Pardus ve Tasarruf Söylemleri

İyi Günler

Malesef en uygun forum olarak bu kategoriden soru sormak uygun göründü.

Antalya Milli Eğitim müdürlüğü bir açıklama yapmış, 11.500 Akıllı tahtalarda Pardus’a geçiş yaparak 15 Milyon tasarruf sağlıyoruz diye.

Akıllı tahta başına 1300TL gibi bir para çıkıyor. Şimdi elde varolan Windows’u silip yerine Pardus kurmak ile lisansı zaten çöpe attıkları için Windows silmek ile tasarruf sağlanmış olmuyor, yani bunu hepimiz biliyoruz.

Hanidir yeni akıllı tahta alınıyor olsa ve Windows yerine Pardus kurulu gelsin denilse, belki bu seçenek bir anlam ifade etmiş ve tasarruf sağlanmış olurdu.

Acaba bu tasarrufu nasıl yapmış oluyorlar. Aklıma gelen çözümler. Microsoft Office + Antivirüs yazılımı için alınan lisanslara gerek kalmaması olabilir.

Yani bu tasarrufun nasıl sağlandığının açıklanması, projenin başka okullarda da öne çıkmasında faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Vaktinizi aldığım için teşekkür ederim.

2 Beğeni

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararıyla Samsun’da bulunan tüm etkileşimli tahtalar Pardus’a geçti.

Bu arada eğer yanlış hatırlamıyorsam Etkileşimli tahtalara yüklenen windowslara lisans parası verilmedi, aksine Microsoft tarafından tahta başına sembolik bir ücret ödendi diye biliyorum.

1 Beğeni

Windows lisanları kurumlar tarafından alınırken windows dvd si alınmaz malum çok pahalı 800-900 TL gibi bir rakam. Dijital lisanslar 20tl gibi bir rakam ama kurumlar anlaşma yaparken toplu lisanslama hizmetinden(VLSC)(VLC) faydalanır. Burada lisans ücretleri ne kadar oluyor bilmiyorum lakin dediğiniz gibi cihaz başına 1300 TL lisans ücreti çok fazla buna office anti-vir vs yazılımları eklesek dahi. Tabi adobe yazılımları da lisanslanırsa işin rengi değişir.

Mesele bence karın ne kadar olduğu değil yapılan atılan adım. Bu gün ilk okullarda ve ülkeye ithal edilen bütün cihazlarda pardus zorunlu hale getirilse ki bunu Rusya yaptı temelden başlayan bir etkileşim olacak ve gelecek nesiller linuxa çok aşina olacak. Ama işte bu gün ülkede kimse bunu mecliste dile getirmiyor. Senesi aklımda değil bir defa mecliste konusu açıldı oda bir milletvekili tarafından dile getirildi Erdal Aksunger. Kendisine mail dahi attım tekrar dile getirilmesi içinde tek başıma kazanda çay kaşığı.

1 Beğeni

Microsoft sadece Windows’tan kazanmıyor. Bunun office’i var, outlook’u var, web server’ı var, herhangi bir ek yazılım, bakım, destek gibi hizmetleri alıyorsanız hep para ile.

1 Beğeni

Microsoft Pardus akıllı tahta işine girmeden önce 100 dolar fiyat çekmişti. Pardus konulacak denilince ücretsiz verdi. anlayın artık olayı…Yani Pardus tasarrufa daha gelmeden sebep oldu. Ancak devlet bu tasarrufları Pardus personeli sayısını artırmakta kullanamıyor kullanmıyor. Bu kötü.

5 Beğeni

Microsoft aceba neden ısrarla bizim kendi ürünlerini kullanmamızı istiyor? Aceba bize bedava verdiği sistemlerin sponsorluğunda windows tabanlı başka program firmalarıda olabilir mi? Diye uzar gider bu mevzu. Windowsu, androidi mac os derken.

Soru: Her reklamın bir gideri var. En etkilisi ise müşterinin tavsiyesi. Öğretmen okulda Microsoft ürünlerini kullanırsa, öğrenci sürekli Microsoft ürünleri ile muhatap olursa tercih olgunluğuna eriştiğinde Linux’un tercih edilme şansı yüzde kaçtır?

Cevap: Tahmini bir hesapla bana göre (sadece lise için) bir Etkileşimli tahtanın kullanım ömrü boyunca her biri 4 yıl olmak üzere yaklaşık 100 öğrenci Microsoft ürünleri ile muhatap olacak. 100 öğrencinin 50 sinin Microsoft’a ekonomik bir katkısı olmasa bile 1$ maliyetli bir reklamla 50 müşteri kazanacak. Yani "Kaz gelecek yerden buğday tanesi esirgenmez."

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.