Pardus Sunucu Ağ Yapılandırması

Selamlar,

Bugün pardus server kurulumu yapmayı deneyimledim. disk yapılandırması yapıldı, grub yapılandırması yapıldı sunucu açıldı ancak bilin bakalım ne eksikti?
IP yapılandırması yapmamıştım, aslında yapmadığımı sanıyordum. Ancak, kurulumu aştan alıp tekrar incelediğimde otomatik DHCP’den dinamik IP aldığını gördüm. Sunucular için dinamik IP yapılandırması pek doğru bir yaklaşım değil IPsi değişince üzerined çalışan servis haliyle ulaşılmaz olacaktır, sonrasında sunucunun yeni aldığı IPyi araştırmanız gerekecektir.
Bu nedenle, sunuculara statik IP tanımlanır. Ubuntu ve RHEL server kurulumlarında DHCP bir seçenek olarak verilir, kullanıcı manuel IP yapılandırması yapmayı seçebileceği bir adım sunulur. Pardusda benim yaşadığım deneyimde olduğu gibi otomatik DHCP yapılandırması yapılıp geçilmez, ben ağ yapılandırmasının otomatik yapıldığını fark etmemişim mesela. ikinci denememde, manuel IP yapılandırması yapmak çin setup’ı kesip ağ yapılandırma adımına geri gitmem gerekti.

pardus’un server sürümü için otomatik DHCP yapılandırma özelliğinin kurulum aşamasında devredışı bırakılması kanaatimce daha doğru olacaktır.

Bu arada şunu da sormak istiyorum;
Pardus sunucu üzerinde zimbra CE, lider ahenk, engerek ve ahtapot sistemlerini deneyecektim. Pardus göç projesi için bir test ortamı kuruyorum. Sunucu tarafında pardus server kullanımı, prod ortamda tavsiye edilir mi? yoksa ubuntu linux, rocky linux gibi bilinen kararlı dağıtımlara mı yönelinmeli?

1 Beğeni

Ahtapot projesi için en son hatırladığım, forumumuzda @ibrahim.ari İbrahim ARI bey gönderileri cevaplıyordu.