Yaygınlaştırma ile ilgili aklıma bir fikir daha geldi. EBA’da PARDUS’u arattim sonuç yok. Bence acilen EBA’da PARDUS için video kanalı oluşturmak lazım. Pardus la ilgili iddialı bir tanıtım videosu ve eğitim videoları olmalı. Anasayfa’da sitenin podyum haberlerinde sürekli logo gorunmeli. Eba yöneticileri ile iletişime geçilebilir. EBA günden güne büyüyor ve önem kazanıyor, android ve ios uygulamalarıyla da artık akıllı telefonlarda. PARDUS mutlaka EBA’daki yerini almalı. Saygılar
Hocam ilkönce USB den çalıştırıp arkadaşlara gösterin denesinler,korkularını yensinler,ama bu teklifi yaparken sizin bilgisayrınızda mutlaka PARDUS ve başka Linux bulunmalı,WİNDOVS kullanılarak yapılan teklif pek başarılı olmaz.ofis,virüs programı,MSN, vb.tüm programların içinde olduğunu dışarıdan bir şey aramalarına gerek olmadığını ,güncellemelerin sistsem üzerinde internete bağlanılarak yapılabildiğini söyleyin. Hatta Winhdovs da şu programım var bu programım var diyenlere ilk önce disk bölümleme ile Pardus’a yer açmalarını ve ikisini birlikte kullanmalarında sakınca olmadığını söyleyin birlikte kullanmaya alışsınlar,Pardus da Vindovs dan fazla program bulunduğunu ve bunların Pardus daki karşılıklarını tanıtın böylece geçiş yapmalarını sağlayın.CD,DVD döneminde belik en az elli tane CAD,DVD ye pardus yazdırıp dağıttım.
Mehmet Bey Pardus kullanıcılarının PARDUS kullanarak yaptıkları uygulamaların Pardus Forumda Sizden Gelenler başlığı altında yapınlanmalı.İsteyenler indirip kullanmalı bu şekilde Vindovs ile yapılan pek çok şeyin Pardus ile de yapılabildiğini görenler PARDUS’A GEÇİŞTE korkularını yenecekler.Meselea bir zamanlar Open ofis Türkiye sayfasında open ofis uygulamaları yayınlanıyordu.Takvim ,Ambar takip,Aile bütçesi-gelir gider tablosu,oyun vb.
Kurulumunun,program kurulumunun çok basit şekilde anlatılması lazım yaygınlaşması için. Mesela şifre değişikliği için “sudo paswd…” yazın vs gibi şeyler yazılıyor. Nereye yazılacak,yazılması gereken şey nasıl açılacak adım adım,tek tek yazılmalı ki insanlar deneme amaçlı yükledikleri pardustan bir saat sonra vazgeçmesinler.
Ben dün ilk defa yükledim pardus. Ne yaptıysam mozilla kayboldu birden. Geri yüklemem çok kolay olmadı nasıl yapılacağı anlatılmış forumda ama az çok linux ya da pardus bilgisi olanlara göre anlatılmış sanki.
Pardus klavuzu var , kaç sayfa bakmadım bile,çok çok az insan o klavuzu okur.
Nasıl yapılacağına dair youtubeda amlatım videoları çok çok az. EE bu durumda kim deniyor pardusu;benim gibi az inat edenler.
Böyle giderse pardusun yaygınlaşması çok çok çok zor.
Kullandığınz bilgisayar Meb den alındığında bu sözleşmeye girer o lisans bedelini alım yapan merkez birimi öder okul ödemez. ama sonuçta bu para Devletten çıkar.
Yeni bilgisayar alınması veya yenilenmesi halinde Windows XP programı yüklemek için 70, Vista için 300, office için ise 150 dolar ödenmesi gerekiyor.
yeni bir sürüm çıktığında güncelleme yapanların sayısından yola çıkarak 50 bin kullanıcı olduğunu tahmin ediyor. Tekman, ?Türkiye’de yaklaşık 6 milyon bilgisayar var. Her yıl bu sayı bir milyon artıyor. Eğer bu bilgisayarlarda korsan yazılım kullanılmıyorsa her bilgisayar başına 100 dolardan yazılım maliyeti hesaplandığında karşımıza yüksek bir meblağ çıkıyor. Biz Pardus’la bu rakamı aşağılara çekmeyi hedefliyoruz. Böylece ekonomiye de büyük oranda katkısı olacak. Şu an birçok üniversite, kamu kurumu, yerel yönetim özgür yazılım kullanmaya başladı. Her gün yeni bir kullanıcı haberi alıyoruz. İlk resmî kullanıcımız ASAL’daki tasarruf bile neler yapabileceğimizin ipuçlarını veriyor. ASAL projesi diğer yazılımla yapılmış olsaydı 1 buçuk milyon dolar civarında lisans bedeli ödenmesi gerekiyordu. Çünkü 4 bin 500 kullanıcı bilgisayarı, 600 civarında da sunucu bilgisayara lisanslı yazılım alınacaktı. Lisans bedeli sıfır olan Pardus tercih edildiği için bu para tasarruf edildi.? dedi.
