Pardus linux sürümleri

Merhaba iyi akşamlar biraz araştırma yaptım. Pardus kDE XFC VE DEBİAN sürümleri olarak yayınlanmış DEBİAN çok kullanıcı dostu olsada çoğu yorumlara göre debiana geçince yerli ve milli ozelligini yitirdiği söylenmekte. Doğru ise neden debiana geçildi asılsız ise neden KDE XFC VE DEBİAN versiyonları var ve neden farklılık oluşturuyor. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

  1. KDE, GNOME ve XFCE birer masaüstü ortamıdır. XFCE daha hafif GNOME ise göze daha hitap eden modern bir ortamdır. Pardus 17 sürümünden itibaren KDE ortamı Pardus’un resmi ana masaüstü ortamı değildir fakat sonradan kullanıcı tarafından kurulabilir.
  2. Pardus 17 ile birlikte Pardus artık debian tabanlı bir dağıtım olarak ilerliyor, bu da büyük bir ekosistem desteğini getiriyor. Yerli ve milli özelliğini yitirmiş olmuyor. Eski sürümler de yeni sürümler de Tübitak tarafından Linux çekirdeğini ve GNU ortamını kullanan Linux dağıtımlarıdır. Paket yöneticisi değişti diye bir işletim sisteminin milli özelliği yok olmaz. Maksat son kullanıcının sorunsuz kullanabileceği bir işletim sistemi ortaya çıkarmak.
  3. Paket yöneticisi de kendisine has olarak yazılmış bir başka yerli Linux işletim sistemi olarak Milis Linux’u inceleyebilirsiniz. Arkasında güzel bir emek olmasına rağmen her şeyi kendisine özel olduğu için son kullanıcının indirip rahatlıkla kullanabileceği bir ekosistemi maalesef yok. Böyle bir şey yapabilmek için Apple gibi büyük bir tekel olmak gerekiyor.

Emin bey öncelikle desteğiniz için çok teşekkür ediyorum. 6-7 yıldır pardus kullanıyorum ve uzun süredir form sitelerinde de inceliyorum araştırıyorum o şekilde bilgi aksettirikiyor… sırf biximde katkımız olsun diye PC lere formatta linux pardus öneriyor ve yüklüyorum.

Merhaba,
Pardus işletim sistemi kullanımında henüz yeniyim ve son kullanıcıyım. Sizin okuduğunuz birçok eleştiri yazısını biz de okuduk. Zamanla araştırdığımda gördüm ki işletim sistemi yapmak başlı başına yeterli değil. O işletim sistemi üzerinde çalışan yazılımların da olması gerekli; yani yazılım üreticilerinin o işletim sistemi üzerinde çalışan sürümlerini de geliştirmeleri gerekli. Son kullanıcıların baskın çoğunluğu Windows kullandığından, neredeyse her yazılımın Windows sürümü mevcut iken, linux sürümü az.

İşte bu durumda 3.parti yazılım üreticileri, linux sürümüne uygun uygulama geliştirmeyi hedeflediklerinde debian gibi kullanıcı sayısı fazla olan linux tabanına öncelik veriyorlar. İnternet tarayıcı, eposta yazılımı ve ofis yazılımlarının linux versiyonlarını bulmak kolay iken, mesleki yazılımların linux sürümlerini bulmak oldukça güç.

Eğer geliştirdiğiniz işletim sistemi üzerinde çalışacak ne kadar çok 3.parti uygulama mevcutsa ya da 3.parti uygulama geliştiricilerinin tercih ettiği linux tabanını işletim sisteminizde kullanırsanız, kullanıcı sayınız o kadar fazla olur. Bu sebeple Pardus’un debian tabanına geçmesini anlamlı buluyorum.

Yerlilik ve millilik ise sadece sıfırdan birşeyi yapmak değil, yapılmışı alıp geliştirmek, sürdürülebilirliğini sağlamak ve hatta o sektöre yön verebilmeyi de kapsıyor. Yani debian tabanını kullanıp, bu taban üzerinde geliştirmeleri sağlayarak, sürekliliği sağlamak ve tüm sisteme hakim olmak da yerli ve milli bir çalışmayı sağlayabilir.

(Not: Başlarda anlamamıştım; KDE, Gnome ve XFCE sadece masaüstü için bir arayüz tasarımı. Size basitlik, işlevsellik ve tasarım için hangisi yakın geliyorsa onu tercih edebilirsiniz.)

1 Beğeni