Pardus Yazılım Merkezinde Bulunması Gereken Programlar

Sayın Pardus ekibi ve tüm Forum üyeleri öncelikle herkese merhaba ben uzun zamandır buradan uzak kalmıştım ancak 2016’dan itibaren Ubuntu ve Fedora kullandım 2019’da Pardus konusunda bir adım attım ve Pardus kullanmaya başladım, Pardus Yerli olarak geliştirilen bir Linux dağıtımı olarak şuan Pisi Linux gibi eski yerli yazılımların misyonunu kat ve kat fazla geçmiştir emeği geçen herkese ve başta Devletimize tekrar teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Uzun zamandır Fedora, Linux Mint, Ubuntu ve Pardus üzerinde ayrı ayrı çalışmaktayım şuan Pardus Yazılım Merkezinde tam olarak aşağıdaki Programların hangileri mevcut bilmiyorum, fakat hem yeni arkadaşlar için hemde ileri düzeyde kullanıcılar için faydalı gördüğüm test ettiğim ve memnun kaldığım uygulamaları bir liste yapmak istedim umarım faydalı olacaktır. Bunların içinde Pardus Yazılım Merkezinde olmayanların da eklenmesi eminim faydalı olacaktır.

  1. Jami

  2. MuseScore

  3. Kdenlive

  4. Kepassxc

  5. Brave Browser

  6. Rocket Chat Masaüstü

  7. Nextcloud

  8. Authpass

  9. 1Password

  10. BlueMail

  11. Plumber Media Trimmer

  12. Olivia Bulut ve Müzik Çalar

  13. UpNote

  14. Standart Notes

  15. WordPress.com Masaüstü

  16. Wikipedia Masaüstü

  17. Yaanimail (Hiçbir Linux İşletim Sistemi Deposunda Yok. Windows içinde Masaüstü Uygulaması yok Neden Pardus’da olmasın ki ? Üstelik yerli Mail adresi ve çok kullanışlıdır.

  18. Bitwarden

  19. Tor Browser

  20. Foxit Reader

  21. Gnome Sözlüğü

  22. Kcalc Hesap Makinesi

  23. Kolay Disk Temizleyici (Qiplex)

  24. Organize my Files (Qiplex)

  25. Ultimate Media Downloader

3 Beğeni

7zip GUI kesinlikle olmalı.

KiCAD (bunu yazılım merkezinden bildirdim.)

Kolourpaint4 (bunu yazılım merkezinden bildirdim.)

Yazılım merkezine bildirdiğim bir tane daha vardı, unuttum. Umarım geribildirimleri kontrol ediyorlardır.

Kesinlikle Yaanimail olmalı.

1 Beğeni

Saydığınız yazılımların hepsini tek tek bilmiyorum. Bir kısmı ise yabancı gelmedi. Liste de alfabetik olmadığı için alfabetik olarak nasıl kurulabileceklerine cevap vermeye çalışayım.

1Password

Kendi indirme sayfasında deb paketi görülüyor. Debian da yazdığına göre Pardus’ta da çalışabilir. Firefox eklentisi vs de aynı sayfada görülüyor. Sahipli yazılım olduğu için depoya girmesi konusundan emin değilim.

Authpass

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor

Bitwarden

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor

BlueMail

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor

Brave Browser

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor

Foxit Reader

Kendi sitelerinden indirilebiliyor Aynı şekilde sahipli yazılım olduğu için depoya girmesi konusunu bilmiyorum. Ubuntu depolarında yok. Flatpak paketi de yok. Bu arada Okular da bir hayli yetenekli.

Gnome Sözlüğü

Eski sürümü depolarda var diye hatırlıyorum. Pardus mağazasında gnome-dictionary paketini aratabilirsiniz. Görece daha güncel sürümünü flatpak paketi olarak kurabilirsiniz

Jami

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor

Kcalc Hesap Makinesi

Depolarda da olmalı fakat siz gereksiz kde bağımlılığı oluşturmamak için flatpak paketi olarak kurulabiliyor

Kdenlive

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor Ayrıca alternatif olarak Shotcut da arada işinizi görecektir.