İşin çeşidi : Yazılım Lisans Yenileme
İşin niteliği : Microsoft ………………. Anlaşması kapsamında yazılım lisans güncellemesi.
Alınması planlanan ürünler:
Ürün Kodu Açıklama Adet
2UJ-00001 DsktpEdu ALNG LicSAPk MVL 427
7JQ-00341 SQLSvrEntCore ALNG LicSAPk MVL 2Lic CoreLic 4
P71-07280 WinSvrDataCtr ALNG LicSAPk MVL 2Proc 10
P73-05897 WinSvrStd ALNG LicSAPk MVL 2Proc 14
H04-00232 SharePointSvr ALNG LicSAPk MVL 1
MX3-00115 VSEntwMSDN ALNG LicSAPk MVL 12
Alınması planlanan hizmetler :
Eğitim Kodu Açıklama Adet
20-740 Installation, Storage, and Compute with Windows Server 2016 eğitimi 2 kişi
20-741 Networking with Windows Server 2016 eğitimi 2 kişi
20-742 Identity with Windows Server 2016 2 kişi
20-697 Installing and Configuring Windows 10 3 kişi
burada yalnız lisans bedeli değil,alırken de Windovs bedeli ödeniyor.Sunucu vb.için de ofis programından wirüs programına kadar paralar ödeniyor.Yazı yazmak ,internete girmek,müzik dinlemek için bu kadar para verilir mi?Linux kullanmak daha akıllı ve güvenli Lninuxların Windovs dan azlası var eksiği yok şimdilye kadar neredeyse programların çoğu windovs için yazılmış dikkat edin virüslerin de çoğu vindovs için yazılmış Linux kullanmak linux programlarının daha da çoğalmasını sağlar arz ve talep meselesi
Arkadaşlar ben pardus işletim sistemimizi reklamından dolayı değil çok araştırma yaptığımdan dolayı buldum bu milli ve yerli sistemimizin kayda değer bir reklamı dahi yok inanın kpss sorusu olarak türkiyenin yerli işletim sistemi varmı,hangisi diye soru sormuş olsalardı çok kişi bu soru çok basit diyip bilmezdi yani yeterli reklamımız tanıtımımız yok herkes trt ye yada a haber whatsap hattına çekip atarsa güzel bir video hazırlarsak eminim önemseyip yayınlarlar bu sayede 200 bin kişi bilmiş olsa bile bu kısa sürede milyonlara ulaşır bu bizim elimizde lütfen önemseyelim bunu biz yapacaz ilk tanıtımcıları biz olursak ilerde yayınlandığında çocukalrımıza anlatıp gururlanırız biz yaparız bunu
12 yaşındayım. Eskiden sadece Windows kullanırdım sonra Windows + Pardus şeklinde devam ettim artık sadece pardus kullanıyorum. Her işi Wine kullanmadan alternatif uygulamalarla halledebiliyorum. Örneğin Adobe Photoshop’da yapabildiklerimin hepsini Gimp’te yapabiliyorum. Okul açıldığında ilk bilişim dersinde arkadaşlarıma ve bilişim öğretmenime Pardus’u tanıtmayı düşünüyorum. Okullarda kullanılan uygulamaların alternatifleri Pardus’ta var (Microsoft Office → LibreOffice).
http://www.bilimteknik.tubitak.gov.tr/search/site/pardus aradım sonuç vermedi.
Bilim teknik dergisinde pardus ile ilgili bölüm oluşturulmalı.
Kardeşim çok gençsin ve dinamiksin. Başarılarının devamını dilerim. Ben senin kadar şanslı değildim. İlk bilgisayarımı 13 yaşında almıştık. Sizler gibi çok genç nesillerin milli bilincinin oluşması bizleri çok mutlu ediyor. Umarım okulda da tanıtma başarısına erişip kullanıcı sayısını arttırabilirsin.
Önümüzde ki aylarda Türkiyenin tekstil perakendesinde ki büyük bir firmanın mağaza bilgisayarlarını pardus linux’a geçirmeyi planlıyoruz. Alt yapımız hazır, çevre birim testlerimiz büyük oranda tamamlandı, sadece windows ce işletim sistemli el terminalleri ile ilgili sorun var, onuda çözdüğümüz vakit yaygınlaştırma başlayacak. Kullanımda herhangi bir şikayet yada olumsuzluk olmaması halinde merkez bina ve ana depo bilgisayarları da bu yaygınlaştırmaya dahil edilecek. Eminim pardus için güzel bir tanıtım olacaktır. Bu yapacağımız iş ciddi ses getirecektir diye düşünüyorum.
