Pardus Tamam mı? Devam mı?

Yaklaşık bir yıldır çalıştığım eğitim kurumunda, BT laboratuvarındaki tüm bilgisayarlarda tek işletim sistemi olarak Pardus 17 sürümü kurulu olarak eğitim veriyorum. Çeşitli konularda zorluklar yaşadık. MS Windows ortamındaki çeşitli uygulamaların ya eşdeğerini bulamadık (lego ev3 software,) ya play on linux ile kurulum yaptık(zaxe desktop) ya da kullandığımız araçları/dili açık kaynak olanları ile değiştirdik(small basic<>python turtle–C#<>Java–MS Office<>libre office).
Bu konularda eksikler yaşamayı göze alarak, edinilen deneyimleri kenara bırakarak Pardus’u aktif kullanmak istedik. Açıkçası esas hedefim linux ortamında kullanıcının ne kullandığının daha farkında olması ve bilgisayar çalışma mantığını daha iyi anlayabilmesi idi. Bu konuda MS Windows ortamında anlatmakta zorlandığım birkaç konuyu daha rahat ifade edebildim.
Sene sonunda Kurum BT öğretmenleri olarak durum tahlili yaptığımızda birkaç soru işareti ve kararsızlıklar yaşadık:
1- Örneğin Pardus Mağaza çok güzel fakat MEB hattında direk çalışmıyor.(Ya da biz beceremedik.)
2- Direk pardus ile alakası olmasa da “pip3” komutu MEB hattında çeşitli modullerin kurulumunda sorun çıkarıyor.
3- Sistem olarak çökme yaşamadık. Fakat pencere yöneticisi sürekli hatalar verdi. Çeşitli uygulamalar açık olmasına rağmen arayüzüne ulaşmak için alt+tab tuş kombinasyonunu kullanmak zorunda kaldık. (Belki yine çözülebilen problemdir de biz çözemedik)
4- Örneğin belli işlemlerin etkin olan pencereleri varken sürekli tekrar yeni pencere açması. Örneğin; windows tuşu+p tuş kombinasyonu ile gelen ekran ayarı penceresi her basmada tekrar tekrar açılıyor.(Belki yine çözülebilen problemdir de biz çözemedik)
5- Dosya yöneticisi (Thunar) ile ilgili çeşitli sıkıntılar yaşadık. Örneğin Windows ortamındaki her dizin için ayrı bir sıralama ve görüntüleme şekli belirlenememesi kötü bir durum.
6- Kullandığımız çeşitli araçların (spyder, mblock, Libre office, Fritzing vs.) kararsız çalışma durumları ile karşılaştık.

Dağıtımlar kullanılmadıkça yaşayamaz bunun farkındayım fakat; bu bağlamda en merak ettiğim konular: Pardus 19/Gnome sorun yaşadığım pencere yöneticisi/dosya yöneticisi sorunlarına çözüm olur mu? Pardus Dağıtımının devamlılığı ve desteği ne kadar sürecek? Bir anda ilk Pardus deneyimi gibi öksüz kalabilir mi?
İşin özü önümüzde üç yol var
1- Pardus’a devam etmek
2- Ubuntu/Mint tarzı bir dağıtıma geçiş yapmak
3- Windowsa geçiş

İçtenlikle yapacağınız yorum/bilgilendirme ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

İyi günler, iyi çalışmalar.

1 Beğeni

Merhaba,

Öncelikle teşekkürler…

Pardusla devam etmeniz Pardus’un isterlere daha hızlı cevap verebilmesize katkısı açısından önemlidir.
(Ancak önünüzdeki seçeneklerden 2. tercih te uygun bana sorarsanız.)

3 gün önce (6 Temuz 2019) Resmi Gazete de yayımlanan “Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri” genelgesi ve bu güne kadar yayınlanan bir çok “Strateji Eylem Planı” nda değinilen Açık kaynak uygulamaların yaygınlaştırılmasın önemi başlıkları Pardus desteğinin devam edeeğinin göstergesidir.

Sizlerin bir eğitimci olarak sahipli ve kapalı kaynak yazılımlar yerine geleceği şekillendirecek açık kaynak ya da özgür yazılımların eğitimlerine öncelik vermeniz elzemdir. Zira birçok kapalı kaynak yazılım kodlarını açmaya başlamış firmalar bu tarafta kendilerini konumlandırma çabasına girmişlerdir. Firma evlilikleri ya da satın alınan yazılım projeleri/firmaları bunun göstergesidir.

