Pardus Mağaza ve İlerleme

Synatic her ne kadar iş görüyor olsa da Deepin(tam bir uygulama değil ama arayüzden bahsediyorum) ya da Elementaryos Mağaza gibi bir proje var mı? Pardus’un kendi seçtiği bütün masaüstü ortamlarında çalışabilecek. Böylece paket alışverişleri çok daha kolay gerçekleşir ve mağaza üzerinden paketler yönetilip sistem güncellenebilir. Ya da Synaptic tamamen yeni bir arayüzle güncellenebilir. Görsellik çok önemli.
Microsoft’un Fluent Design projesini geliştirmesinin sebebi kullanıcıların arayüzü sıkıcı bulmalarıydı. Synaptic arayüzü son kullanıcı dostu değil maalesef. Ayrıca Gdebi bir uygulamanın da önyüklü gelmesi (GUI) önemli.

8 Beğeni

bana kalırsa ev kullanıcıları için Pardus’un en önemli eksiği mağaza. grafik arayüzü günümüz bilgisayar ve mobil kullanıcılarının alışkın olmadığı paket yöneticisinin olması kullanıcıyı yoruyor ve diğer dağıtımlar arasında tercih edilebilirliği azaltıyor. linux dağıtımlarını windowsla kıyaslarken insanlara virüs taramasından geçirilmiş zengin içerikli depoların olduğunu ve paketleri kurarken sadece seçip “next-next-accept-finish” saçmalığına bulaşmadan kurabildiğini sunuyoruz. ancak (Pardus için söylüyorum) paketi synaptic paket yöneticisinden kurarken paketin simgesini veya uygulamanın ekran görüntüsünü göremiyoruz. bazı programlar için hangi paketin seçilmesi gerektiği bile kullanıcının bilgisayar-linux bilgisi olmadan gönül rahatlığıyla seçilemiyor. ayrıca paket yöneticisindeki açıklama kısımlarındaki Türkçe yetersizliği ingilizce bilmeyen kullanıcıyı bilinmezle başbaşa bırakıyor. bütün ihtiyaçlarını internetten indirdiği setup ı kurarak karşılama şansı olan windows kullanıcısının bile artık bir mağazası varken Pardus’un henüz elle tutulur bir mağazası olmaması bizleri büyük bir sıkıntıyla başbaşa bırakıyor.

7 Beğeni

Faruk beye katılıyorum. Keşfedilebilirlik ve cazip arayüz çok çok önemli. Ayrıca pardus ekibine çevirmen olarak katılmayı çok isterdim. Ancak CV gönderme bölümü çalışmıyor sanırım. Ayrıca bir gelişme ya da 3.parti bir çözüm bulursam buradan paylaşacağım.

6 Beğeni

Merhabalar;
Pardus Kurumsal bir proje midir? Yoksa ev kullanıcılarına yönelik bir proje midir? Yoksa her iki maksadı da muhtevi midir?

Selamlar.

1 Beğeni

Her iki amacı taşımakla birlikte ilk öncelik kurumsal anladığım kadarıyla. TSK dan tutunda bir çok kurum güvenliği tehdit altında olduğundan milli işletim sistemi olarak geliştirilmeye başlandı. Zira son kullanıcı odaklı böyle olmazdı diye düşünüyorum. Ancak son dönemlerde daha çok genel kullanıma önem veriliyor gibi. Ancak her iki taraf içinde eksikleri var maalesef.

4 Beğeni

Projenin seyrinden ve projenin başındaki isimlerin beyanlarından anlaşılacağı üzere Pardus şuan için kurumsal amaca hizmet eden bir proje (benim anladığım kadarıyla). Fakat gönül istiyor ki ev kullanıcıları için de iyileştirilmiş bir proje içinde barındırsın. Zaten bizim de mağaza hakkındaki talebimiz ve arzumuzun sebebi Pardus’un ev kullanıcısına da hitap ederek geniş kitlelerce kullanılan bir işletim sistemi olması temennimizdir.

Saygılarımla.

2 Beğeni

Merhaba; PTS için aşağıdaki tanım var.
Sanki son kullanıcılar için PTS daha iyi cevap verebilir mi?

Pardus Topluluk Sürümü (kısaca PTS), TÜBİTAK/ULAKBİM’den bağımsız olarak geliştirilen, bireysel kullanıcılara yönelik bir GNU/Linux dağıtımıdır.

