Sistem seviyesinde PulseAudio, ALSA veya PipeWire ile ilgili Pardus’un kendi yapısından kaynaklanan bir problem olabilir. Sorunun masaüstü ortamıyla ilgisi yok gibi görünüyor.
Sorun yüksek ihtimalle sürücü kaynaklı, başka
dağıtımları canlı başlatıp deneyin isterseniz. Eğer onlarda gelirse kendinize uygun olan birtanesini seçip kurabilirsiniz.
Üstat sizin sorun sürücü ilgili olabilir. Uçbirim açın (Ctrl+Alt+T) ve şu komutları deneyin:
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install --reinstall alsa-base alsa-utils pulseaudio (veya pipewire-media-session)
sudo alsa force-reload
-Bu komutlar, ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) ve PulseAudio/PipeWire ile ilgili temel paketleri yeniden kurar ve ALSA’yı yeniden yüklemeye zorlar.
-"aplay -l " komutu ile ses kartınızın listede görüntülenip görüntülenmediğini kontrol edin.
-“lsmod | grep snd” komutu ile es kartı için gerekli çekirdek modüllerininin yüklü olup olmadığını kontrol edin.
-Nadiren de olsa, ses kartı BIOS/UEFI ayarlarından devre dışı bırakılmış olabilir kontrol etmenizde fayda var.
yaptığım testlerde sürücüden olmadığını net bir şekilde görüyorum şöyle açıklıyayım aplay -l komutu ile ses kartını gösteriyor hoparlör ve kulaklık fiziksel olarak çalışıyor(ikisinide başka cihazda denedim çalışıyor) gnome kullanıyodum sorun bütün testlerden sonra belki bu sürümdedir diye olası ihtimalle xfce sürümüne geçtim aynı test ve işe yarayabilir şeyleri yapmama rağmen sorun çözülmedi pulseaudio --start, alsa force-reload, speaker-test bu komutlar işe yaramadığı için de Bu da gösteriyor ki, ses altyapısı (servisler, yapılandırma dosyaları veya çıkış yönlendirmeleri) bozulmuş Eğer sürücü olsaydı:
aplay -l hiçbir ses kartı göstermezdi. dmesg | grep snd veya lspci | grep Audio çıktılarında hata olurdu.
modprobe snd_hda_intel` gibi modül komutları işe yarardı
Bu sorun PulseAudio / PipeWire / ALSA hizmetlerinin düzgün başlatılamamasından kaynaklanıyor. Donanım sürücüsü doğru yüklenmiş.
Sorun yazılımsal ve büyük ihtimalle Pardus güncelleme veya sistem yapılandırma hatasından kaynaklanıyor.
sudo apt update && sudo apt upgrade ile sistemi güncelledim.
alsa-base, alsa-utils, pulseaudio gibi temel ses paketlerini yeniden kurdum.
sudo alsa force-reload komutunu uyguladım.
aplay -l komutuyla ses kartım listeleniyor.
lsmod | grep snd ile gerekli çekirdek modüllerinin yüklü olduğunu gördüm.
Ayrıca hoparlör ve kulaklığı farklı cihazlarda test ettim, gayet normal çalışıyorlar.
XFCE masaüstü ortamına geçip orada da denedim, sonuç değişmedi.
YouTube gibi platformlarda “ses oluşturucu hatası” almaya devam ediyorum.
Donanımda ya da sürücüde bir sorun görünmüyor. Sorunun, sistemdeki ses altyapısıyla (PulseAudio, PipeWire veya ALSA yapılandırması) ilgili olduğunu düşünüyorum.
Üstadım hatanın pardus ile ilgili olup olmadığını anlamak için farklı bir sistemde test etmek gerekir. https://linuxmint.com/ adresinden mint linux indirip, kurulum iso’nu oluşturduktan sonra kurulum yapmadan canlı üzerinden denemenizi öneririm.
Yanlış bilmiyorsam Pardus PipeWire kullanıyor. PipeWire ile Pulseaudio birlikte kurulduğunda çakışma yapar. Pulseaudio’yu kaldırıp pipewire ve pipewire-pulse paketlerini kurduktan sonra kullanılmayan paketleri kaldırıp sistemi yeniden başlatın. Eğer sorun düzelmediyse temiz kurulum yapıp sistem üzerinde hiç bir değişiklik yapmadan sorunun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Sorun düzelirse sistem üzerinden yaptığınız bazı değişiklikler bu soruna yol açmış olabilir. Bir ara bir sorundan dolayı PipeWire’ı silip Pulseaudio kuracam diye tamamen bozmuştum zar zor düzeltmiştim.
doğru diyorsunuz ama bunlar içiçn yetkili şifresi lazım oda bende yok onu geçtim sistemi bu sorundan dolayı hiçbirşeye ellemeden yeniden kurmuşluğum var ama sorunn ondada çözülmemişti
sizin dediğinizde aklıma geldi ve hiç kurmadan https://distrosea.com gibi sitelerden tamamen sanal olarak denedim ve onlarda çalıştı hatta biraz daha ileriye gidip bu sorun için v,rtualboxa win kuruyodum şimdi ama sanal da çalıştıysa virtual ve windede çalışır ama pardus kaynaklı gibi görünüyor deneyeceğim denedikten sonra haber vereceğim (virtualde deneyeceğim verdiğim site linkinde ztn denemiştim ve ses geliyordu tabi bazı işletimler engel çıkarttığı için biraz deneyecekseniz uğraşmak lazım)
ikisi içinde yönetici şifre si yok elimde onun dışındada nasıl yapılcağını bilmiyorum bildiğim kodlar için yt şifresi istiyor ve kernel fln çoğunlukla çözmez bildiğim kadarıyla
Pardus’u kurarken parola belirlemediniz mi? Kurulumda belirlediğiniz kullanıcı parolası aynı zamanda root şifresi olarak ayarlanıyor. Elinizde USB ses kartı varsa onu deneyerek sorunun anakarttaki ses kartında mı yoksa Pardus’da mı olduğunu öğrenebilirsiniz. Anakart modelini veya laptop ise laptop modelini belirtirseniz sorunun anlaşılmasına yardımcı olabilir. Pardus dışındaki başka linux dağıtımlarını canlı olarak deneyip aynı sorunun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Belki Pardus ile alakalı bir şey olabilir ama zannetmem.
alsamixer komutunu çalıştırıp çıkan arayüzde F6 tuşuna basınca ses kartınız gözüküyor mu? Gözüküyorsa onu seçip oradan sesi ayarlamaya çalışın. Fakat ses kartının sistem tarafından algılanıp da ses vermemesi, speaker-test gibi direk ALSA üzerinden ses çalan komutların çalışmaması oldukça garip bir durum.