Bir süredir Pardus kullanıyorum ve sürekli bu konuda cevabını bulamadığım sorular alıyorum. Pardus projesi hakkında bilgi edinmek istiyorum.
Ne yazık ki internette somut bir şey bulamadım.
Proje üzerinde kaç kişi çalışıyor?
Projenin arkasında Tübitak var ama bu tam olarak ne anlama geliyor?
Bu proje için ekstra bir bütçe var mı?
Projede çalışan arkadaşlar kimler, gönüllüler mi yoksa çalışanlar mı?
Pardus projesi TÜBİTAK ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) çatısı altında yürütülür.[düzeltme Pardus; TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinden aynı ekiple Ekim 2024 itibariyle TÜBİTAK BİLGEM bünyesine taşındı.] Çalışan ekip sayısı, projedeki mevcut odak alanlarına ve bütçeye bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle şu tür uzmanlar yer alır:
Çekirdek Geliştiriciler: İşletim sisteminin teknik altyapısını geliştiren kişiler.
Arayüz Tasarımcıları: Pardus’un kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmasını sağlar.
Test ve Kalite Uzmanları: İşletim sistemindeki hataları bulup düzeltir.
Dokümantasyon ve Eğitim Uzmanları: Kullanıcılara rehberlik eden dokümanları hazırlar.
Topluluk Yöneticileri: Kullanıcı topluluğu ile iletişimi sağlar.
Bu ekibe gönüllüler de katkıda bulunabilir, özellikle açık kaynak topluluğu ile ilişkili projelerde.
TÜBİTAK’ın Projedeki Rolü
TÜBİTAK, Pardus’un geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği için finansal ve kurumsal destek sağlar. Bu durum şu anlamlara gelir:
Resmi Destek: Pardus, TÜBİTAK gibi saygın bir kurumun güvencesi altındadır.
Devlet Politikaları ile Uyum: Pardus, Türkiye’nin dijital bağımsızlığını artırmayı hedefleyen ulusal stratejilerle uyumlu olarak geliştirilir.
Ar-Ge Finansmanı: TÜBİTAK, Pardus’un araştırma ve geliştirme süreçlerine fon ayırır ve bu süreçlerin ilerlemesini denetler.
Proje İçin Ekstra Bir Bütçe Var mı?
Evet, Pardus için özel bir bütçe ayrılır. Bu bütçe şunları kapsar:
Geliştirme Masrafları: Yazılım geliştirme ve test süreçleri.
Eğitim ve Yaygınlaştırma: Pardus kullanımını yaygınlaştırmak için eğitim materyalleri ve kurslar.
Destek ve Teknik Hizmetler: Kullanıcılara destek sunmak için gerekli altyapı ve insan gücü.
Topluluk ve Ekosistem Gelişimi: Açık kaynak topluluğu ile birlikte çalışmak için etkinlikler düzenlenir.
Projede Çalışanlar: Gönüllüler mi, Çalışanlar mı?
Tam Zamanlı Çalışanlar: Pardus projesinde TÜBİTAK tarafından maaşlı olarak istihdam edilen tam zamanlı çalışanlar yer alır.
Gönüllüler: Pardus açık kaynak bir proje olduğu için dünya genelindeki geliştiriciler ve kullanıcılar gönüllü olarak katkıda bulunabilir.
Alt Yükleniciler ve Ortaklar: TÜBİTAK, bazı görevler için özel yazılım şirketleri veya danışmanlık firmalarıyla da çalışabilir.
Pardus’u Diğer Dağıtımlardan Farklı Kılan Özellikler
Türkiye Odaklı Geliştirme:
Pardus, Türkiye’nin yerel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiştir. Özellikle kamu kurumları ve eğitim alanında kullanılmak üzere optimize edilmiştir.
Kullanıcı Dostu Arayüz:
Pardus, GNOME ve XFCE gibi hafif ve kullanıcı dostu masaüstü ortamları sunar.
Milli ve Güvenilir:
Pardus, Türkiye’nin dijital bağımsızlığına katkı sağlar ve güvenlik açısından yerli çözümler sunar.
Eğitim ve Destek:
Pardus, kamu kurumları ve okullar için özel eğitim materyalleri ve teknik destek sağlar.
Hafiflik ve Performans:
Eski donanımlarda bile yüksek performans sunar.
Yerli Yazılımlar ve Uyumluluk:
Pardus, Türkiye’deki kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılayan önceden yüklenmiş yerli yazılımlarla gelir.
Detaylı geri bildiriminiz için çok teşekkür ederiz.
Pardus’un üzerinde çalıştığı güncel projeler veya özel fonksiyonlar var mı?
Aldığım ve kendime de sorduğum bir soru da. Pardus’un arkasındaki destek ve bütçe nedeniyle, dizüstü bilgisayar veya PC gibi yazılımlara, donanımlara sunulacak mı gelecekte ?
Pardus’lu bir cihazın sunulduğu belki yerli firmalarla işbirlikleri olacak mı? Ya da bileşenler ve sürücüler açısından Pardus ile çalışan önerilen cihazların bir listesi ?
benim de sık sık düşündüğüm şey, örneğin basit bir bağış yerine, bize projeler veya işlevler sunulsa ve ardından “crowdfunding” platformlarında olduğu gibi bir projeye oy versek ve ardından onu finansal olarak desteklesek daha iyi olmaz mı?
Bunun daha geniş bir kitleye ulaşacağını ve iyi bir pazarlama olacağını düşünüyorum.
Pardus projesi TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projedir, bizim vergilerimizden gerekli görüldüğü kadar bütçe zaten ayrılmaktadır. Tabi vergilerimizin gereksiz yerlere akıtılmayıp bu tarz projelere daha fazla katkıda bulunmanın daha doğru olacağı konusuna katılmaktayım.