Merhaba, eski bir Pardus kullanıcısı olarak yeni sürümünü kurduğum ve kullanmaya başladığım Pardus XFCE arayüzü üzerinde gördüğüm eksiklikleri buradan size belirtmek istedim. Bu eksiklikler kişisel görüşlerimdir. Edinmiş olduğum tecrübeler ve sektör standartları üzerinden değerlendirme yapmaya çalıştım. Umarım Pardus’un geliştirilmesinde az da olsa bir katkım olur.
-
Pencere üstündeki yazı tipi boyutu ayarlanabiliyor fakat sol üst köşede yer alan pencere küçük simgeleri ayarlanamıyor. Pencere temasını Default ile ayarladığımızda daha düzgün bir pencere görünümü elde ediyoruz Pardus olarak pencere teması standard olarak geliyor.
-
Ekran ölçeği biraz arka planda kalmış çözünürlük yüksek olmasına rağmen arayüz çok büyük görünüyor. Ekran ölçeğini Özel yapıp 1.3 civarında yapınca çözünürlük biraz düzeldi.
-
Görünüm> Ayarlar>Pencere Ölçeklendirme bölümünde görünüm ayarını değiştirince 2X yapınca ekran büyüyor fakat çok fazla büyük olduğu için geri alınmıyor. (Bu çoğu bölümde var yani görünümle ilgili değişiklik yaptığımızda ayarları geri alamıyoruz ya da ekran bozuluyor eski haline geri dön gibi bir seçenek yok. Ayarları saklamak istiyor musunuz diye sormuyor veya iptal etme seçeneği çıkmıyor. Bence bu büyük bir eksiklik.)
-
Diğer işletim sistemleri gibi olmasına gerek yok ama görev çubuğu konumu sadece yatay ve dikey olarak ayarlanabiliyor. Sağ sol üst ya da alt diye seçenekler yok. Ayrıca; görev çubuğuna program eklemek için çok dolaylı işlemler yapıyoruz. Uygulamaya sağ tıklayınca görev çubuğuna ekle olabilir. (Varsa da ben göremedim.)
-
Sistem ikonları tarz olarak çok eski görünüyor ya da ne işe yaradıkları tam anlaşılmıyor. Güncel ikon seçenekleri değerlendirilemez mi?
-
Bilgisayar açılış ekranında, giriş penceresinde kullanıcı şifresi girdiğim yerde görüntü tam ekran gözükmüyor; yanlardan kısık bir şekilde çıkıyor. (Bilgisayarım eski 2012 yılına ait ama yine de bu sorun garibime gitti.)
-
USB kurulum yaparken bilgisayarın BIOS kısmında Flash USB seçenekleri iki adet çıkıyor bu seçeneklerden dolayı kurulum yaparken sıkıntı yaşadım. CD’den kurulum sağlayabiliyorum bir sıkıntı yok. Fakat CD günümüzde fazla kullanılmadığı için bu konuya da değinmek istedim.
-
Diğer Linux sistemlerinde hesap bağlantıları yapılarak sisteme entegre edilen; Google, Facebook, Twitter gibi hesap bağlama seçenekleri yok sanıyorum. Burada bahsetmek istediğim Çoğu işletim sisteminde Bulut sistemi ile entegre olarak dosya paylaşımı, farklı platformlardan erişim olanakları mevcut. Bu özellik olsa çok iyi olurdu. (Mesela Google Drive sanırım masaüstü eklentisi var.)
Teşekkürler.
Sertaç A.