Pardus tabanlı distro oluşturma

Ben kendi Pardus tabanlı Linux dağıtımımı üretmek istiyorum. Önceden bir iki deneme yapmıştım ama ben o kadar da yapamadım. Bana yardım eder misiniz?

1 Beğeni

Pardus’un kendisi de Debian tabanlı bir dağıtımdır.

Herhalde Pardus 23 aslında Debian Bookworm sürümü oluyordu.

Bağlantıdaki Debian çalışan sürüm ile arzunuza göre bir ISO kalıbı oluşturabiliyormuşsunuz.

Hiç sınamadım.

Açıklamaları burada bulabilirsiniz.

Evet ben de biliyorum Pardus’un Debian tabanlı olduğunu. Ama sorun şu ki, ben Pardus yapılandırmalarının üstüne kurmak istiyorum dağıtımımı. Zaten ZorinOS gibi çoğu dağıtım Ubuntu tabanlı. Yani Debian. Onları geliştiren yazılımcılar da zaten Debian’ın üstüne değil özel yapılandırmalar içeren Ubuntu ile üretmiş. Debian değil Ubuntu tabanlı deniyor mesela. Ben de o mantıkta Pardus’u sevdiğim için Pardus’tan üretmek istedim. O yüzden Pardus’un live build yapılandırması gibi bir şey bulursanız bana da bu konudan söylerseniz iyi olur sevinirim.

Pardus üzerinden bir geliştirme (spin veya remix) yapacaksanız, bazı engellerle karşılaşabilirsiniz. Öncelikle sorunuza yanıt vereyim, nasıl işletim sistemi yapılır, ya da nasıl çatallanır, orasını hiç bilmiyorum. Bu noktada yardım edemeyeceğim. Ama bilmeniz gereken önemli şeyler var. Mesela marka ihlali yapmamanız gerekiyor.

Hatta bir noktada TÜBİTAK’tan izin almanız da gerekebilir. Ben bu tip marka ve ihlal konularına hakim olmadığım için YZ’ye durumu size aktarabilecek kadar metne dökmesini istedim ve şöyle dedi (YZ’nin oluşturduğu açıklama):

"Pardus, TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirilen ve markası tescilli bir işletim sistemidir.

• İsim ve Logo: “Pardus” ismi ve o meşhur pars logosu TÜBİTAK’ın tescilli markasıdır. Eğer Pardus’u temel alan yeni bir dağıtım yapacaksanız, adını “Pardus X Edition” koymak için yasal olarak TÜBİTAK’tan izin almanız gerekir. İzin almadan bu ismi kullanmanız marka ihlaline girer.
  • Kodun Yeniden Dağıtımı: Pardus’un reposundaki paketleri alıp kendi adınızla (örneğin: “Anadolu OS”) yayınlamanızda hiçbir yasal engel yoktur. Ancak sistemin içindeki “Pardus” yazan yerleri, duvar kağıtlarını ve logolarını temizlemeniz (de-branding) en güvenli yoldur."

Ve ilave ediyor:

" Özetle Ne Yapmalısınız?

Yeni bir dağıtım oluştururken şu adımları izlerseniz yasal bir sorunla karşılaşmazsınız:

1. Markayı Değiştirin: Dağıtımınıza yeni bir isim ve yeni bir logo bulun.
  2. Görsel Materyalleri Temizleyin: Sistemin açılış ekranındaki (Plymouth), masaüstü duvar kağıdındaki ve “Hakkında” kısmındaki Pardus logolarını kendi logolarınızla değiştirin.
  3. Lisans Bildirimlerini Koruyun: Kodların içindeki “Copyright (c) TÜBİTAK” gibi ibareleri silmeyin; onlar kodun yazarına ait tarihsel kayıtlardır. Siz sadece “Modified by [Sizin Adınız]” gibi eklemeler yapabilirsiniz.
  4. Debian Tabanını Unutmayın: Pardus zaten Debian tabanlı olduğu için, aslında bir “Pardus Çatallaması” yapmak yerine, Pardus’un kullandığı özel paketleri kendi Debian tabanlı sisteminize eklemek teknik olarak daha temiz bir yoldur.

