Pardus Oyunlar Hakkında

Pardus’ta Linux destekli tüm oyunları oynayabilirsiniz. Bu oyunların haricinde Windows destekli bazı oyunları oynamanız da mümkün. Eskiden sadece Wine aracı vardı, tek başına pek güçsüzdü ve bir çok oyunu veya yazılım açamıyordu. Ancak günümüzde Proton aracı var. Onunla beraber oyunların bir çoğu artık oynanabiliyor.

Linux’ta hangi oyunların oynanılabileceği hakkında ProtonDB sitesinden bakabilirsiniz: https://www.protondb.com/

Ben 2017 yılında Pardus kullanmaya başladığımda Linux çoğu oyunu açamıyordu. Proton yoktu, wine ise yetersizdi. Bu hafta Pazartesi’den Çarşamba gününe kadar vaktimi bu araçları test etmek için geçirdim.

Linux artık oyun oynamaya engel bir sistem değil. Proton sayesinde oyunlar sorunsuz oynanılabiliniyor. Sırası ile şu oyunları test ettim: NFS Shift, Call Of Duty 4, PES 2013, ETS 2, ATS, Business Tour, GTA 3, GTA Vice City, San Andreas, GTA 5. Deneyimlerimi aşağıya detaylıca yazıyorum.

Steam’da ayarlardan “Steam Play” özelliğini aktifleştirince Linux desteklemeyen Windows oyunlarını da kurabilir hâle geliyorsunuz. Steam üzerinden Euro Truck Simulator 2, American Truck Simulator, Business Tour oyunlarını test ettim. ETS 2 ve ATS zaten Linux desteklediği için onlara giriş yapmıyorum. Business Tour oyunu ise açıldı ve sorunsuz bir biçimde oynadım. Aslında bir takım sorunlar yaşadım ama bu sorunların oyundan kaynaklı olduğunu bildiğim için sorundan saymadım. Business Tour oyunu çünkü Windows’ta da sorunlu çalışıyor. Linux’ta da aynı performansı aldım. Sorunsuzdu.

Epic Games oyunlarını kurmak için Heroic Games istemcisini kurdum. İstemciyi açtıktan sonra Proton versiyonunu seçerek Proton yazılmını kurdum. Heroic Games’e Epic hesabım ile giriş yaparak GTA 5’i deneyimledim. GTA 5 açılırken Epic doğrulamasında sorun yaşıyordu. Bunun için küçük bir ayar yapmam gerekti. Bir arkadaş bu ayarı yapmama yardım etti. GTA 5 dışında hiçbir oyunda ekstradan bir ayar yapmam gerekmedi. Ayarın çözümünü arkadaşın yazısından bizzat alıntılıyorum:

Kaynak: https://btt.community/t/heroic-gameste-gta-5-acamadim/9776/2?u=batuhan_coskun

Bu ayarı yaptıktan sonra oyunu başarıyla açtım. Oyun grafik ayarlarını kurcalamaya başladım. Oyunu 1920x1080 çözünürlülüğüne çektim, tam ekran modunda kasıyordu, bu sebepten dolayı 1920x1080 ekran çözünürlülüğünde pencere modunda oynamaya başladım. (Pencere modunda olduğunu anlamıyorsun bile) Bilgisayarı ilk topladığım vakit Windows kurup oyunu deneyimlemiştim, aynı performansı verdi. Oynanılabilir. Çoklu oyunculuğu denemedim ama tek oyunculukta bir sorun yok.

Lutris programını kurarak, oradan da proton sürümü seçerek/kurarak elimde bulunan eskiden kalma korsan CD’leri denedim: NFS Shift, Call Of Duty 4, PES 2013, GTA VC, GTA San Andreas. Bunlarda hiçbir sorun yaşamadım. Hatta NFS Shift ile Call Of Duty’i keyifle oynadım.

GTA 3 ve GTA VC için Linux portable (resmi olmayan) sürümleri var. Onlarla da oynamıştım ama bazı sorunlar vardı bazen donup oyun kapanıyordu. Bunun yerine Lutris üzerinden Proton ile daha iyi oynanıldığını düşünüyorum.

Minecraft ve CS GO, CS 1.6, Half Life gibi geneli eski olan oyunlarda Linux destekleyen oyunlar arasında.

Bunun için bu videoyu da seyredebilirsiniz: https://open.lbry.com/@yusufipek:4/linux-oyun-oynama-rehberi-her-şeyi-oyna:8

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.