Pardus Sunucu + KDE: Hızlı ve Özelleştirilebilir Bir Deneyim!

Herkese merhaba!

KDE masaüstünü çok seviyorum fakat Pardus’un KDE sürümünü çıkarmaması beni biraz üzmüştü. Yine de Pardus’tan vazgeçmek istemediğim için alternatifler ararken sunucu sürümünün üzerine KDE kurabileceğimi öğrendim. Linux’ta yeni sayılırım ama biraz araştırma ve birkaç denemeden sonra kurulumu başardım.

Pardus Sunucu sürümüne KDE’yi kurduktan sonra fark ettiğim şey, KDE’nin Gnome’a göre çok daha hızlı ve akıcı çalıştığı oldu. Açılış hızı, uygulamaların açılma süresi, genel sistem performansı… Her konuda KDE daha hızlı hissettirdi. Acaba bu fark tamamen masaüstlerinden mi kaynaklanıyor yoksa sunucu sürümünün daha yalın yapısı mı bunda etkili, tam olarak emin değilim.

Bu deneyimimi sizlerle paylaşmak ve belki de aynı arayışta olanlara yardımcı olmak istedim. Sizce bu hız farkının sebebi ne olabilir? Sunucu sürümüne KDE kuran başka var mı? Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

1 Beğeni

Masaüstüne göre performans değişebiliyor. KDE biraz daha akıcı.

Linux tarafında en ağır masaüstü ortamı GNOME’dur.

Yanlış tahmin etmiyorsam, Pardus ekibi bu masaüstü ortamını, biraz cafcaflı olsun, albenili, havalı olsun diye tercih etmiş olabilir. Bu forumda Gnome seven çok fazla kişi var. Onlara bakarsanız oldukça memnunlar.

Ben şahsen XFCE sürüm tercih ediyorum. Çünkü bilgisayar özelliklerim ne olursa olsun atiklik isterim.

Bir sıralama yapmak zor; ancak yine de kafama göre ağırdan hafife şöyle sıralayabilirim:

GNOME, KDE, Cinnamon, Mate, XFCE, LXDE.

Bunlar, Mate hariç, bir süre test ettiğim masaüstü ortamları. En ağır bir diğer masaüstü ortamı da ubuntunun eski resmi masaüstü ortamı Unity idi. Ancak ubuntu ekibi bu masaüstü oratmını terkederek, Gnome DE’ye geçti.

En hafif masaüstü ortamı LXDE, Lubuntu ile geliyordu. Ancak Lubuntu ekibi bu masaüstü ortamından vazgeçerek, LXQt masaüstü oratmına geçtiler. LXDE ortamı hala gönüllü ekiplerce ayakta tutuluyor; ancak geliştirmesi çok çok yavaş. Durmuş gibi birşey. LXQT, masaüstü performansı bakımından XFCE’ye eşit.

KDE’ye gelince. Arkasında çok çalışkan bir ekip var. Sadece masaüstü ortamı geliştirmiyor, birçok linux uygulamasını da geliştiriyorlar. Bunlar arasında video uygulamaları, resim uygulamaları, ofis uygulamaları, bazı oyunlar vb var.

2 Beğeni

Merhaba @FATIH_OZDEMIR Bey

Sunucu nerede barınıyor, özellikleri nelerdir ve kurulumu nasıl yaptınız biraz detay verebilir misiniz? Bende böyle bir sistem kurarak PuterOS gibi Pardus’u online olarak kullanmak istiyorum ama Pardus kurulumu veren sunucu merkezi yok gibi birşey.

Sunucu bir yerde barınmıyor Pardus sürümlerinden sunucu sürümünü laptop’uma kurdum.

2 Beğeni

Hangi sunucu sürümü kullandınız. Bilgisayarımı topladığımda deneyeceğim inşâallâh .

1 Beğeni

Pardus 23.2 Server sürümünün üzerine kurdum.

1 Beğeni

KDE muhteşem bir masaüstü ortamı. Çok geniş özelleştirme seçeneği sunması, kendi programları ve arayüzü olması gibi çok önemli artıları var. Plasma 6 ile çok daha akıcı olmuş.

Pardus’un Gnome ve XFCE ile sunulmasını anlıyorum. Sonuçta hangi arayüzü seçseler “Niye diğerini seçmediler” diyeceğiz. Ancak sadece KDE seçip de yola devam edebilirlerdi. Zaten KDE lastik gibi, arayüzü her türlü şekillendirme imkanı var. Tek can sıkan noktası çok sık çökmeler yaşanması.

Çökmeler kullanıcı sebebiyle mi yoksa sistemin durduk yere çökmesi gibi bir durum mu?

Ben kullandığım süreçte karşılaşmadım. Ancak detaylı özelleştirmeler yapılabilmesi yanında bu tür riskleri barındırıyor.

Durduk yere çökmüyorsa sıkıntı yok. Pardusa alışana kadar baya format çekmiştim. Bilgisayarı söküp kutuya koydum; topladığımda bunu deneyeceğim çünkü bilgisayarım 4gb ram yetersiz kalıyor.

1 Beğeni

Uzun bir süre sonra yeniden KDE arayüzlü sistem kullanıyorum. Şu an için herhangi bir sorun yok. 5-6 sene önce, uzun süre KDE kullandığımda sürekli çökmeler yaşıyordum. Baya iyileştirmişler sistemi.

Bu arada çökme, sistemin çökmesi değil, arayüzün çökmesi. Arayüz kendini yeniden başlatıyordu. Yoksa bilgisayar kapanması ve sistemin kullanılmaz hale gelmesi, reset istemesi gibi bir durum değil.

Bu durum devam ediyormu peki. Düzelmiş mi?