Pardus sürüm isimlendirmesi

Merhaba forumda ilk günüm.
Arkadaşlar Pardus’un isimlendirmesni değiştirelim diyorum. Bu yıla göre isimlendirme modası geçti. Örneğin Pardus 2017.3 sürümü yayınlandı diyoruz. Şimdi hangi tarihteyiz?. 2018 sonu, 2019’a doğru gidiyoruz. Ubuntu bile bu isim düzenine zor uyuyor. Microsoft çoktan vazgeçti.
Önerim ilk zamanlarda olduğu gibi Pardus 1, 2…şeklinde yada eski usul hayvan isimleri ya da coğrafi isimler de olabilir.
Pardus Tuliana Anatolia, Pardus Grey Wolf yada Pardus Bozkurt, Pardus Aegypius monachus (Kara Akbaba), Pardus Hemidactylus turcicus (Türk Keleri) gibi.
Yada Pardus Mont Ağrı, Pardus Menderes gibi.
Saygılarımla.

1 Beğeni

Şu yıla göre isimlendirme modası geçti görüşüne kesinlikle katılmamakla birlikte her sürüme bir de kod adı verilmesini ben de destekliyorum.

Yanlış Yönlendirmeyi düzeltmek adına yazıyorum, Bu durumun üstünde çok kafa patlatıldı ve ona göre tasarlandı, Pardus 2017.3 diye bir şey yok, rakamsal çağrışım yapması için 17 yazıyor her yerde aslında kod adı onyedi dir. Bunu source list de de görebilirsiniz. Ubuntudaki xenial bionic diyor ya hani işte onlar gibi. Hem rakamı ifade eden hemde Türkçeyi gavurların telaffuzuna sokmak + güzel bir codename olması adına bu seçilmiştir. (Bunun bizzat başarılı olduğunu debian maintanerlarından duyarak gözlemledim. Pardus Seventeen değil Onyedi olarak konuşuyorlar.) Pardusun bir sonraki LTS codename i de ondokuz dur.

Pardus un codename leri yıllar ile ilgisi yoktur ve üzerinde kafa patlatılmış bir dizayndır. Pardus onyedi nin uzun süreli destek tarihi 2021 dir. Biz salakmıyız hem seneye bağlı isim yapıp hemde LTS tarihini 2021 vereceğiz …

Tekrar yazıyorum, Şuanki Distronun adı sadece PARDUS dur. 17 si 5 i 2013 ü eskiye saygıdandır. 17 rakamı yıl ile ilgisinden çok hatırda kalması adına yazılmış güzel bir dizayndır. Nokta.

Not: Bir sonraki codename ondokuz, LTS 2023, bir sonraki yirmibir LTS 2025 …

3 Beğeni

Yunusemre bey. Derlerki şiir manası şairin kalbindedir. Ben de öğrenmiş oldum. 17.3’ün 2017.3 olmadığını. Bu şekilde bir kodlamanın kullanıcıya 2017.3 çağrıştırdığını söylemiş oldum.

1 Beğeni

Bunu yazarken bu konu ve sizin mesajınızı tam olarak hedeflememiştim ama aşağıdaki ifadeniz de hoş değil açıkçası. Ben ilk çıktığı günden beri pardus’u kullanmaya etrafıma tanıtmaya ve kullandırmaya çalışıyorum. Siz geliştiricilerin emeklerine saygımız sonsuz, az kişi ile çok iş yapmaya çalışıyorsunuz farkındayız ve her zaman yanınızdayız. Ama basit bir eleştiride bile savunmaya geçmekten ziyade eleştiriyi yapanın penceresinden bakarak “acaba haklı olabilir mi?” denilebilir. Bakın Linuxmint pardus ile beraber kullandığım dağıtım. Ondan da vazgeçmem zor, zira en azından benim çektiğim fotoğrafları sürüm arkapılanı olarak iso kalıbına ekliyor. Bu da onu kullanmam için bir etken olmakla beraber, asıl cazip yanı kullanıcısının katkılarını maksimum düzeyde önemsemesi ve kendini bu yönde geliştirmesi. Ben kendi açımdan pardus’u her bilgisayar ekranında her kurum ve kuruluşta hatta cep telefonumda görmek istiyorum. Bu ise eleştiri ve katkılara açık olmak ve hep diğerlerinden farklı olanı kullanıcıya sunmak ile çok ilgili. Fazla uzattım, başınızı ağrıttım, affola.

1 Beğeni

Açıklama için teşekkürler, ben kod adı boş bırakılamadığı için sürüm numarasının yazıya dökülmüş hali diye düşünmüştüm. Gerçi hala onyedi gibi bir kod adındansa yine türkçe olan başka şeylerin kod adı yapılması taraftarıyım ama sizin de dediğiniz gibi bunlar ekip tarafından düşünülerek karar verilmiş şeyler. Bizler de kendi fikirlerimizi beyan ediyoruz.

Pardus 17 2017, pardus 19 2019 gibi yılları çağrıştırdığı konusuna katılıyorum. Ve isimlendirme konusunda 1. 2. 3. vb şekilde devam etmesi daha uygun diye düşünüyorum. Eğer isimlerdeki 17, 19 gibi ifadeler yılları ifade etmiyorsa 18 nerede? Neden 17 den sonra 19 çıkacak? Ve neden 2017 yılında çıkan sürüm 17, 2019 da çıkacak sürüm 19 diye isimlendiriliyor. Geliştirici arkadaşların sert ifadelerle pardus’a gönül vererek kullanan bizim gibi son kullanıcıları deyim yerindeyse “haşlamasını” da anlayamıyorum. Burada daha güzel nasıl olabilir ve yıllara dayalı isimlendirmenin sakıncalarını dile getiren bir paylaşım var sadece.

Neden öyle düşündünüz veya ben de sizin gibi tanımlayım “deyim yerindeyse” manupüle etmek için mi yazdınız. Gönderimden alıntı yaparak kanıtlayınız lütfen yoksa hüsni zan yapamayacağım.

Selamlar.

Yaptığınız ithafla açıklamanız çok farklı şeyler …

Herşey ortada ben de insanım. Robot değil …

Şunu bilmediğinizi yorumlarınızdan çıkararak bilgilendirme adına yazıyorum:

Bir konuşmada tonlama, telaffuz kabiliyeti anlamı tamamen değiştirebilir. Sabit yazı okurken de yazıyı okuyan kişi beyninde nasıl tonluyorsa öyle bir anlam çıkarır.

Sonuç olarak ya kendinizi ifade edemiyorsunuz ya da okurkenki ruh haliniz direk yorumlarınıza yansıyor.

Şöyle sakince okuyunca bana karşı yazdığınız yanıtlar tutarsızdır anlamını çıkardığımı şahsi düşüncem olarak belirtmek istiyorum.

Teşekkürler.

1 Beğeni

Uzatmaya gerek yok zaten yazdıklarımı okumadan cevaplar verilmiş gibi hissettim. Ben de az kişi ile yapılanlara vurgu yapmış, pardusu daha iyi yerlerde görmek adına eleştirilere açık olmaktan bahsetmiştim. Boşverin gitsin…

sezgin hocam sizde haklısız ama az kişiyele bircok bircok iş yapmaya çalılıyor bence ben inanıyorum ki ileride pardus büyüdüğünde bu gibi sıkıntılar sevince mutlulağa dönecektir. mac os geçmişine bir bakın ne sıkıntılarla uğraşmış şimdi ise dünya markası untmayınki her sıkıntın arkasından bir rahatlık gelir.