Pardus mobil sürümünü hep birlikte geliştirelim

Son zamanlarda telefonların yaygınlaşması ve anahtarı olarak kullanılmaya başlaması telefonları daha değerli bir hale getirdin birkaç ay önce gördüm bir haber’de telefonla araba açıldığını gördüm ve de bu telefona milyarlarca lira emanet etmeye başlandığı anlamına gelir. Apple bunun farkına yeni vardı ve yeni telefonu parmak izi ve yüz tanıma sistemini ödeme ve benzeri işlemlerde birlikte çalışacak. Peki neden sistem arayüzü geliştirmek istemediğimde zaten Android devri bitmek üzere Google Fuchsia OS %90 ihtimalle Chrome OS’un mobil versiyonu olacak ve bu az kullanılan mobil Linux’ların (ubuntu thouch, Firefox OS) önünü açacak hatta diğer linux tabanlı sistemlerde mobil sürümü çıkaracak ve ülkeler kendi OS’larını kullanmaya başlayacak bizim de bu sektörlere büyük bir adım atmamız gerekiyor. Eğer isim yaparsak en güvenli mobil işletim sistemi gibi kullanıcı sayısı hızlı bir şekilde artar zaten şu an telefon kullanıcılarının büyük kısmı sadece telefonu sosyal medya, mesaj ve fotoğrafları için kullanıyor ve onlar için en değerli şey verileri onuda 5G hızıyla ve operatörler aracılığıyla hızlı bir şekilde yedeklenebilir. Peki bunu ne zaman yapacak eğer çok fazla yanlış şifre girilirse üçlü güvenlik sistemi devreye girecek yani kullanıcıdan parmak izi, yüz tanıma ve e-postasına gönderilen onay şifresi isteyecek. Bu sistem boot ekranında çalışacak ve kesinlikle recovery ve bootloader sistemlerine girişe ve usb bağlantısına izin vermeyecek. Peki şifresini bilen biri çalarsa bunu da kurulumdan sonra kullanıcının telefonu nasıl kullandığını (çıkarttığı, tuttuğu, yazma hızını kayıt edecek vb.) kayıt ederek anlayacak. İlk versiyonu için sadece güvenlik sistemi yeterli olacaktır. Bu projeyi hep PARDUS ekibiyle yapmak istemişimdir. İnşallah bu ekibin parçası olmak nasip olur.

13 Beğeni

şu an ubports için bir çalışma yapıyorum. g2 için yaptım. ancak her donanıma farklı derleme yapılması gerektiği için dediğiniz biraz zor.
donanım üreticileri gerekli donanımları sağlarsa dediğiniz olur. yoksa gerekli çalışma yapılamaz.

4 Beğeni

Huawei olayında olduğu gibi ticaret savaşı yüzünden Android desteği huawei cihazlardan çekildi ilerleyen süreçlerde Amerikan menşeili cihazlar haricinde diğer akıllı cihazlarda da benzer sorunlar yaşanacağı aşikar.
Söylediklerin gayet güzel şeyler Pardus Mobil sürümünün çıkması sevindirici ve gurur verici olacaktır.
Umarım bu çağrına Pardus ekibi kulak kabartır.

9 Beğeni

Pardus olsun veya olmasın milli mobil işletim sistemi şart mutlaka geliştirilmeli

9 Beğeni

Size sonuna kadar katılıyorum.

5 Beğeni

Bazı yerlerde işin maaliyet kısmı konu edilmiş.Valla abi işi bilenler varsa gerekirse bi lira dahi kazanmasa da kenarda duracak şekilde yavaştan yaparlarsa çok iyi olur. Kimse kullanmaz falan diyebiliriz ama şu var daha düne kadar kaç kişi android kullanıyordu şimdi durum nasıl. Dolayısıyla bilenler en azından yapsınlar kenarda dursun ihtiyaç halinde elimizde bir şey olur. Yok daha neler derseniz mesela Huavei meselesini biliyorsunuzdur. Amcalar kızdı dediler top bizim oyundan çık. Huavei de tamam top seninse ben de başka top var ben yine oynarım. Bizim işte bu gibi kendi topumuza ihtiyacımız var. Yok ya biz yapamayız derseniz geçmişe bir bakmalı engelleme olmadığı zaman neler oluyor neler.