Küçük bir not: Linux dünyasında bu işe “Spin” veya “Remix” denir. Eğer sadece Pardus’un üzerine birkaç program ekleyip bir ISO alacaksanız, buna “Pardus Remix” diyebilirsiniz ancak bunu halka açık dağıtırken Pardus ekibiyle iletişime geçip “Pardus ismini kullanabilir miyim?” diye sormanız sizi tüm yasal risklerden ari kılar."

Yani isim ve logo, onların markasını oluşturuyor. Bunları kullanmayacaksanız, açıklamalarda “TÜBİTAK-ULAKBİM’in Pardus GNU/OS’undan remixlenmiştir” gibi birşeyler yazarsanız, bir de mümkünse ekiple iletişime geçerek izin alırsanız, yasal olarak hiçbir sorun kalmıyor. Bundan sonrası sizin teknik bilginize kalmış.

Örneklerde yansı olarak örneğin http://mirror/debian yazıyor.

Bunu değiştirip Pardus deposu eklemek düşünülebilir.

Sonuçta biri elma biri armut değil.

Örneğin Pardus’un OpenBox temelli kalıbı yok.

Manjaro gibi dağıtımlarda kullanıcıların kendi paketlediği sürümler de bulunabiliyor.

Bence illa Pardus kullanmak zorunda değilsiniz. Linux camiasında nice dağıtımlara temel olmuş Debian zaten Pardus ile benzerlik göstermektedir. Hem onunla ilgili bir çok içeriğe ulaşabilirsiniz. Pardus tarafında VAR/YOK demiyorum ancak

Ben bir tane oluşturdum.

Pardus üzerinde öncelikle gerekli yazılımı kuralım.

sudo apt-get install live-build

Daha sonra bir dizin oluşturuyoruz.

mkdir kalıp

Sonra dizine girelim.

cd kalıp

Burada da tekrar aynı işlemleri yapıyoruz.

mkdir ders1

Sonra dizine girelim.

cd ders1

Aşağıdaki komutu verdim.

sudo lb build 2>&1 | tee build.log

Çıktısı şu şekilde oldu.

P: live-build 20230502pardus1
P: Building for a debian/bullseye/amd64 system
I: Valid Release signature (key id A4285295FC7B1A81600062A9605C66F00D6C9793)

Hala kalıbı üretiyor.

Ben ayrıca Pardus uygulamalarını ve Pardus deposunu entegre etsem nasıl şeyler yaşarım? Yasal olarak bir takım olaylar yaşar mıyım?

Zannetmiyorum.

Belki memnun bile olabilirler.

Pardus GPL lisansı kullanıyor olması lazım.

Manjaro sayfasına bakarsanız i3, Cinnamon gibi masaüstleri topluluk tarafından hazırlanıyor.

Üstteki kalıbı ürettim. Ama açılmadı.

İlk kalıpta Xorg bile yoktu.

Kalıp üretme oldukça vakit alabiliyor.

Bunu ben de çok kez düşündüm.
Mesela bir KDE Spin çok isterim. Pardus için birkaç faydalı araç geliştirmek olabilir.

Yeni sürümle birlikte, özellikle Gnome tarafında güzel gelişmeler oldu ama neden hâlâ bir KDE sürümü olmadığını anlamış değilim. Benim için KDE artık XFCE’nin yerini aldı; çünkü akıcı çalışmak için artık eskisi kadar çok kaynak tüketmiyor.

Aynı şekilde Cinnamon da eski donanımlarda çok iyi performans sergiliyor. Üstelik her ikisi de XFCE’de olmayan pek çok özelliğe sahip. KDE, kişiselleştirme konusunda tam bir powerhouse; Cinnamon ise daha sade olmasına rağmen XFCE ile kıyaslandığında kesinlikle daha iyi bir deneyim sunuyor.

Yüzde yüz size katılıyorum. Cinnamon ve KDE nin ram tüketimi xfce ile hemen hemen aynı. Xfce nin komple bir revizyona girmesi lazım. Hala ekran yırtılma olayları var. KDE spin yapılacak bildiğim kadarıyla. Forumda Pardus ekibinden bir arkadaş yazmıştı.

1 Beğeni