Öncelikle herkese merhaba, bu forumda oldukça yeniyim.
Pardus işletim sistemine geçmek istiyorum ama programcılık konusunda deneyim sahibi değilim. Bu yolda ilerlemek ve özgürce dolaşabilmek, OpenSource programların kullanımını arttırmak için, her şeyden önce milli olduğu için Pardus kullanmak istiyorum.
Bilgimi özetlemek gerekirse hangi sürümü indireceğimi ve bilgisayarım için hangisinin uygun olduğu konusunda tecrübem oldukça az,
Intel Xeon CPU E31240 3.30Ghz CPU
1 GB 256 bit GPU
16 GB RAM
özelliklerine sahip bir bilgisayar kullanıyorum, eski bir sunucudan bu hale getirdim. CentOs işlem sistemi vardı daha öncesinde.
Konu hakkında soru gelirse eklemeye devam edeceğim.
Sizce istediğim programcılık konusunda bilgi sahibi olmama ve bu konuda ki hevesime destek olacak bir işletim sistemi mi ?
Yoksa karma karışık, şuan hala oturmamış birkaç parçası olan işletim sistemi mi ?
Bu konuda gerçekten kendim çözebileceğim sorunlar var ise bu işletim sistemini tercih edip, dağıtılması konusunda büyük çaba sarf edeceğim.
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler,saygılarımla.
İstediğiniz arayüze sahip Pardus 19 sürümünü indirebilirsiniz. Pardus işletim sistem, Pardus işletim sisteminde geliştirilmektedir. İşletim sistemi yapabildiğiniz bir işletim sistemi olduğuna göre gerisi sizin programcılık yeteneklerinize kalıyor.
Programcılık konusunda yolun başında olduğunuzu açık kaynak yazılım kullanımı hususunda isteğinizin olması bunun için milli bir işletim sistemi pardusu kullanmak istediğinizi belirttiniz.
Size başlangıç için bir iki link tavsiyesinde bulunabilirim.
Buradaki ana sürümlerden birini seçerek işe başlayabilirsiniz.
Pardus Belgeler;
Buradan pardus işletim sistemi ile alakalı belge döküman vs. ulaşabilirsiniz.
Pardus bir geliştirici için bütün imkanları sana sunuyor, geriye kalan ise senin ilerleyeceğin alanı belirlemek. Yazılım dünyası bir derya.
Eğer amacın direkt olarak GNU/Linux ortamlarında çalışan ve insanların hayatını kolaylaştıran masaüstü uygulamaları geliştirmek ise bunun için 2 alternatifin var:
- GTK
- Qt
Gtk:
GTK Linux ortamının ana ve temel masaüstü yazılımı geliştirme kütüphanesi diyebiliriz. Yaklaşık 6 kadar dilde GTK kütüphanesini kullanarak masaüstü uygulamaları geliştirebilirsin (C, C++, Python, Vala, JavaScript, Rust)
Giriş yapmak için sitesinden başlayabilirsin:
Qt:
Qt GTK’ya ek olarak cross-platform bütün masaüstü sistemlerde ortak ve aynı şekilde çalışabilir uygulamalar geliştirmene olanak sağlar. Qt de GTK gibi bir kütüphanedir fakat C++ dili için hazırlanmıştır (PyQt ile Python ile de Qt uygulamaları geliştirilebiliyor)
Qt’nin GTK’ya göre avantajları:
- Bol örnekli çok güzel dökümentasyonları (Aradığın problemin çözümünü hemen bulabilirsin)
- Cross Platform (Aynı kod neredeyse hiç değişikliğe uğramadan Windows/Linux/MacOS’ta aynı şekilde çalışır)
Çok daha fazla bilgiyi şu soru altındaki profesyönellerin tecrübeleriyle yazdığı cevaplardan görebilirsin:
Pardus gerçekten çok stabil bir işletim sistemi. Şahsen Pardus’u aylarca kullanıp aylarca üzerinde geliştirmeler yaptım ve kesinlikle öneririm: (Eski geliştirmelerim esnasında aldığım bir görüntü)
Burada senin yapman gereken tek şey alanını belirlemek. GNU/Linux dünyası geliştiriciler için biçilmiş kaftan. Ayrıca Pardus’a ve açık kaynak cemiyetine yapacağın katkılar senin ve Linux dünyasının gelişmesine çok katkı sağlayacaktır.
Şimdiden Allah kolaylık versin, ilmini arttırsın ve vatanına milletine hayırlı bir bilgisayar mühendisi eylesin diyelim :))
Bu da başka bir görsel:
Mono ile birlikte C# dilinde de GTK kullanılabiliyor. Kullanımı da oldukça rahat. Birazcık deneyim varsa Visual Studio basitliğinde bir arayüzle geliştirilebiliyor.
Bu konuya yaptığınız yorumlar gerçekten iştahımı kabarttı. Öncelikle yaptığınız yorumlar için bir bir teşekkür ederim çok kibar ve naziksiniz. Yazdığınız her yorum ve fikir ve yol göstericiliğiniz için forumda olduğum için ayrıca kendimi çok şanslı hissettim.
Kullandiğin CPU niye Xeron? Xeronlar Serverler icin üretilen CPU lar, özel bir nedeni varmi?
Genelde XFCE Tavsiye ediliyor, bende bunu tavsiye ediyorum
Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.