Pardus tarayıcı neden yok

pardus tarayıcı arama motoru pardus mail neden yok. daha neden başkalarının şeylerini kullanıyoruz. bu işten anlayanlar için zor bişey değildir herhalde

1 Beğeni

Mobil uygulamalarda Android gibi kendini cok sıkı ispat etmiş çok uçuk fiyatlara satılan Apple ürünleriyle baş edebilen bir OS var ki Microsoft bile bu işletim sistemine mobil uygulamalarda mağlup oldu ki şu an forumda yazdığımız Pardus bile Linux Debian temellidir

Merhaba,

Linux ortamında pek çok dağıtım bulunmaktadır. Pardus’un özelleştirilmiş bir tarayıcı yazmak gibi bir öncelik ile yola çıkmış değildir. Pardus’un vizyonunu incelemekte yarar var (Vizyon – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM) Bu vizyon içinde bir tarayıcının dünya tarayıcı pazarında yer edinme ihtimali şimdilik görünmüyor.

Linux ortamında aslında pek çok özgür veya sahipli web tarayıcısı bulunmaktadır. Mesela Google Chrome veya açık kaynak kodlu bir proje olan Chromium temelli pek çok tarayıcı bulabilirsiniz. Mozilla Firefox da güzel bir tarayıcıdır ve pek çok dağıtımla varsayılan olarak kurulu gelir. Brave, Opera, Microsoft Edge, Vivaldi gibi biraz kapalı kaynaklı olan tarayıcılar dışında Eolie, Epiphany (GNOME Web), Falkon, Tor Browser, Midori (Artık kullanan pek kalmadı) ve Konqueror halen yaşadığını gördüğüm web tarayıcıları.

Bir tarayıcı yapmak kadar o tarayıcının yeni çıkan açıklara, sürekli gelişen teknolojilere uyum sağlaması da önemli bir ihtiyaç. Az da olsa Web ve Web standartları konusunda bilgi sahibi birisi olduğumu düşünüyorum.

Arama motoru konusunda çok çok geride kalmış durumdayız. İlaveten Pardus’un kaynakları bir arama motoru yazmaya yetecek düzeyde değildir.

Pardus mail neden yok derken ücretsiz kullanılabilir bir eposta servisi olarak soruyorsanız, malesef Pardus’un öncelikleri arasında ücretsiz mail hizmeti sağlamak bulunmuyor. Uygulamalar bazında soruyorsanız bir mail uygulaması asılnda özünde küçük bir web tarayıcısıdır ve web tarayıcısındaki pek çok teknolojiyle bağlantılı çalışır ve web temelli pek çok açığa da açıktır. Pardus’un bu konudaki yaklaşımı varolan özgür yazılımları kullanmak ve kullanımını desteklemek yönündedir. Mail konusunda Thunderbird ve Gnome ortamında GNOME Evolution, daha eskilerden Balsa, Claws Mail, Geary, Mailspring, Bluemail (Sahipli), Patheon Mail, Kmail gibi pek çok yazılım bulunmaktadır.

Malesef bazen insan her şeyin bir anda olmasını, Pardus ekibinin a’dan z’ye tüm yazılımları özgür olarak geliştirme imkanı bulunmuyor. Bu durumda varolan özgür yazılım projelerini kullanmakta bir mahzur olmadığını düşünüyorum.

İyi günler.

5 Beğeni

siz böyle söyleyince büyük hayal kırıklığı. ben daha pardus mobil işletim sistemimiz olur eski telefonlara yükleriz yakında diye hayal kuruyodum. bununla beraber içindeki yazılımların hepsi bizim olur diyodum. hani face ye whatsap a alternatif bi şeyler yapılır kimsenin bi şeysini kullanmayız zamanla dünya bizimkini kullanır…

Yerli arama motoru Vuhuv da var: Vuhuv

Yerli e-posta da var https://tr.vuhuv.com/

Whatsapp 'a alternatif olarak Bip uygulaması var. Yaygınlaşmasını istiyorsak kullanalım derim.

Eski telefonlara( Android kurulu demek istediğinizi varsayıyorum) başka işletim sistemlerini kurmak biraz uğraştırıcı [root (yetki alma) ve custom rom( cihaza özel geliştirilen ve genellikle kişilerin/toplulukların paylaştığı işletim sistemi)] ve telefonu işlevsiz hale getirme ihtimali var.

