Termux aracılığıyla Pardus android cihazlara yüklenebiliyor bunu biliyorum benim merak ettiğim UbuntuTouch, Kali Nethunter gibi direkt android işletim sistemi yerine geçebilecek şekilde yapılabilmesi mümkün mü? Hali hazırda var olan varmı bulamadım. Mobil cihazlar için temel bir ağaç oluşturulup açık kaynaklı paylaşılıp her cihaz için geliştiriciler bulunursa çok daha büyük kitlelere hitap edeceğini düşünüyorum. Böyle bir projenin geliştirilmesini isterdim.
Merhabalar,
Evet gerçekten çok güzel olurdu. Aslında her alanda yerli ve açık kaynaklı yazılımların olması hem veri güvenliği hem de milli güvenlik için oldukça önemli bir konu. Ancak maalesef böyle bir mobil işletim istemi yapılsa da kullanıcı sayısı çok kısıtlı olacaktır. Çünkü Huawei gibi dev bir marka ABD’nin boykotundan sonra Harmony OS mobil işletim sistemini çıkardı. Daha önce kullanma fırsatım olmuştu. Çok kullanışlı bir işletim sitemi olduğu halde Google servislerinin çalışmaması yüzünden Huawei markalı telefonlar tercih edilmiyor.
Ama Pardus Mobile adında bir işletim sistemi olması ve tamamen Pardus ile uyumlu şeklide çalışması gerçekten de harika bir ekosistem kurulmasına olanak sağlardı. Aslında bu fikir güzel bir proje olarak topluluk tarafından da hayata geçirilebilir.
Diğer taraftan Android de Linux tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemi. Google servisleri kaldırılarak kullanılabilinir. Ancak bu durumda telefona root atmak gerekiyor. Bu durumda da ne yazık ki telefon garanti kapsamından çıkmış oluyor.
AOSP romlar gibi iki alternatif şeklinde çıkarabilir diye düşünüyorum; biri Google + Pardus uygulamaları ile kurulan diğeri ise sadece Pardus’a has kurulan şeklinde ikiye ayrılabilir, arayüzü kullanıcıya hitap etmesi akıcılık ve performans Google vs gibi uygulamarın olmamasını pek de etkilemez gibi. Benim tercihim akıcı, kullanışlı, kendi zevkime göre özelleştirme imkanı ve performans olarak iyi olan bir rom olurdu bir çok kullanıcı da bunu ister diye düşünüyorum, zaten Huawei cihazlara Google yükleniyor gbox uygulamasıyla Pardus da buna benzer uygulama çıkarıp tek uygulama ile de sorunu çözebilir.
Halledilebilir şeyler hocam, geliştiren biri olursa gönüllü olarak denerim hemen, geri bildirim olaylarını düşünmesine gerek kalmaz
Belki de tam bir işletim sistemi olamasa da Samsung’un One Ui’si gibi bir şey olabilir diye düşünüyorum.
Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.