Pardus Mobil versyonu çıkar mı?

Merhaba. Ben bir Pardus mobil versiyonu istiyorum. Ben Termux PRoot istemiyorum. Ben Ubuntu Touch, PostmarketOS, Mobian gibi bir şey istiyorum. Pardus Debian tabanlı olduğu için Pardus Mobil’in Mobian (Mobil Debian) tabanlı olmasını istiyorum. Bu konuda Pardus Mobil’de olmasını istediğimiz özellikler hakkından konuşulsun, spam yada reklam olmasın lütfen. İnşallah Pardus ekibi bunu görür ve Pardus Mobil versiyonu çıkarır.

4 Beğeni

Telefonlar için Pardus çıkarmak istersek Pardus’un bir telefon üreticisi olması gerekiyor. Çünkü piyasadaki tüm cihazların sürücülerini ve özel ayarlarını barındıran bir işletim sistemi çıkarmak imkansıza yakın.

Eğer Android ROM atma gibi işlerle uğraştıysanız bir telefona uyumlu bir sistem elde etmenin ne kadar zor olduğunu görmüşsünüzdür.

Eğer Pardus bir telefon üreticisine dönüşürse, kendi telefonunun donanımını da kendisi tasarlayacağı için sürücü ve yazılım konusunu çok daha rahat çözebilir.

Fakat sizin hayal ettiğiniz gibi tüm telefonlarda çalışabilecek ve indirip kurabileceğiniz bir mobil işletim sistemi maalesef pek mümkün değil :slight_smile: .

2 Beğeni

Uygulamalar da ayrı sorun olacak. Androidde sık kullanılan ne varsa eklenmesi lazım. Maps falan. Uygulama mağazası da mobil uyumlu olması gerekiyor. Br telefona os kurup hop bitti diyemiyorsun.

Kulağa hoş geliyor mobil uygulama bende isterim . Linux tabanlı bir sistem yaptın oda yetermi sorusu . Linux destekli mobil uygulama sorunu ve bunları tek bir servisten güncelleme yapacak düzen lazım .

android var,androidde linux cekirdegini kullaniyor,linuxun mobili android,ancak su olabilir,pardus temalari gelebilir andoide,pardus uygulamalari eklenebilir

çapraz derlenmesi gereklidir lakin her cihazda çalışması sorun olur samsung kendi ürettiği telefonlarda arm yada özel işlemci olabilir arm işlemciye sahip her telefon çalıştırabilir android linux çekirdeğini kullanıyor sadece çok az değiştirme var bunlar çekirdek dosyaları ile ilgili

Çok kolay bir şey olmadığını tahmin edebiliyorum. Büyük bir ekip çalışması ve çok uzun bir zaman gerekli. Tabi birde maddi kaynak gerekli.
Ancak böyle bir şeyin yapılması gerçekten harika olur bence.
umarım yakın geleceğimizde böyle çalışmaları da görebiliriz.

Android Linux çekirdeğini kullanıyor evet, fakat bizim kullandığımız Linux’tan farklı bir sisteme sahip.

Örneğin biz en basitinden GNU/Linux kullanıyoruz, fakat android Bionic/Linux, dolayısıyla bizim linux’ta çalıştırdığımız bir terminal programını alıp aynı mimari işlemciye sahip android cihazda çalıştıramıyoruz. Tekrar derlememiz gerekir.

Bu yüzden android geliştiricileri Android NDK ve SDK kuruyorlar.

2 Beğeni

Android’de Google Play Servisleri var ve play servisleri de seni izliyor ama Pardus GNU/Linux’ta böyle birşey yok.

Pardus Mobil’e AnBox ya da WayDroid yükledikten sonra Android uygulamaları çalıştırılabilecek