Çünkü son kullanıcının ihtiyaçlarının sonu gelmez. Piyasadaki Linux dağıtımlarının bu kadar fazla olmasının sebebi bu değil midir?

Selamlar.

1 Beğeni

Haklısınız ancak Pardus Topluluk Sürümünün ve forumunun ne kadar etkin olduğu ortada. Forumu ziyaret ettiğinizde durumu görebilirsiniz. Oradaki tartışılan son konu bile Pardus 17.1 hakkında.

Ev kullanıcısının isteği bitmez söyleminize hak veriyorum ancak burada Pardus projesi üreticilerinin bir hedef kitle belirleyip ilk etapta onların ihtiyaçlarını karşılayarak gelişim göstermesi geerekmektedir.

Günümüzde bilgisayarını yalnızca ofis işleri, sosyal medya kullanımı, müzik dinlemek, film izlemek gibi kullanımların dışında kullanmayan insanların sayısı oldukça fazla. Pardus ev kullanıcıları için öncelikle bu kitleye güzel bir ürün sunabilirse daha çok kabul gören bir işletim sistemine dönüşebilir kanaatindeyim. Şunu diyebilirsiniz " Yukarıda sayılan aktiviteler şuanki Pardus’ta yapılamıyor mu sanki?" diye. Elbette yapılabiliyor fakat başta mağaza olmak üzere kullanıcıya güzel hediyeler sunmazsak ve basit uygulamaları bile kurarken bir keşmekeşin içine bırakırsak sadece proje destekçilerinin kullandığı bir işletim sistemi olarak kalır Pardus.

Saygılarımla.

3 Beğeni

Merhaba;
http://www.pardus.org.tr/wiki/doku.php?id=politikalar
Burada şöyle bir ifade var:

Pardus’ un tanımı:
Pardus, bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyerek; mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan; otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamak üzere geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır.[4]

Sanki net bir tanım yok.
İsmi “Pardus Kurumsal” idi evvel zamanda…

Başka bir yerlerde bir tanım var mı bilmiyorum.

Selamlar.

2 Beğeni

Konu Pardus kimler için değil arkadaşlar. Synaptic Paket yöneticisi ve Pardusa has bir mağaza olup olamayacağı.
Bu arada Synaptics ile ilgili biraz araştırma yaptım. Websiteleri en son 2009’da güncelleştirilmiş. Synaptic büyük ihtimalle 1.0 sürümüne erişmeden sonlandırıldı. Synaptic üzerinden belli başlı uygulamarın ekran görüntülerini görmek mümkün olduğunu biliyoruz. Ancak isimler ve uygulama simgelerinin ve güncel süürmlerin ekran görüntüleri veya tanıtım kartlarının görüntülenebileceği bir yer yok. Uygulamaların “normal” isimlerinin görünmemesi normal kullanıcıları biraz zor durumda bırakıyor. Anladığım kadarıyla synaptic ayrıca paketlerin bağımlılık gerektiren ekstra paketlerini de gösteriyor. Yani doğru paketi bulup indirmeniz gerekiyor. Bu -Mağaza- olayının geliştirilme programına alınmasını dört gözle bekliyorum. Mağaza deyince illa içinde bir şeyler satılması gerekmiyor, Uygumala merkezi, ya da eski versiyonlardaki, yalı, kaptan, gibi isimlerle bir program oluşturalabilir.

4 Beğeni

Biraz ufak çaplı araştırma yapıyorum acaba zaten var olan uygulama mağazalarını uygulayabilir miyiz diye. Acaba sadece basit bir depo değişikliği ile bunu yapmak mümkün olur mu diye. Teoride basit bir şekilde olabilir gibi geliyor ancak uygulamada birkaç sorun çıkıyor. Anladığım kadarıyla depolarında optimize edilmesi gerekiyor. Uygulamarında birçoğu dağıtımlara has yapılıyor diye okudum. Sanırım Pardus’un kendi mağazasını yapmak istemesi durumunda bunu sıfırdan yapması gerekecek. Ancak bilmediğim çok şey tabi. Bir programcı değilim. Öğreniyorum ama çok hızlı gidemiyorum. Ayrıca Linux depolarının çalışma şekli günümüzdeki mağazalardan yani bildiğimiz Windows ya da MacOS mağazalarından, istersek mobil mağazaları da ekleyebiliriz Android ve iOS mağazalardan faklı. Depolar sürümden sürüme güncelleniyor. Bu yüzden her ne kadar Linux uygulamarı hızlıca güncellense de sadece yeni sürümler yayınlandığında depolar üzerinden paketleri güncellemeyebiliyormuşuz. İlginç geldi.

