Pardus için önerebileceğiniz, sürücü sorunu yaşamayacağım ya da çok az yaşayacağım dizüstü bilgisayarlar var mı?
Veya kutudan Pardus ile çıkan dizüstü bilgisayarlar var mı?
Tercihen yerli üreticiler.
Ofis, mail, web, notion, online dersler (stream) gibi günlük işler için kullanmak istiyorum.
Ancak video düzenleme için bir cihaz önerisine de açığım, burada ne tür bir donanıma ihtiyacım olur ya da Pardus ile hangi donanımlarla bu mümkün olur.
Dell markasına ait bilgisayarlar genelde linux ile iyi çalışıyor. İnceleyebilirsiniz. Dell aynı zamanda ubuntu sponsoru. Pardus da ubuntu da debian tabanlı.
Kullacanağınız programlardan anlayacağımız üzere intel i5 veya i7 9.nesil işlemci üstü ve 16 gb ram üstü olan donanımlı makineler işinizi fazlasıyla görecektir.
Son 5 yıl içerisinde üretilmiş bilgisayarları rahatlıkla Pardus ve diğer Linux sürümleri ile kullanabilirsiniz. Ben neredeyse 3 yıldır hem evde hem işte Pardus kullanıyorum ve özellikle performans açısından çok memnunum. Alacağınız laptop özelliklerine gelecek olursak.
İ5 yada Ryzen 5 ve üstü işlemci
8 GB mümkünse 16 / 32 / 64 GB Ram bellek
Ekran kartı onboard bile olur ama özellikle yapay zeka yada Render alacaksanız 4GB ve üstü iyi olur.
HDD, SSD Nvme disk desteği sorunsuz istediğiniz gibi seçebilirsiniz.
Kullanacağınız yazılımların ne gerektirdiğini düşünüp ona göre bir laptop almanızı tavsiye ederim. Video editlemek için harici GPU’su AV1 encoding destekleyen bilgisayarlara bakmanızı öneririm.
İki kartın da linux driver desteği var ancak yapay zeka teknolojisinin gelişmesi nvidia ekran kartı uzun vadede mantıklı. Fiyat performans olarak amd ekran kartı da düşünülebilir. Laptopu almadan önce ekran kartının driver kurulum hakkında internetden ya da bu forum üzerinde araştırma yaparak bilgi almakta fayda var.
Önceden Wayland desktop arayüzleri NVIDIA kartlar ile problem çıkartıyordu, fakat NVIDIA bu problemi çözmeye başladı. Çok problem yaşayacağınızı sanmam.