Kepassxc

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor

Kolay Disk Temizleyici (Qiplex)

Bahsettiğiniz Disk Space Saver ise kendi sitelerinden kurulabiliyor. Satılan ve sahipli bir yazılım olduğu için depolara girmesi pek mümkün görünmüyor.

MuseScore

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor

Nextcloud

Sunucu üstüne kurulabildiği için çok iyi bilmiyorum. Fakat kendisiyle ilintili 2 uygulamanın flatpak paketi bulunuyor. Nextcloud Password client ve Nextcloud Desktop.

Olivia Bulut ve Müzik Çalar

Flatpak paketi olarak yok fakat Snap paketi bulunuyor. Pardus altında da aslında Snap paketleri kurulabiliyor.

Organize my Files (Qiplex)

Kendi sitelerinden indirip satın alınabiliyor. Satılan ve sahipli olduğu için depolara girmesi pek mümkün görünmüyor.

Plumber Media Trimmer

Snap paketi olarak kurulabiliyor ayrıca Video Trimmer adında basit ve benzer bir uygulama daha bulunuyor.

Rocket Chat Masaüstü

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor

Standart Notes

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor

Tor Browser

Tor paketi olarak yok fakat indiricisi flatpak paketi olarak bulunuyor.

Ultimate Media Downloader

Flatpak paketi olarak kurulabiliyor. Sahipli bir yazılım olduğu ve işlevi gereği depolara girmesi kolay olmayabilir.

UpNote

Snap paketi olarak kurulabiliyor

WordPress Masaüstü

Galiba kastettiğiniz WP sitelere masaüstünden yazı girmeye yarayan şu araç. Snap paketi olarak kurulabiliyor.

Wikipedia Masaüstü

Direk bir yazılım olmadığı için işe yarayan yazılım baktım. Wike isimli uygulamayı flatpak paketi olarak kurabilirsiniz

Yaanimail

Yayınlanmış bir Linux paketi yok. Fakat illa bir uygulama lazımsa çok muhtemel Thunderbird veya Evolution veya türevi yazılımlarla kullanılabilir diye düşünüyorum. Umarım IMAP destekleri vardır.

Paketleme biçimlerine takılmazsanız aslında pek çok yazılımı hatta en son sürümlerini Pardus masaüstüne kurabilirsiniz.

Bahsettiğim yazılımları peki nasıl kurabilirsiniz. Aslında komut satırından veya GNOME ile gelen mağazalar uygulamasıyla kurabilirsiniz. Komut olarak vermek gerekirse aşağıdaki komutları uçbirimden girebilirsiniz.

sudo apt install gnome-software gnome-software-plugin-flatpak gnome-software-plugin-snap snapd flatpak
sudo flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Bu komutları girdikten sonra sistemi yeniden başlattığınızda Yazılımlar isimli yeni bir uygulama daha yüklenmiş olacaktır. Bu uygulama üstünden Flatpak veya Snap paketlerini aratıp kurabilirsiniz.

Tek yöntem bu değil fakat hem snap hem flatpak paketlerini yönetebildiği için bu şekilde anlattım.

PS: Evrensel Linux paketleri gerçekten çok güçlü. Görmezden gelmeyin.

3 Beğeni

Flatpak ile indirmek edoplamadan çok yiyor ve aynı zamanda internetten de. Pardus deposunda 100 MB olan bir uygulama flatpak da 800 MB’ları buluyor.

Ayrıca, Pardus deposunun zenginleşmesi son kullanıcı için çok daha iyi. Pardus kamu için tasarlanıyor ve bu amaçla da programları kolay indirebilir hale getirmeli.

AMD ve Nvidia yazılımları eklenmeli, Ubuntu da sorunsuz çalışan donanımlar, Debian da çalışmıyor ya da sorunlu çalışıyor.