Pardusta bir topluluk olduğundan elimizden gelen yardımları sadece arkadaşlara bırakmamak lazım. Tüm kullanıcıların azda olsa reklam yapmaları ve tanıtım yapmaları iyi olur. Ekleyebileceğimiz programlar çeviri destekleri gibi elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Pardus ekibindende tabii ki isteklerimiz var. Sitemde bizim de bişeyler yapabilmemiz için videolu eğitim dersleri ücretsiz bir şekilde verebilirler mi? Eğer ki 10 kişi yerine binlerce kişi bu konuya destek olduğunu düşünürsek Türkiye’de değil dünyada da Türk’ün adını duyurmuş oluruz.
Gelin birleşelim, bloglar, sayfalar, bilgiler basalım her tarafta eğitimleri de mukemmele çevirelim.
Üniversitede 600 lisanslık kampüs anlaşmamız var. pardus sayımızı artırdık ve 400 e düşürmek istediğimizi belirttik. Bunu yapamayız dedi microsoft. Şaşırdık. Herkesin bunun bilincinde olması gerek. deli dumrul vergisi.
Mehmet Bey işte sorun burada Elin memleketinde Bilgisayar İşletim Sistemsiz satılır iasteyen istediğini kurar bizim memlekette Bilgisayar Mikrosoftsuz satılmaz.Çünkü İNSANLARA Bilgisayarı wİNDOWS İLEözdeşleştirdiler.
MEB YILLARDIR Pardus çalışması yapıyor.Hatta PARDUS MEB sayfaı bile açıldı.Kurslar düzenlendi.
http://pardus.meb.gov.tr/
Haberler
194 Numaralı Eğitimde Fatih Projesi Pardus Kullanımı Kursumuz
26.10.2014 19:14 en son güncelleme tarihi
Zaten bu DELİ DUMRUL anlaşmaları dolayısıyla elimiz kolumuz bağlanıyor.
Bilinçli Yönetici olup bu tür anlaşmalar,sözleşmeler imzalamamak gerek.Mikrosoft’a verilen LİSANS BEDELİ LİNUX için harcansa Türkiye Linux’a geçer. Parayı kime verirseniz o gelişir…Pardus -Linux ile çalışan Programa para verilirse çok sürmez onlarca firma Linux ile çalışan Paket prgramlar yapmaya başlar.Akıllı Tahtaya ücretsiz PARDUS’UN YANINA lİSANSLI VE Paralı MİKROSOFT neden kurulur ve Türk çocuklarına Bilgisayar AÇILIRKEN HEM DE ÖN tanımlı olarak merhaba der.ÇOCUKLARI BİLİNÇ ALTINA BİLGİSAYAR VE AKILLI TAHTA DEMEK WNDOWS DEMEK DİYE BAŞKA NASLI KAZIINILIR?
Maalesef elin memleketinde de benzer durumlar söz konusu. Üstelik üçüncü dünya ülkelerinde filan da değil, gelişmiş ülkelerde de ellerinde tuttukları “lisans” gücünü kullanmaktalar. Almanya ve birçok Avrupa Birliği ülkesinde bizdeki gibi dönüşüm projeleri denendi ancak kısa bir araştırmayla yaşanan sıkıntıları da görebilirsiniz. Yazılımın merkezi diyebileceğimiz ABD’de zaten ciddi anlamda bir “lisanslı” yazılım merakı var (özgür yazılım da lisanslı ama neyse ). “Lisanslı” firmanın yazılımı sadece varlığıyla değil altında yatan ekosistemle kendisini yerinde tutmaya devam ediyor. Burada oluşacak bir kayıp sadece “lisanslı” firmaya değil, o firmanın işletim sistemini baz alarak iş yapan koca bir endüstride kayıplara neden olacaktır. Biraz da bu sebep o firmanın gücünü Deli Dumrulluk yapmaya varan seviyede kullanmasına sebep oluyor olabilir. Zira devletler de ani bir ekonomik kaybı göze almak istemiyor olabilirler.
Genel olarak baktığımızdaysa bizim ülkemizde durumun vizyon olarak daha umutlu olduğunu görebiliriz. Cumhurbaşkanımızın bu konuda isteği var, Milli Savunma Bakanımız (aynı zamanda eski Sanayi Bakanımız) Fikri Işık bu konuya ciddi yaklaşımlarda bulundu, halen çabasını sürdürüyor. Firmalar çoğalıyor, kamuda istek de artıyor. Firma ekosistemi deyip durduğumuz yapı hacmini genişlettikçe bu konuda yapılacak çalışmaların da artacağını sanıyorum. Ben de kendi adıma özgür yazılımın bir gün hak ettiği yere gelebileceğine inanıyorum. Bakalım zaman ne gösterecek.
