Pardus Vakfı/Derneği mümkün müdür?

Merhaba Pardus kullanıcıları ve geliştiricileri;

Konunun başlığında görüldüğü üzere merak ettiğim bir konu var ancak biraz detaylandırmak istiyorum. Malumunuz özgür yazılım dünyasının en büyük sorunlarından biri maddi kaynak, buna bağlı olarak da devasa şirketlere nazaran sınırlı iş gücü ve bir dizi dezavantajlar. Bu olumsuzlukları bazı topluluklar kurdukları dernek üzerinden sağlanan bağışlarla, bazıları ise ciddi anlamda desteğini aldığı şirketlerle aşabilmektedir.

Pardus, devlet desteğini yani devlete ait bir kurum olan TUBİTAK’ın desteğini alıyor olsa da yine de maddi anlamda desteğe ihtiyacı olduğu düşüncesindeyim. Örneğin; akıllı tahtalar için Türkiye’nin her yerine Ankara’dan koşmak zorunda olan Pardus için kaynakların, ekip üyelerinin talep ve isteklere yetişemeyebileceğini düşünüyorum. Bilgisayarların kullanımının yaygınlaşması dönemini çoktan geçtiğimiz için ve bu sürede işi özgür olmayan işletim sistemleri ve yazılımlara kaptırdığımız için Pardus’un çalışmalarında birinci sırada “Göç” olayı var diye düşünüyorum. Göç dediğimiz hadisenin de pek kolay olmadığı aşikar. Bu iş maalesef Göç’ün yapıldığı kurumun bilgi işlem sorumlularına gönül rahatlığıyla teslim edilemeyecek kadar karmaşık ve meşakkatli olabiliyor. Bunun sonucunda Pardus’un daha çok insan kaynağına ve maddi kaynağa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Yukarıda belirttiğim örnekteki gibi pek çok neden ekstra kaynağı işaret edebilir. Ancak Pardus’un bir kamu kurumu ürünü olması vatandaş olarak ekstra kaynak sağlama şansımızı engelliyor olabilir. Bu konuda kesin bir bilgim yok. Çünkü konu başlığında da belirttiğim gibi bir oluşum kurulsa bile buraya yapılan bağışların bir kamu kuruluşuna aktarılabilmesinin yasal olarak bir dayanağı var mı yok mu bilemiyorum.

Son olarak şunları ilave etmek istiyorum; özellikle lisans ücretli ve kapalı kaynak kodlu yazılımlardan Pardus’a ve beraberinde özgür ve ücretsiz yazılıma Göç eden kurumların basında milyonlarca dolar veya tl tasarruf ettiği haberleri var ki bunlardan birini pardus.org.tr nin anasayfasında da görmüştük. Bu bahsi geçen tasarrufların bir şekilde tamamının olmasa da bir kısmının Pardus ve onun bağlı olduğu kuruma aktarılması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde yapılan tasarruf daha da anlamlanır. Zira Pardus Göç’ü olmasa hali hazırda lisans parası olarak kasadan çıkacak parada Pardus’un ve emek verenlerinin hakkı vardır diye düşünüyorum.

Aynı zamanda Pardus’u sahiplenmiş ve yaptığı işleri takdir eden vatandaşlar olarak maddi anlamda da katkı sunabilecek imkanımızın olması bizi sevindirir. Batık futbol kulüplerine milyonlarca lira bağışlayabiliyorsak ulusal çıkarlarımız ve kişisel özgürlüğümüz üzere geliştirilen Pardus için de bağış yapabilmeliyiz.

Özet olarak yetkililere açık sorum;
Pardus için dernek kurulabilir mi, yasal olarak bir sakıncası var mı, kurulabilirse kurucuları kimler olmalı, bunun katkısı olur mu?

Saygılarımla.

5 Beğeni

Sayın Faruk GÖLLER
Özgür yazılım ve açık kaynak projelerinin başarısı toplulukların başarısından geçer, dünya’da özgür yazılım alanında en büyük başarı örneği RED HAT’ın uyguladığı temelinini toplulukların oluşturduğu örnektir.
RED HAT, topluluk temelli oluşturduğu bu çalışma modeli sayesinde başarıya ulaştı ve 34 Milyar $ karşılığnda IBM tarafından satın alındı.

Ülkemizde Pardus başta olmak üzere, özgür ve açık kaynak kodlu yazılımların başarılı olmasının en önemli unsuru toplulukların aktif rol almasından geçmektedir.

Topluluğu güçlü projeler her zaman başarıya ulaşmıştır.Topluluklarında insan kaynağı üniversite toplulukları olmalıdır.

“BİR ÜLKENİN ÖZGÜRLÜĞÜ İŞLETİM SİSTEMİ İLE BAŞLAR”

Akıllı Tahtalar için Ankara"dan Türkiye"nin her tarafına koşuşturmaya gerek yok Manisa"da fabrika da Pardus yüklenerek çözülür.Bunun için de MEB ve Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan sözleşme de yalnızca Pardus kurulum şartı yeterlidir.

3 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.