2 Beğeni

Pardus’un kimler için olduğu çok önemli. Özellikle Linux dünyasında dağıtımlardan bahsederken hangi kullanıcı için avantajlı olduğundan bahsedilir ona göre talep edilir, geliştirilirken hedef kullanıcının ihtiyaçları göz önünde bulundurulur.
Kali Linux, Parrot Linux, Gibux gibi örnekler sunabiliriz. Son kullanıcıya hitap edebiliyor olmaktan bahsedince Pardus, Microsoft Windos ile kıyaslanıyor. Bu durumu eleştiremeyiz “Neden Windows ile kıyaslıyoruz?!” çıkışlarını da anlamsız buluyorum. En yaygın olanı yakalamaya çalışmak ve ona erişmek hatta ondan ilerde olma arzusunun yadırganacak bir tarafı yok.
Pardus’un daha doğrusu Linux’un en büyük handikapı bilgisayar oyunu pazarında donanım üreticileri ve oyun geliştiricileri tarafından gözardı edilmesinden ötürü tercih edilemez oluşu. Ancak bu noktada krizin fırsata çevrilebileceği görüşündeyim.
Günümüz bilgisayar piyasasında Türkiye için 1500 ₺ altındaki bilgisayarlarda isteseniz de içerisinde popüler oyunlar için uygun işletim sitemi de olsa oyun oynayamazsınız. Ofis işlerinizi halledebileceğiniz, günlük işlerinizde size yardımcı olan bilgisayarlardır. Zira ucuz olmaları ve donanım özellikleri sebebiyle kurduğunuz oyunu oynayabilme durumunuz da pek yoktur.
İlk etapta Pardus bu ihtiyaçları kullanıcıyı terminalle, Synaptic gibi profeyoneller için olan paket yönetecisiyle uğraştırmadan karşılayabilirse kullanıcı sayısı ve Pardus’u tanıyan sayısı da kesinlikle artar.
Sade ve kullanışlı bir mağaza, stabil bir Pardus’u çok ileriye taşır.

2 Beğeni

Pisi, Kaptan, Müdür, Yalı, Çomar vb. “PİSİ” Diyorum. Lütfen diyorum. Windows’u bırakıp gelirim Pardus’a yeterki şu paket yönetici olayını düzeltin.

2 Beğeni

Merhaba;
Debian tabanlı bir işletim sistemi olan pardus deb kullanıyor. Tıpkı ubuntu, mint vs. bir sürü dağıtım gibi. Çünkü ana dağıtım böyle. Bahsettiğimiz yazılımlar hala devam ediyor. Ama başka bir dağıtımda.
Hakkımızda - Pisi GNU/Linux burda devraldığı tasarılar kısmında hepsinden bahsediyor. Yani bunu kullanırsanız sorunlarınız çözülür herhalde?

Sonra paket yönetim sistemi nedir? Bir dağıtımda neyi değiştirir? Aynı uygulama farklı biçimde paketleniyor. Uygulama farklı mı çalışıyor? Hayır. Bundaki ısrarın sebebini hep merak ederim.
Debianın depolarında 51000 adet (bugün için, kaynak: debian.org) uygulama paketi mevcut. Buna rağmen kurumda her gün paket ve driver ihtiyacı ortaya çıkıyor. Diğer paket sistemlerinin (rpm i hariç tutuyorum) desteğiyle bunu çözmek hakikaten çok güç.

1 Beğeni

Bence bu pardus store çok ileri taşıyacak diye bilirim bugün bir çok insan linux tabanlı bir sistem olan android kullanıyor peki neden 2 sebebi var bir özgürlük sağlıyor 2 playstore da istediği her uygulamayı tek dokunuşta kuruyor bence bunu pardusa ciddi bir şekilde sağlaya bilirsek çok ileri taşıyacak hatta belki şuan olduğundan daha hızlı yayılacak.

1 Beğeni