4 Beğeni

Pardus Kendini kanıtlamış olan Debian tabanlıdır, eğer Mobil işletim sistemi olacaksa yine kendini kanıtlamış olan Open Source Andorid tabanlı olmalıdır. maceraya gerek yok. ABD-Çin savaşında huawei telefonun şuan tek çıkmazı işlemci gibi görünüyor. bu yüzden Open Source Risc-v işlemci bundan sonra gündemde olacaktır. bu sadece huawei nin sorunu değil tüm dünyanın sorunudur.

3 Beğeni

geliştiricinin elinde donanım yani cihazın olması lazım. 2. el bir cihazı ile 900 liradan benim gibi maddi sıkıntı yaşayan biri alamaz.ubuntu touch çatallaması yapıyorum ama deneyecek cihazım bir tek lg g2 var. alternatif nasıl yapacağım?

1 Beğeni

Ben bu yıl ARGE zirvesinde ilk Türk füzesi nasıl yapılmış öğrendim imkansızlıklar içinde geliştirilen bir projeyi başardık ve daha ne büyük başarılar imza atacak bu ülke, ülkesi için herşeyi yapmaya hazır insanlar oldukça.


Bu arada ben bunu düşünürken daha Apple yüz tanıma ve parmak izinin birlikte kullanılması ile ilgili bir şey söylememişti 1-2 aydır yayınlanmasını bekliyordum. Keşke daha erken yayınlansaydı.

1 Beğeni

Bundan sonra Kirin işlemci üretemeyecek. çünkü ARM lisansını geri çekti

2 Beğeni

https://ankaos.org/index.php?topic=14.msg17#new
bu da benim çalışmam

1 Beğeni

Windows 10 core OS gibi birşey de yapabiliriz nede olsa tüm cihazlarda çalışması için tasarlanmış bir OS ve linux desteği sağlayan bir sistem en önemliside Google Fuchsia OS’a rakip olacak bu pazara diğer linux tabanlı sistemlerde girecek bunların ilki biz olmalıyız.

2 Beğeni

Yerli Mobil İşletim Sistemi kesinlikle şart ancak bu işlerin sisteminde olabildiğince az Google uygulamaları da olmalı benim düşüncem.
Sebebi ABD şirketleri tarafsız ya da bağımsız değiller, siyasi olayları ticarete alet ediyorlar bu yüzden Google bence güvenilir değil. Yandex’e biraz yönelinebilir ve yavaştan yerli uygulamalar yazılabilir.
Bizler inanıyoruz, güveniyoruz.

2 Beğeni

Turkcell’imizin Yaani’si dururken Google dediniz ya çok güldüm doğrusu, eğer milli olmasını istiyorsak bu sistem Türkiye’nin dışarıdan gelen internet kabloları kopsa dahi düzgün çalışması gerektiğini düşünüyorum yani dışa bağımlılığı en aza indirmek ve yerli yazılımların kullanılmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlayan bir sistemimiz olmalı.

5 Beğeni

Bazı önerilerim:

  • Paket yöneticisi apt olabilir. Pardus Mobil için ayrı depo açılması gereklidir. Çünkü, masaüstü için olan veya konsol için olan her uygulama uygun olmaz.
  • Arayüz olarak X Pencere Sistemi ve Matchbox Pencere Yöneticisi kullanılabilir. X Pencere Sistemi ve Matchbox Pencere Yöneticisi zamanında mobil cihazlarda kullanılmıştır.
  • Pardus Mağaza gibi uygulamalar mobil sürümü için yeniden yapılandırılmalıdır.
  • Pardus Mobil için standart bir ya da birkaç donanım seçilerek bu donanımlar için geliştirilebilir.
4 Beğeni

•Arayüz olarak bu şekil nişey bence gayet uygun olur. Hızlı, rahat kullanılabilir… https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yandex.launcher
•Bence herşeyden önce işletim sistemi iyi ya da kötü BETA sürümü ile açıklanmalı bizler kullanarak eksiklerini bulup, iletip, düzeltmeliyiz ancak böyle birlik olunabilir, ancak bu şekilde geliştirilebilir. Ancak herşeyden önce Tübitak destek vermeli, devlet destek vermeli ve halk destek vermeli

1 Beğeni

Bence daha özgün bir tasarımı olmalı ve yaşa göre basitleştirilmiş bir sistem olmalı yâda kullanım şekline göre şekillenen bir sistem arayüzü olmalı.

1 Beğeni

Pardus telefon ve tabletler için işletim sistemi oluşturacak mı?
Bu tarzdan bir hedef var mı?

1 Beğeni

Bu yönde bir çalışma yoktur.