Karşılaştığınız problemleri sizin için ikinci bir iş olacak ama (copy + paste ile zamanınızı çok almaz umarım. bu başlık bizim de tekrar burada diğer forum üyelerine duyurmamızı sağladı ayrıca ) Pardus portal den “Pardus Talep İlet” seçeneği ile hata ve iyileştime kategorisinde olan maddelerinizi talep olarak açabilir misiniz.

  • Pardus magazayı bir DNS e taşıdığımızda sorunu çözeceğiz diğer türlü MEB ağında her il için ayrı ayrı ipgili IP ye izin ver demek zorunda kalıyoruz.

  • 19 ile birlikte GNOME masaüstü ortamı daha stabil olacakır.

  • Meta tuşu + P extra takılan her monitör için ekrana otomatik geldiğinden kısayol tuşunda da söylediginiz üzere sürekli yenisini açmakta ve ele alınması gerekmekte.

  • Dosya yöneticisi olarak yaşadığınız problemleri detaylı paylaşabilir misiniz ya da aynı problemleri “Nemo” da test edebilir misiniz?

  • Kullandığınız araçlarda stabil sürümler aslında mevcut ancak ben de sizler gibi bir uygulamada beta sürüm çıktığında hemen kurup deniyorum ve haliyle düzeltmeler öneriyorum.

  • Sorunsuz bir yazılım elbetteki olmaz düşüncesiyle desteklerinizi bekleriz…

Tekrar teşekkürler…

6 Beğeni

Merhaba;
Hocam da ifade etmiş…
İllede bu yazılımı kullanmak durumunda değilsiniz. Başka bir dosya yönetici kullanabilirsiniz.
Sadece dosya yöneticisi konusunda değil her türlü yazılım ve sorun konusunda alternatifler denemek suretiyle sorunları çözmek mümkün.
Lakin insanların genel tercihinin daha sade ve basit yazılımlar olduğunu müşahede ettiğimi de ifade edeyim.

Selamlar.

Bu iki madde gerçekten de can sıkıcı, özellikle de lab ortamındaki masaüstü PC’lerde. Notebooklar yine hotspot gibi yöntemlerle veya kucaklayıp eve götürmek suretiyle bir şekilde güncelleniyor, paketler kuruluyor ama sabit PC’ler çok zor.

1 Beğeni

Merhaba;
Bu konuyu network birimi kolayca halledebilir aslında. Dediğiniz elbette çok can sıkıcı. Cihazı kucaklayıp götürmek veya kendi mobil verisini kullanmak… MEB merkezi olarak bu meseleyi halletmesi gerekiyor.

Selamlar.

Cevaplar için teşekkürler.
Dediğim gibi asıl isteğimiz Pardus ile devam etmek. Burada en önemli sorun Pardus Mağazanın kullanımındaki problem. Devlet bu kadar destek olmaya çalıştığı bir sistemin; bana göre en etkili ve ilgi çekici kısmını engelliyor. Pardus 19/Gnome sürümünü sabırsızlıkla bekliyoruz.
Pardus eğitim kurumlarında yaygınlaşmadığı sürece geniş kitlelere ulaşması zor gözüküyor. Bu ortamı kullanan öğrenciler iş hayatına atılmalı ki orada da bu kültür devam etsin. Tabi Pardus ekibi ve gönüllülerin iş gücü veya destek durumları nedir bilmiyorum. Bu konuda öğretmenlere çeşitli seviyelerde eğitimler MEB kanalıyla verilmeli. Evet hizmet içi olarak eğitimler var fakat bence sayı olarak yetersiz.
Bir bilişim öğretmeni olarak buradaki sorunlara çözüm olacak cevaplar yazamamak veya en azından ilk girdi de belirttiğim sorunlar için uzun araştırmalar yapmak yerine cevap/çözüm üreten kişi olamamak, beni rahatsız ediyor.

Hocam ilk mesajinizda ev3 lab dan behsetmişsiniz. Pardus’ta söz konusu yazılımı nasıl kurup çalıştırdığınıza dair bir konu anlatımı yaparsanız çok memnun olurum.

Selamün Aleyküm
Wine ile mi çalıştırıyorsunuz?

Pardus magazada “seçenek oluştur” ile programı talep edebilir ya da web sayfası üzerinden “Pardus talep ilet” menüsünü kullanabilir siniz…

5 Beğeni

Yok hocam orada “eşdeğerini bulamadık” yazdım.

EV3 artık Python ile de programlanabiliyor, bir ara fırsat bulunca deneyecem. Belki Pardus’ta Python aracılığıyla kodlanabilir. Aslında EV3 linux çekirdeğini kullanıyor fakat LEGO firması ne yazıktır sadece Windows’a göre yazılım üretmiş.

Bu konu son cevaptan 5 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.