Pardus’a geçmeyi şiddetle istiyorum. Bilgisayarım RTX GPU’ya sahip Monster marka bir laptop. Driverlerimi rahatlıkla kurabilir miyim? Windows’ta kullandığım tüm programları aynı şekilde rahatlıkla kullanabilir miyim? Tüm oyunları oynayabilir miyim?
Pardus’a geçtiğimde Windows’un hangi özelliğini veya rahatlığını arayacağım.
İlk önce hangi sıkıntıları yaşayacağım?
Merhaba,
Bir kere alıştınız mı Windows’un herhangi bir özelliğini aramazsınız…
Fakat öncesinde özellikle ekran kartınızın driver’ının herhangi bir Debian dağıtımında rahatlıkla kullanılıp kullanılmadığını araştırın.
Tam olarak ne iş yaptığınızla ilgili olarak programlarda farklılık var.
Ofis programlarının içinde bir tek Power Point’in (sunum ağırlıklı çalışıyorsanız) efektlerini özleyebilirsiniz.
Word ya da Excel’i harıtlamazsınız bile, Libre Office gayet iyi bu konuda.
Monster kullandığınıza göre ya oyun oynuyorsunuz ya da grafik / video / 3D tasarıma önem veriyorsunuz diye düşünüyorum.
Oyun konusunda Linux platformu bir ara programa ihtiyaç duyuyor. Direkt oyunları oynayamayabilirsiziniz.
Grafik programlarına gelince Adobe programları ile baş edecek muadiller var. Daha önce kullanmadıysanız bu konuda zamana ihtiyacınız olabilir.
Driverlar otomatik tanınır. Yinede sorunsuz çalışır mı diye test etmek istiyorsan Pardus canlı seçeneği ile flash disk üzerinden bilgisayarına kurmadan çalıştırıp deneyebilirsin.
Crusader Kings III, Bannerlord ve Epic Games Launcher ile hesabımdaki oyunlar.
Software kısmında Blender ve PS en çok kullanıyorum. Ps’nin gimp karşılığı var. Blender zaten vardır diye düşünüyorum. Unity de de çalışıyorum.
NVIDIA GPU driverler terminal ile kuruluyor diye youtube’de gördüm. Ama nasıl kuracağımı hala bilmiyorum. Laptop’umda iki nVME var. Birinde Win 10 var. Diğerine Pardus kurmayı düşündüm. Önerdiğiniz bir eğitim seti var mı?
Enes kardeşim merhaba,
Genelde Linux dağıtımlarının arası Nvidia kartlarla pek iyi değil!
Spesifik olarak kartınızın modeliyle sorun, o kartı çalıştırabilen var mı…
Özellikle Nvidia ve laptop üstündeki grafik kartları sıkıntılı!
Hele bir de çift kart varsa sadece ana kart üstündeki ekran kartına bağlı kalıyorsunuz.
“Çalışır, kurulur, kurulum linkine bakın” gibi önerilere çok aldanmayın!
En doğrusu deneyip görmeniz bilginize…
Ama beklentiyi yüksek tutmamanızı öneririm…
eğitim seti değil de Şenol Aldıbaş hocamın youtubeda 3 tane videosu vardı. pardus arayüzü ve temel terminal komutları ile ilgili gerçekten faydalı ve gerekli konular. nvidia için ise ben official debian paketlerinde bulabileceğinize inanıyorum. paket ismini şu an hatırlayamadım. oyunların ise pek çoğu proton sayesinde çalıştırılabiliyor diye hatırlıyorum. protondb.com sitesine bir bakmanızda fayda var.
onun dışında docx gibi formatların standart olarak kullanılması sizin canınızı sıkabilir. sunum açarken falan bu yüzden sıkılırsanız online çevirice ile direkt pdf olarak çevirip görüntüleyebilirsiniz.