Pardus Mouseyi Görmüyor

Bilgisayarıma Pardus kurdum mouseyi bağladım ama çalışmadı. Ayarlardan mousemi seçtim yine çalışmadı. Mouse bozuk değil.

Mouse bozuk değil ise aynı mouse’un başka bilgisayarda çalıştığını test etmişsinizdir.

1- Kullandığınız mouse’un marka ve modeli ne?
2- Mouse’ı kullandığınız bilgisayarın marka modeli nedir? Masaüstü mü dizüstü mü?
3- Hiçbir fonksiyonu çalışmıyor mu yoksa imleç hareket ediyor da sadece butonlar mı çalışmıyor ya da tam tersi mı?
4- Hiçbir fonksiyonu çalışmıyorsa, o mouse’u taktığınız USB girişine çalışan başka mouse takıp denediniz mi? (USB arızalı olabilir)

1 Beğeni

Bilgisayarım dizüstü , mouse hiç çalışmıyor başka , mousem yok.

Fare ve klavye standart USB protokollerine sahiptir yani Linux, Windows, Android vs fark etmeksizin hepsi direkt destekler, eğer fantastik bir şekilde bağlanmıyorsa bilgisayarınıza ya USB portunuz bozuktur ya da fareniz. Örneğin wifi ile bağlanan bir ek özellikli oyuncu faresi gibi ise ek sürücüye ihtiyacınız olabilir.

  1. Aynı USB portuna çalışan başka bir cihaz takıp portun çalışırlığını kontrol edin.
  2. Çalışmayan farenizi başka bir bilgisayara takarak orada çalışıp çalışmadığını kontroll edin. Pardusla alakalı bir durum yok gibi.

İkiside çalışıyor.

a

“Oyun faresi” olarak bilinen bazı fareler, özel fonksiyonlara sahiptir ve gömülü yazılımlarında sadece windowsun tanıyabileceği temel donanım sürücüleri olabilir. Evet, farelerin de sürücüsü vardır. Ancak bazı farelerin sürücüleri sadece windows tarafında tanımlanabilecek şekilde olabilir. Dolayısıyla sağlıklı bir test için, standart bir fare bulup denemelisiniz. Muhtemelen bu test edeceğiniz fare ile sorun yaşamayacaksınız.

Elinizdeki fare ise gelecek çekirdek güncellemeleri ile tanımlanabilir hale gelebilir. Daha önce ethernet çipim o zamanların linux’u tarafından tanılanamıyordu, sırf bu yüzden çok uğraşmıştım. Ancak bir zaman sonra güncel kerneller gelince ethernet çipim sorunsuz çalışmaya başladı. Sizin durumunuz da buna benziyor olabilir.

Bazı özel donanımlar, örneğin joystikler, USB’den bağlanan dongle’lar, çeşitli USB uyumlu aygıtlar, ses kartları, hala kaldıysa TV kartları gibi spesifik aygıtlar linux tarafında çalışmazlar. Üreticiler bu tür aygıtlar için linux sürücüsü yazmıyor. Sırf bu yüzden bu tür aygıtlar yüzünden kullanıcılar çok sorun yaşıyor.

Dolayısıyla ve sonuç olarak başka bir fare ile test yapmak zorundasınız. Unutmadan, o elinizdeki fareyi windows’lu bir bilgisayarda test edin, ne olur ne olmaz emin olalım. Çalıştığını görüyorsanız haklıyım demektir.

Mouse umun pili bitmiş fark etmemişim.

O kadar yazıyı boşa yazdık desene :rofl:

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.