Son zamanlarda Türkiye’nin 4 bir yanında Pardus kullanılmaya başlandı. Açıkcası önceden de vardı ama yanlış yorum yapmak istemesem de şu an çok daha artmış ve hız kazanmış gibi. Ne güzel ülkemiz artık dışa bağımlılığını azaltıyor.
Ancak diyeceksiniz ki neden bu konuyu açtım. Çünkü benim asıl düşündüğüm şey okullarda Pardus’un nasıl kullanıldığı.
Öncelikle şunu demeliyim ki kimse bir yazılım mühendisi, çekirdek geliştiricisi vb. olmak zorunda değil. Ancak okullarda yaygınlaşan Pardusumuzda öğrencilerin herhangi bir bilgiye veya farkındalığa sahip olduğunu düşünmüyorum. Sadece benim okulumda olabilir ama ben çok kötü eleştiriler duyuyorum. İyi/Kötü yanlarını eleştirmek serbest ama hiç hoş olmayan sözlerle beraber kullanılınca olmuyor. Bence öğrenciler Pardus’a ne için geçtiklerini, bir yazılım açılmayınca neden olduğunu, Pardus’un bir linux dağıtımı olduğunu, Windows’dan olumlu yönde farklılıklarını (saymakla bitmez ama olsun) vb. gibi şeyleri temel düzeyde bilmeleri lazım. Yoksa Pardus/Linux kullanan bir nesil yerine Windows kullanan bir nesil göreceğiz.
Hoş tabi windows’da kullanabilirler ancak en azından Pardus/Linux’a hoş olmayan sözlerle beraber kötüleme içeren hakaretler etmelerini ve ömürlerinin sonuna kadar işe yaramaz bir işletim sistemi şeklinde akıllarında kalmasını istemiyorum.