Pardus sürüm önerisi

Atom işlemcili 2gb ram li minibook bilgisayara hangi sürüm pardus yükleme lazım. XP de internet ve işlemler yavaş çalışıyor? Önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Genelde eski bilgisayarlara, -özellikle netbooklara, minibooklara- az Ram harcadığı için ve az kaynak tükettiği için Antix Linux’u tavsiye ederler. Benim yazım daha çok kullanıcı deneyimiyle alakalı olacaktır.

Komşumun Intel Atom işlemcili netbook dizüstü bilgisayarına Antix Linux kurduk. İlk başlarda iyiydi sonra uçbirimde sistemi güncellerken ya da bir paket yükleme işlemi devam ederken rtl8821cu dkms yazıyor ve işlemi sonlandırıyordu. Rtl8821, bir kablosuz alıcılı usb donanım aygıtının modeli. İnternette paylaşılan çözümleri denedim, sorun çözülemedi. Antix Forum’a da aynı hata iletilmiş ama bir çözüm yolu hala yok.

Bu sebeple yarın iş yerimde boş olduğum bir zaman en küçük dosya boyutu olan net-install Debian 32 bit kurulumu yapıp ardından da Xfce 'yi kuracağım. Ve tabii ki komşumun istediği Diyanet Kur’an.exe programı için de wine kurmam gerekecek. Antix Linux’da da böyle kullanmıştı. Yazıları büyütmesi Diyanet’in uygulamasında daha kolay. Ancak yazılar görünmemişti, debian için yazılmış microsoft fonts paketini yükleyince menüdeki yazılar da görünür oldu.

Antix Linux, kurulumda sürücüleri otomatik tanımıştı. Ek kurulum gerektirmemişti. Ram harcaması tutarlı olduğu için bilgisayarın pilde çalışma süresi de bayağı uzundu.

Ama denediğim kadarıyla Antix Linux 'un kararlılık (stabilite) problemi var. Arayüzü büyük oranda Türkçe olduğu halde bir defasında tüm menü kendiliğinden İngilizce olmuştu. Ve menüde Türkçe yazan kelimeler bazen Menü yerine M… yazması gibi eksik gözüküyordu.
İngilizce dilindeki LibreOffice paketi kurulu gelmişti. Kendisi İngilizce bilmediğinden LibreOffice 'i kaldırıp Apache OpenOffice 'in Türkçe 32 bit paketini kurduk. Programın çalışmasında sıkıntı yoktu ama menüdeki ofis seçeneğinde bazen Apache OpenOffice ile alakalı Writer, Calc, vb. paketlerin isimleri gözükmüyordu. Yine bu da Antix Linux 'un kararlı çalışamadığını gösteriyor. Bu arada bilgisayarın rami 2gb olduğu için YouTube sitesine girince kendiliğinden başlayan reklamı izlemekte zorlandık. Ram yetersiz gelmesinden dolayı maç videoları da takıla takıla izlenebildi. Ama ram kullanım grafiğini gösteren sağ alttaki bildirim grafiği hep kırmızı renkte ve üst sıralarda yerini korudu. Youtube 'dan çıkınca grafik tepelerden düşmeye başladı ve normale döndü.

Bir de bazen bilgisayarı başlatıp oturumu açtıktan sonra masaüstü görünmüyordu. Masaüstündeki paketlere erişmek için bilgisayar adınızın bulunduğu dosya yöneticisine girip desktop yazan klasörü açmanız gerekiyor. Wine ile çalışan bir uygulamayı çift tıklayınca başlatmıyor, kaynak kodunu gösteriyor. Uygulamayı açmak için sağ tıklayıp aç seçeneğine imleci getirip " … ile çalıştır" yazan şimdi hatırlayamadığım bir seçeneğe tıklanması gerekiyordu. Beklemekten programın açılmayacağını düşündüğünüz bir anda program açılıyordu. Bu da 2Gb Ram ile alakalı olabilir.

Bu sebeple daha çok destek alacağını düşündüğüm ve daha çok popüler olan Debian dağıtımının 32 bitlik sürümünü kurmayı düşünüyorum. Sistem gereksinimlerine baktığımda da 2Gb ramli bir bilgisayarı olan normal bir ev kullanıcısı, YouTube 'a girmediği takdirde bilgisayarında kasılma olmayacaktır diye tahmin ediyorum.

Not: Önce Microsoft Windows Xp kuruluydu. Çeşitli programlara girince bir süre sonra şu programın yolu bulunamadı, şu programa erişilemedi gibi hatalar yazıyordu. İnternette yazılan tavsiyelere göre Antix’i kurmuştuk.

Ha bir de başlarda Antix Linux 'a alışamadığı için ve Diyanet Kur’an 'ın Android sürümünü kullanmak içi. Androidx86 32 bit kurmayı iki sefer denedim. İki denemde de flaş belleğimi bilgisayarlar göremez oldu. Hangi programı kullandığımı hatırlamıyorum; şimdi hatırladım internetteki videolu anlatıma göre Microsoft Windows’un uçbirimi olan CMD 'ye komutlar yazarak ve çok uzun saatlerce bekleyerek tekrar kullanır hale getirebildim. İkisinde de flaşımı zor biçimlendirmiştim. Bu sebeple Antix Linux 'da kalmaya devam etmişti.

Pardus’un sunucu sürümünün 64 bitlik olduğunu biliyorum. Ben komşumun bilgisayarına kuramam ama belki siz kurarsınız.

İşte önerilebilecek üç sistem:

-Android x86.
Gündelik küçük işler ve internette sörf gibi işlerinizi halledersiniz.
-Lubuntu.
LXQT masaüstü ortamıyla gelir. Gündelik basit işler ve internet için fazlasıyla idare eder.
-Puppy Linux.
Önermem. Yazılımlar son derece minimal ve birçok yönden kırpılmıştır. İşinizi görür mü bilemiyorum. O sisteme anca bu gider diyerek listeye aldım.

Bu üç sisteme ek olarak, herhangi bir linux’un temel versiyonunu (örneğin Pardus’un server sürümü, Debian işletim sistemi, Ubuntu’nun temel hali gibi) sistemleri komut satırı vasıtasıyla kurarak LXDE masaüstü ortamını kendiniz elle kurabilirsiniz.

Son olarak, sisteminizin düşük donanıma sahip olması, özellikle internet üzerinde youtube videolarını izlerken vb çok kasılacağı anlamına geliyor. Hangi sistemi kurarsanız kurun, günümüzün internet sisteminde o sistem öyle ya da böyle kasılacaktır. Bu nedenle yeni bir donanım edinmeyi düşünmelisiniz.

Özgür kullanımlar dilerim.

Bence mint LMD 32 bit yükle dene. Mem hafif hemde pardusa en yakın işletim sistemi. Gayet kullanışlı.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.