Pardus Masaüstü Arayüzü Görünümü İle İlgili Eksiklikler

Merhaba, eski bir Pardus kullanıcısı olarak yeni sürümünü kurduğum ve kullanmaya başladığım Pardus XFCE arayüzü üzerinde gördüğüm eksiklikleri buradan size belirtmek istedim. Bu eksiklikler kişisel görüşlerimdir. Edinmiş olduğum tecrübeler ve sektör standartları üzerinden değerlendirme yapmaya çalıştım. Umarım Pardus’un geliştirilmesinde az da olsa bir katkım olur.

  1. Pencere üstündeki yazı tipi boyutu ayarlanabiliyor fakat sol üst köşede yer alan pencere küçük simgeleri ayarlanamıyor. Pencere temasını Default ile ayarladığımızda daha düzgün bir pencere görünümü elde ediyoruz Pardus olarak pencere teması standard olarak geliyor.

  2. Ekran ölçeği biraz arka planda kalmış çözünürlük yüksek olmasına rağmen arayüz çok büyük görünüyor. Ekran ölçeğini Özel yapıp 1.3 civarında yapınca çözünürlük biraz düzeldi.

  3. Görünüm> Ayarlar>Pencere Ölçeklendirme bölümünde görünüm ayarını değiştirince 2X yapınca ekran büyüyor fakat çok fazla büyük olduğu için geri alınmıyor. (Bu çoğu bölümde var yani görünümle ilgili değişiklik yaptığımızda ayarları geri alamıyoruz ya da ekran bozuluyor eski haline geri dön gibi bir seçenek yok. Ayarları saklamak istiyor musunuz diye sormuyor veya iptal etme seçeneği çıkmıyor. Bence bu büyük bir eksiklik.)

  4. Diğer işletim sistemleri gibi olmasına gerek yok ama görev çubuğu konumu sadece yatay ve dikey olarak ayarlanabiliyor. Sağ sol üst ya da alt diye seçenekler yok. Ayrıca; görev çubuğuna program eklemek için çok dolaylı işlemler yapıyoruz. Uygulamaya sağ tıklayınca görev çubuğuna ekle olabilir. (Varsa da ben göremedim.)

  5. Sistem ikonları tarz olarak çok eski görünüyor ya da ne işe yaradıkları tam anlaşılmıyor. Güncel ikon seçenekleri değerlendirilemez mi?

  6. Bilgisayar açılış ekranında, giriş penceresinde kullanıcı şifresi girdiğim yerde görüntü tam ekran gözükmüyor; yanlardan kısık bir şekilde çıkıyor. (Bilgisayarım eski 2012 yılına ait ama yine de bu sorun garibime gitti.)

  7. USB kurulum yaparken bilgisayarın BIOS kısmında Flash USB seçenekleri iki adet çıkıyor bu seçeneklerden dolayı kurulum yaparken sıkıntı yaşadım. CD’den kurulum sağlayabiliyorum bir sıkıntı yok. Fakat CD günümüzde fazla kullanılmadığı için bu konuya da değinmek istedim.

  8. Diğer Linux sistemlerinde hesap bağlantıları yapılarak sisteme entegre edilen; Google, Facebook, Twitter gibi hesap bağlama seçenekleri yok sanıyorum. Burada bahsetmek istediğim Çoğu işletim sisteminde Bulut sistemi ile entegre olarak dosya paylaşımı, farklı platformlardan erişim olanakları mevcut. Bu özellik olsa çok iyi olurdu. (Mesela Google Drive sanırım masaüstü eklentisi var.)

Teşekkürler.
Sertaç A.

1 Beğeni

Merhabalar,

Sertaç Bey, XFCE kullanmadığım için diğer sorulara cevap veremiyorum ancak biosta iki USB Bellek görünmesinin sebebi bence kurulum usbsi hazırlarken oluşan bir hatadan kaynaklı olabilir diye düşünüyorum. Yeniden bir kurulum usbsi hazırlamayı deneyebilirsiniz. Hesap bağlama konusunda da Gnome arayüzünde Ayarlar uygulamasının Çevrim İçi Hesaplar kısmından ekleyebiliyorsunuz diye biliyorum. Ama XFCE arayüzünde de aynı mıdır bilemiyorum. Umarım az da olsa yardımım dokunmuştur.