Ayrıca çağımızda teknolojiyi kullanmak için İngilizce 'den kaçınmak neredeyse imkansız. Bu sebeple açık kaynaklı yazılımları daha iyi kullanabilmek konusunda eğer İngilizce 'nizi yetersiz buluyorsanız daha da geliştirmeniz yalnızca açık kaynak dünyasında değil; kişisel hayatınıza da epey katkı katacaktır.

2 Beğeni

Özgür yazılımları anlamanız gerekli. Özgür yazılımlar ihtiyacımızı tamamen karşılamaktayken ve her yönden bizim geliştireceğimiz herhangi bir yazılım kadar güvenilirken (gerçekten) başkalarının yapmış olduğu bu şeyleri bizim tekrar yazmamız biraz tuhaf kaçar. Mantıklı olmaz en azından.


İlgili yazılımlardan tamamen bizim kullanımımıza aykırı gelişenler olursa onların bir çatalını oluşturup kendi projemiz olarak geliştirmekte veya kendi yamalarımızı yayımlamakta yasal olarak tamamen özgürüz. Bunu yapmamızın önünde hiçbir engel yok. Ancak bunu yapabilecek teknik yeterliliğe erişebilmek için o yazılımı tanıyor, biliyor ve gelişmesine de belki katkımız olmuş olması gerek.


Eğer siz debian paketçisi olursanız debiandan yararlanan pardusa da büyük katkı sağlamış olursunuz (sanırım yani. bundan emin değilim.) Veya hali hazırda gelişmekte olan bir yazılım için yapacağınız hata bildirimi o hatanın çabucak çözümlenmesine ve gelecekte pardusta daha güçlü şekilde yer almasına katkı sağlar. Örneğin pardus’ta pardus ekibinin kesinlikle desteklediği ve üzerinde testler yapıp pardusta daha iyi çalışmasını sağladığı masaüstü ortamları da birer pardus projesi değil. Dünyanın her yerinden yazılımcıların özgürce katkı sağladığı birer yazılım projesi. GNOME tek başına onlarca yazılımı ve kütüphaneyi içeriyor. XFCE de GNOME ekibinin sağladığı kütüphaneleri kullanarak kendi yazılımlarını geliştiriyor ve bu yardımlaşma süreci böylece devam ediyor.


Böyle bir yardımlaşma ağından yararlanmak gerekli bence.

3 Beğeni

Aslında birçok yerli Arama Motorumuz bulunuyor örneğin Artado ve Nova Search buna örnek olarak gösterilebilir ve ikiside açık kaynak kodludur.

Mail Servisi için Vuhuv’u tercih edebilirsiniz.

Bence Tarayıcı olarak Açık kaynaklı projeler forklanarak güzel birşey ortaya çıkartılabilir mesela Tor Browser FireFox tabanlıdır aslında imkan çok lakin uğraşan yok

3 Beğeni

Yerli Arama motoru yaani.com…yaanimail.com Bip var…yani arayan bulur kardeşler…Gülegüle kullanalım. :grinning:

Bir örnekle başlayayım:

Şu anda chrome, adroid, gmail, youtube, google vs tüm hepsi birbiriyle eşleştirilmiş dev bir sistem. Herhangi bir yerde bunlardan birisiyle tüm sistemlere entegre gidebiliyoruz. Bu çok büyük bir şey.

Eğer kastınız bu şekilde birbiriyle entegre büyük bir sistem kurmaksa, bu yapılabilirse müthiş olur. Ama daha pardus bile ülke şartlarında prosedürlere takılıp, resmi yerlerce yeterince desteklenmeyip bu kadar yavaş giderken, bu şimdilik pek mümkün değil.

Eğer kastınız, bu şekilde birbiriyle entegre olmasa da küçük olsun, bizim olsun, yerli olsun mantıklı ise, facebook muadili yaay, google muadili yaani vs uygulamalar var. Ama ne kadar işlevsel ve ne kadar kabul görüyor. Örneğin, bir dünya çapında herkesle iletişim kurulan facebook varken, sadece ülke içinde bilinip kullanılan yaay’ı ne kadar kişi kullanacak?

Açık kaynak ve özgür yazılım ülkenin resmi kurumlarınca ve insanlar tarafından da çok kabul görür, bu işe herkes destek vermeye başlar, o zaman her konuda her şeyi üretir, dünyaya öncülük edersin. Ama şu aşamada Microsoft Office karşısında LibreOffice’in desteklenmesi ve Türkçe’ye doğru uyarlanması bence yerli yazılım üretmeye çalışmaktan çok daha yararlı ve diğer kapalı kaynak yazılımlara güçlü bir rakip oluşturulabilmesi anlamında da özgür yazılım mantığı için çok daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.