Pardus Sunucu Kurulumu

Bu sistemi kurdum fakat masaüstünü nasıl getireceğimi bilemedim . login ve şifre yazdım burada kaldım . İçerikte bulamadım .

1 Beğeni

pardus sunucuda masaüstü ortamı yoktur ama kurabilirsiniz.

Pardus Server sürümüne KDE, GNOME ve XFCE masaüstü ortamlarını tam bir şekilde kurmak için sırasıyla aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Bu işlem için root yetkilerine sahip olmanız gerekiyort.

NOT: Pardus için Config edilmiş sürümler değil Masaüstü ortamlarının Ham Halleridir.

Genel Ön Hazırlık

1. Güncellemeleri Yapın: Paket listelerini güncellemek için şu komutu çalıştırın:
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
  1. Gerekli Paketleri Yükleyin: Masaüstü ortamlarının düzgün çalışması için aşağıdaki temel paketleri yükleyin:
sudo apt install tasksel -y

1. KDE Masaüstü Ortamını Kurma

KDE masaüstü ortamını yüklemek için aşağıdaki komutları çalıştırın:

sudo apt install kde-standard -y

Alternatif (Full Paket): Eğer tam bir KDE deneyimi istiyorsanız şu komutu kullanabilirsiniz:

sudo apt install kde-full -y

Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki komutla KDE’yi varsayılan yapabilirsiniz:

sudo update-alternatives --config x-session-manager

Listeden KDE seçeneğini işaretleyin.

2. GNOME Masaüstü Ortamını Kurma

GNOME masaüstü ortamını yüklemek için şu komutu çalıştırın:

sudo apt install gnome -y

Alternatif (Minimal GNOME): Eğer daha hafif bir GNOME kurulumu istiyorsanız şu komutu kullanabilirsiniz:

sudo apt install gnome-core -y

GNOME’yi varsayılan yapmak için yine aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

3. XFCE Masaüstü Ortamını Kurma

XFCE’yi yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:

sudo apt install xfce4 -y

Tam XFCE Deneyimi İçin: Eğer tüm XFCE araçlarını içeren bir kurulum yapmak istiyorsanız şu komutu çalıştırabilirsiniz:

sudo apt install xfce4-goodies -y

Varsayılan masaüstü yöneticisini XFCE olarak ayarlamak için:

Masaüstü Ortamı Değiştirme

Eğer birden fazla masaüstü ortamı kurduysanız, oturum açma ekranında (LightDM, GDM veya SDDM gibi), kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeden önce sağ alt köşeden masaüstü ortamını seçebilirsiniz.

Ek Notlar

• Pardus’un kullandığı LightDM oturum yöneticisi KDE, GNOME ve XFCE ile uyumludur. Ancak masaüstü ortamına göre farklı bir oturum yöneticisi (ör. GDM için GNOME) tercih edilebilir.
  • Yükleme sırasında sisteminize uygun sürücü ve ağ yapılandırmalarını kontrol etmeyi unutmayın.
2 Beğeni

Teşekkür ederim . Nasıl kurulacağını anladım . Sadece biraz vakit ve internet kotası gerekli .

1 Beğeni

Direk masaüstü sürümünü kurun. Bunlar içinde hazır olarak gelir.

Pardus sunucu masaüstü sürümü hangisi

Eğer masaüstü ortamı istiyorsanız. Sunucuya da direk masaüstü sürümünü kurabilirsiniz. Aslolan sunucuda bash kodlarıyla terminal ortamında işleri yürütmektir.Masaüstü ortamı ektra alan ve ram kullanır.

sudo apt install kde-standard -y bunu kurdum . Pardus yazılım merkezini nasıl kurabilirim .

Sunucu kurma sebebim sade bir masaüstü deneyimi yaşamak . Arkada çalışan gereksizler olmasın (Ram-CPU kullanımını düşürmek niyetim.Bilgisayar 4gb ram) . Ben bilgisayarda film - müzik izlemem . Oyun oynamam . Herhangibir uygulama kullanmıyorum . İşim hep tarayıcı üzerinden .