Gökhan Bey Bakın MACARLAR nasıl direniyorlar.BU SİTEYİaçarken BAZAN Türkçeye çevir çıkıyor.
Hükümete açık mektuplar yazılıyor.
https://distrowatch.com/search.php?origin=USA#simple
Amerika da Distrowatch de kayıtlı 84 tane linux var.
-
blackPanther OS (132)
blackPanther OS is a Hungarian Linux distribution which borrows features from other major projects, including Mandriva Linux (graphical configuration tools), Fedora (graphical user interface) and Ubuntu (driver management). The distribution is designed for use at school, home and work as it contains applications for common daily tasks, such as time management, office work or media playback. -
Frugalware Linux (198)
Frugalware Linux is an independently developed general purpose desktop Linux distribution designed for intermediate users. It follows simple Slackware-like design concepts and includes the “pacman” package management utility from Arch Linux. -
UHU-Linux (271)
UHU-Linux is the leading distribution of Linux in Hungary. It is primarily intended for Hungarian users, thus special care is taken to support the Hungarian language as much as possible. Ease of installation and sane default settings both help new users of Linux and make veterans feel comfortable. Usability as the main goal involves having all the cutting-edge yet stable releases of Open Source packages, with dpkg as the package manager. Development is completely open and everyone is invited to join. -
SuliX (293)
SuliX is a Hungarian, Fedora-based distribution for schools. Its main features are usability, Hungarian language support, “freshness” in terms of software updates and educational purpose. It can be used in schools, for IT education or as a Linux migration tool. The name “SuliX” comes from Hungarian: “suli” means “school” in child’s language. SuliX is developed by a small group of teachers in Hungary.
Macaristan da 4 tane -
Pardus (146)
Pardus is a GNU/Linux distribution jointly developed by the Scientific & Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK) and National Academic Network and Information Centre (ULAKBİM). It started its life as a Gentoo-based project before developing its own unique identity. Since late 2012 the distribution, developed in two separate branches as “Corporate” and “Community” editions, is based on Debian. This page focuses on the Corporate version of Pardus. -
Pisi Linux (182)
Pisi Linux is a GNU/Linux distribution based on the old Pardus Linux with its famous PiSi package management system. It’s an operating system for desktop computer with software for listening to music, browsing the Internet and creating documents. Pisi Linux is built from scratch on a stable base, but many core user applications, such as the Firefox web browser or the VLC media player, are kept constantly up to date. To increase the distribution’s user friendliness, Flash player and many multimedia codecs are installed and pre-configured for immediate use. -
Pardus Topluluk (267)
Pardus is a GNU/Linux distribution jointly developed by the Scientific & Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK) and National Academic Network and Information Centre (ULAKBİM). It started its life as a Gentoo-based project before developing its own unique identity. Since late 2012 the distribution, developed in two separate branches as “Corporate” and “Community” editions, is based on Debian. This is the page for the Community edition.
Türkiye de ise 3 tane
hala PARDUS dışında çalışma yapılmasına kızanlar var…
Merhaba. Evet çalışmalar devam ediyor. Ancak benim size cevaben yazdığım yanıtta başka yaralara parmak basmaya çalıştım, sorunun temel kaynağı olduğunu düşündüğüm maddeleri belirtmeye uğraştım.
http://www.aksam.com.tr/guncel/tubitaktan-milli-isletim-sistemi-cagrisi/haber-672644
Merhaba,
Yukarıdaki haberi okuduğum zaman mutlu oldum ve bu foruma katılmam gerektiğini düşündüm, öncelikle bu güzel projede emek sarfedenlere saygılarımı sunmak isterim, umarım daha önceki başarısız denemeler unutulup başarılı günlerin geldiği bir yıl olur 2018 sizler için.
Ben bir kamu hastanesinde çalışan sistem admini olarak ne gibi bir katkı sunabilirim? Ne tür sunucularda Pardus denendi ve ne ölçekte hizmet veriyor? Bunları merak ediyorum şahsen.
İyi günler, iyi çalışmalar.
Linuxlar windows icin dosyaismi.exe tipi yada dosyaismi.exe.msi tipi dosyalarini tabiki calistirmazlar fakat bazi dosyalari Wine (Wine is not emulator) ile calistira bilirsin. Bu tabiki her Programda mümkün degil. Windows’da sevdigim ve linux’da kullanamadigim bazi programlari wine ile .exe veya .exe.msi paketli dosyalarini kullana bilirsin…