Pardus’un Geliştirilmesinde Hedef Kitle Olarak Kurumsal Değil Son Kullanıcı (ev) Seçilmesi Hakkında

Milli işletim sistemimiz Pardus sürekli geliştirilerek kullanımı yaygınlaşmaktadır. Ülkemiz açısından gurur kaynağıdır. Bu vesile ile geliştiricilere ve katkı sağlayanlara teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Pardus geliştirilirken kararlılık ve güvenlik öncelikliğinden vazgeçilmemeli ancak; hedef kitle olarak kurumlar baz alınmamalı, son kullanıcı baz alınarak geliştirilmelidir. Bir işletim sistemi son kullanıcı diye tarif ettiğimiz ev ( kişisel) kullanıcıları tarafından ne kadar fazla kullanılırsa kurum çalışanları tarafından da o kadar çok tercih edilir ve kurumlar arasında kullanımı yaygınlaşır. Kurumlar için ayrıca çalışma yapmaya gerek kalmaz.

Selamün Aleyküm
Kurumsal ihtiyaçlar çok farklı.
Kullanıcıların kurumsal cihazlara müdahale hakkı olmadığı için kurumsal odaklı çalışmak daha mantıklı

Şu anki haliyle genel olarak son kullanıcıya hitap ediyor zaten. Son kullanıcı ya klasik genel geçer programları kullanıyor ki, o programların tamamı zaten kurulu geliyor. Ya da oyun oynuyor ki, bildiğim kadarıyla birçok oyun da sıkıntısız oynanıyor. (Zaten oyunlarla ilgili problemler de genel olarak linüx uyumsuzluğu varsa oluşuyor.) Ama kurumların işleyişleri gereği kullandığı programlara uygun olmadığı zaman, iş orada tıkanıyor, o kurumun tamamında uygulanamaz oluyor.

Ayrıca, pardusun kurumlarda yayılması bakanlıkla yapılacak tek bir protokole bakar. O kurumun tüm bilgisayarla kısa sürede pardusa geçer. Pardusun özelleştirilebilirliğine ve performansına alışan kullanıcı da zamanla pardusa geçer. Ama kurumsalda sürekli sıkıntı yaşayan kullanıcı evde de geçmez.

Bu sebeple, kurumsala çalışılması aslında daha mantıklı olur.

Bir örnek vereyim, pardus XFCE mevcut haliyle babamların bilgisayarına kursam, yıllarca kullansa, detaylı ayarlarını bilmediği ve oralara girmediği için hiç farketmez bile. Farkedeceği bir yer olur, işi sebebiyle kendisine gönderilen xlsx ve docx uyumsuzluğu yaşaması. Sırf bu sebeple ben babamın evdeki bilgisayarını pardusa geçiremiyorum. Halbuki Milli Eğitim tamamen pardusa veya en azından libreoffice’e geçmiş olsaydı, bir problem kalmazdı.

1 Beğeni

Aslında Pardus’un kime hitap ettiği konusu geliştiricilerin ve topluluğun belirlediği amaçlara göre şekilleniyor. Eğer Pardus’un vizyonuna bakarsanız, gerçekten de birinci maddelerinden de görülebileceği üzere son kullanıcıyı hedeflediklerini görürsünüz. Bunun yanında Windows’un lisans maliyetlerinin azaltılması ve kapalı kaynak yazılımlar yerine açık kaynak yazılımların tercih edilerek güvenilirlik ve yerliliği özendirmek maksadıyla Pardus’un yaygınlaştırılmasına ister istemez kurumsal olarak da destek veriliyor, belki de son kullanıcıdan daha fazla -şahsen sıradan bir son kullanıcı için gayet yeterli bir imkan sunuyor Pardus ancak Linux dünyası ile haşır neşir olan bir insan için Debian mantığı ile stabilite konusunda hemfikir olan Pardus son yenilikleri ve güncel uygulamaları sunma konusunda yetersiz kalıyor. Fakat her ne kadar bu bir sorunsa da son kullanıcı eğer isterse bunları da düzeltme konusunda tam yetkiye sahip.

1 Beğeni

Pop_os 22.04 faciasından sonra ben artık farklı düşünüyorum. Mouse takıyorum mouse çalışmıyor laptopta. Kamera çalışmıyor. Her zaman en günceli iyi olmuyormuş demek ki. Bir de iş güç ortasında mouse um bozulsaydı? Ne gerek var. Flatpak’tan yüklersin gerekirse olur biter.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.