Ek uygulama olarakta neredeyse Pardus kullanan ve namaz kılan herkesin kullandığı Vakti Salah programı eklenebilir depoya, yapımcısı da aramızdan biri neden eklenmiyor anlamıyorum…

Af buyrun,

Brave Browser ve Kdenlive yazılım merkezinde zaten var? (Kdenlive önceki bir sürüm olarak var).

Diğerleri hakkında çok birşey söyleyemem ama örnek Foxit reader yerine geçebilecek Okular, PDF Sam, Master PDF editor gibi yazılımlar da var bunlar mutlaka bir denenmeli. Ben şahsen hem windows üzerinde hem de linux üzerinde Okular kullanıyorum ve fevkalade memnunum.

Bu arada şu an tarayıcı üzerinden pardus yazılım merkezine bakıyorum, kolourpaint depoya eklenmiş, teşekkürler ekip.

Sabri bey ilginize teşekkürler ben burada nereden kurabilirim yada nasıl çalışır gibi bir araştırma içinde değilim Pardus Yazılım Merkezi nasıl daha zengin olur bu konuda yardımcı olmaya çalıştım ek alternatif olması yada alternatifin alternatifi olması Pardus işletim sistemini ileriye taşımaz Örn. Ubuntu gibi bir dağılımı solda sıfır bırakabilecek 2 yada 3 tane Linux dağıtımı var şuan bunlardan birisi de Pardus bu yüzden bende Geliştirme ekibine öneri olarak bunları sundum ve yeni başlayan arkadaşlara da tavsiye niteliğinde olsun istedim tek tek hepsinin kullanım alanı ve açıklamasını da yapmadım ki araştırıp öğrenip kendilerine uygun programı bulsunlar burada amaç buydu yoksa ben 4 yıla yakın zamandır Ubuntu, Pardus, Fedora ve Debian üzerinde birçok çalışma yaptım şuan ise aktif olarak Ubuntu ve Pardus üzerinde çalışmalarım devam ediyor o yüzden zaten konulara hakimim yinede teşekkürler yeni arkadaşlar için günümüze uygun çözümler oldu.

Pardus için yaptığınız çalışmaları merak ettim. Sakıncası yoksa paylaşmanız mümkün mü?

Serhat bey evet bu konuda teşekkür ederim ama güncel depo olması daha iyi olacaktır. Foxit konusunda ise evet alternatif programlar güzel fakat Foxit en çok yenilikçi olan PDF Programı bu yüzden depoda görmek güzel olacaktır. Şuan birçok Linux dağıtımın da depoda mevcut değil bu yüzden konunun ana teması Pardus nasıl ileriye gider konusu olmuştur.

1 Beğeni

Şu sıralar Yerli olarak geliştirilen yeni bir Office yazılımı üzerin de çalışıyoruz. Başarılı olursa 2024 yılında sunulacak ve Hem Windows hem de Linux versiyonları birlikte sununlacak ilk olarak da Pardus sürümlerine entegre olması için Pardus ekibi ile görüşülecek. Bunun haricin’de Linux tabanlı İşletim Sistemleri için CCleaner türevi bir Uygulama geliştiriyoruz bu iki konu da Bağımsız bir ekip ile çalışıyoruz 14 kişilik bir ekibimiz var. Programlar hakkında detay bilgi daha fazla veremem, fakat başarılı olmaz ve İşletim Sistemlerine girmezler Depo yada Yazılım Merkezlerine eklenmezler ise de forumlar’da Paylaşacağız ve Tarayıcı üzerinden ulaşılabilecek. Bunun Haricin’de Mozilla’da yine Bağımsız bir ekip ile geliştirici olarak görev alıyorum.

4 Beğeni

Murat bey tebrik ederim, umarım başarılı olursunuz. Sabırsızlıkla bekliyor olacağım.

İnşaEllah başarılı olursunuz. Bizler de kullanarak destek veririz

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.