaman masaüstü ve hattâ bâzılarına göre dağıtımın bile çok bir önemi kalmıyor!

Şuna bakın!

Herhâlde Raspberry Pi OS’un masaüstünden daha basit masaüstü kolay bulunmaz?

Fakat alıştım ve hattâ bu forumda defalarca belirttiğim gibi bunun panelinin sâde güzelliğini ne windows’un ne LMDE’nin Cinnamon’una ne de şu anda kullandığım Pardus 25 Gnome masaüstüne değişmem!

Başlat menüsü ve pencerelerinin basitliğini çok sevmesem de artık çok da gözüme batmıyor!

Fakat en alta alıp siyaha boyadığım o panelin işlevselliği ve sâdeliğini başka hiç bir masaüstünde görmedim!

İşlemci sıcaklığını, CPU ve GPU kullanımını hem rakam, hem de renkli grafiksel olarak aynı anda o küçük kutucuklardan takip edebiliyorum!

O sâde panel ikonlarını windows’a da KDE’de tercih ederim!

İnsanlar benim gibi Linux’a geçince Windows’ta iken seçenekleri olmadığı için farkına bile varmadıkları kişisel zevklerini keşfediyor ve çeşitleniyorlar!

Bu yüzden Linux’ta yapılacak en iyi taktiğin kullanıcılara olabildiğince tema, ikon takımları, renk seçenekleri paketleri sunulması olduğunu düşünüyorum.

Temel tema ve ikon seçeneklerinden fazlasını mağazaya koyarsınız ve dağıtımınızı mağazadan indirip kurulabilecek şekilde tasarlarsınız. İnsanlar zevklerine göre indirip değiştirirler.

Yoksa bu zevkler ve renklerin çeşitliği ile baş edilmez!

Windows köleleri Linux’a geçip, özgürleşip de seçenekler çoğalınca (benim gibi) bir şey beğenmez oluyorlar! ツ

1 Beğeni

O dosya yöneticisinin adı nedir hocam?