Pardusu temiz kurulum sonrası eğer uygulama deposundaki nvidia sürücü programı hata verir ise sıkıntı olabiliyor, sırf bu yüzden ben tekrardan temiz kurulum yapıp sadece elle sürücü yüklemeye çalıştım, ancak bu şekilde yükleyebildim aksi halde çakışma var diyerek bir sürü hata verdi sistem…
Pardusu temiz kurulum yaparak tekrar yükledim, nvidia sitesinden son sürücüyü indirdim ve elle kendim yükledim. Yüklerken çok sıkıntı yaşadım, 3-5 hata aldım, adım adım çözebildim en sonunda… Yararlandığım kaynaklar:
https://linuxconfig.org/how-to-disable-blacklist-nouveau-nvidia-driver-on-ubuntu-20-04-focal-fossa-linux
İlk olarak Terminal’i açın ve yeni güncellemeleri indirmek için aşağıdaki komutu girin:
sudo apt update
Güncellemeleri indirdikten sonra kernel bağlantısı indirmeniz lazım. Sisteminize göre aşağıdaki komutlardan birini girin.
64bit sistemler için:
sudo apt install linux-headers-amd64
32bit sistemler için:
sudo apt install linux-headers-686-pae
sonrasında nvidia sürücülerini yüklemek için ya bu komutu girin ya da aşağıdaki sayfadan elle kendi ekran kartı sürücüsünü indirip kaydettiğiniz dosyadan konsolla açarak kuruluma geçin…:
sudo apt install nvidia-driver firmware-misc-nonfree nvidia-cuda-dev nvidia-cuda-toolkit
Nvidia sürücü arama sayfası:
Bu sayfadan indirdiğiniz klasörde komut satırını açın ve ./ diyerek örneğin indirdiğiniz dosya: NVIDIA-Linux-x86_64-390.157.run ise şu şekilde kurabilirsiniz:
./ NVIDIA-Linux-x86_64-390.157.run
Eğer hatalar alırsanız hata cümlelerini internette aratınız ve çözümleri çıkar karşınıza…
Mesela şu sorun karşınıza çıkarsa:
sudo apt-get install linux-headers-`uname -r`
Kodunu yazıp enterlayın ve tekrardan nvidia kurulumunu başlatın… Bazen bilgisayarı yeniden başlatmanız da gerekebilir… Ben bi 2 saat uğraştım, en sonunda hatırladığım kadarı ile bunları yazabildim, başarılı oldu kurulum.
Hatırlayamadığım veya eksik yazdığım durumlar için verdiğim kaynakları bir inceleyin derim.