Evet olabilir Mustafa bey. USB kısmı bilgisayarımın Bios’uyla ilgilidir diye düşündüm bende. Kurulum USB’sini hazırlarken burada yer alan yönergeleri takip ettim. Onda bir sorun yok o zaman.

Hesap bağlama Gnome’a özgü bir konudur diye bende düşünüyorum. Ubuntu’da vardı hesaplar bölümü orası da Gnome kullandığına göre öneri olarak o zaman kalıyor söylediğim.

Benim eksik bulduğum yada pek bilgi bulunmayan iki konu daha var ama onu buraya yazmam uygun mu bilemedim. Notebook bilgisayarlarda AGP ekran kartı sistemi ile ilgili birincisi.

Mesela laptopumda anakart üzerindeki ekran kartından normal ekran kartına geçiş yapan AGP diye bir sistem vardı ve bu sistemin sürücülerini Windows’ta kullanabiliyoruz tabii ki de Nvidia uygulaması ile. Fakat Pardus’ta sürücülerle ilgili ekstra işlem yapmak gerekiyor sanırım. Ben Bumblebee adında bir AGP destekleyicisi sürücü bulup kurmuştum. Ekran kartının anakart veya normal kullanımı için AGP sistemini destekliyor ve çalışmasını sağlıyordu. Pil performansı ve diğer konularda yararlı olduğunu okumuştum internet üzerinde.

Diğer bir konu da dpkg komutuyla ilgiliydi sanırım. Debian uygulamalarını paketleme ve kullanımı için pardusta dpkg ve komutlarıyla kullanıyorduk. Burada bazı uygulamaların paketlenmeden kullanılamadığını görmüştüm, yani uygulamayı dpkg ile çalışabilir duruma getirmemiz gerekiyordu ayrıca. Bu konuda belki değişiklik oldu mu yoksa burada yazmak yerine forumun başka alanına mı taşımam gerekiyor onu bilemedim.
Teşekkürler.
Sertaç.

Merhaba, yazdıklarınızın bir kısmı XFCE ortamındaki bilinen hatalar veya kısıtlamalar. Pardus bir dağıtım olarak bunlara direk çözüm üretecek konumda değil.

Bir kısım konular ise alt katmanda kullanılan teknolojilerden kaynaklanıyor. Bu teknolojilerdeki yapılacak iyileştirmelerle ilerleyen zamanlarda çözülebilecek hatalar. Mesela ekran çözünürlüğünde 1x, 2x konusu altta yatan teknolojilerin gelişmesiyle çözülebilecek durumlar.

Bir Linux dağıtımı her ne kadar özgür olsa da bunların tümünü farklı kişiler tarafından geliştirilen özgür yazılım parçalarından alıyor.

Mesela şikayetlerinizin bir kısmı KDE 5 bir kısmı KDE 6 masaüstü ortamında, az bir kısmı GNOME masaüstü ortamında çözülmüş durumda.

Xfce eski bir proje ve çok aktif bir geliştirme ekibi yok. Olan ekip elinden geldiğince konuları çözmeye çalışıyor.

Kullanıcı olarak yapabileceğiniz biraz distro denemek, biraz farklı masaüstlerini denemek, sonrasında işinize yaradığını gördüğünüz dağıtım ve masaüstü ile devam etmek.

Malesef özgür yazılım geliştiricileri bu işi gönüllü ve %99.9999 oranında bilabedel/parasız yaptıkları için darlayıp sıkıştırma gibi bir şansımız olmuyor.

Demek istediklerinizi anlıyorum. Zaten geliştiricileri sıkıştırmak hele ki açık kaynaklı projelerde mümkün değil bende bunun farkındayım. Diğer masaüstü arayüzleri de deneyimleme fırsatım oldu.

Çoğu firma yada organizasyon diyelim; kendilerine ait masaüstü ortamlarına yönelik uygulamalı ve bu uygulama yelpazesini üretiyor. Hatta bazı dağıtımlar (KDE gibi) kendilerine ait mobil işletim sistemi üzerinde çalışıyor bildiğim kadarıyla.

Burada XFCE üzerinden yorumları belirtmem Windows kullanıcı arayüzüne en yakın olan ve sektörde bilgisayar kullanan kimselerin aşina olduğu bir arayüze sahip olması. Zaten Pardus’un Gnome ve KDE sürümleri daha sonra çıktı diye biliyorum.